EK-selectie waterpolomannen bekend

Bondscoach Robin van Galen heeft de dertien spelers bekendgemaakt die van 10 tot 23 januari a.s. gaan deelnemen aan het EK Waterpolo in Belgrado (Servië).

Van Galen selecteerde voor het EK de volgende dertien spelers: Ruben Hoepelman (UZSC, keeper), Roeland Spijker (UZSC), Joep van den Bersselaar (UZSC), Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Ruud van der Horst (Polar Bears), Lars Gottemaker (Het Ravijn), Luuk Gielen (Partizan Belgrado, Servië), Jesse Koopman (CN Sabadell, Spanje), Lars Reuten (CN Rubí, Spanje), Thomas Lucas (CN Mataro, Spanje), Robin Lindhout (CN Mataro, Spanje), Yoran Frauenfelder (CN Sant Andreu, Spanje) en Jorn Winkelhorst (CN Sant Andreu, Spanje). De begeleiding bestaat naast Van Galen uit Hans Nieuwenburg (assistent-coach), Ed van Es (teammanager) en Ross Watson (fysiotherapeut).

OKT

De Oranjemannen moeten het in de poulefase van het EK opnemen tegen Montenegro, Spanje en Slowakije. Robin van Galen, bondscoach van de Oranjemannen, is realistisch: “We maken de laatste tijd veel progressie, maar een plaats bij de top-8 is op dit moment nog te hoog gegrepen voor ons team, zeker met deze poule-indeling. We hebben het niet getroffen bij de loting, maar dat verandert verder niets aan onze doelstelling. Op het EK willen we ons plaatsen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) en dat betekent dat we bij de eerste twaalf landen moeten eindigen. Wellicht kunnen we voor een verrassing zorgen in de poule of in de achtste finales, maar normaliter worden de wedstrijden die daarna volgen voor ons cruciaal of we in de race voor Rio blijven.”

Interlands Georgië

Ter voorbereiding op het EK werkt de Nederlandse ploeg deze week in Zeist nog een stage af met Georgië, een van de zestien EK-deelnemers. Maandag 4 januari speelt Oranje een officiële interland tegen Georgië in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Een dag later – dinsdag 5 januari – is het Hofbad in Den Haag het strijdtoneel. Aanvang beide wedstrijden: 20.30 uur. Toegangskaarten zijn te koop aan de deur.

Arno Havenga, bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen, maakte zijn EK-selectie al eerder bekend.

EK-programma

Poule-indeling EK vrouwen
Poule A: Nederland, Hongarije, Rusland, Griekenland, Portugal, Turkije.
Poule B: Spanje, Servië, Italië, Duitsland, Frankrijk, Kroatië.

Poule-indeling EK mannen
Poule A: Montenegro. Spanje, Nederland, Slowakije.
Poule B: Servië, Kroatië, Frankrijk, Malta.
Poule C: Italië, Roemenie, Duitsland, Georgië.
Poule D: Hongarije, Griekenland, Rusland, Turkije.

Programma Oranje

Zondag 10 januari
15.15 uur Nederland – Hongarije (vrouwen)
16.45 uur Nederland – Montenegro (mannen)

Dinsdag 12 januari
09.30 uur Nederland – Slowakije (mannen)
12.30 uur Nederland – Turkije (vrouwen)

Donderdag 14 januari
11.00 uur Nederland – Portugal (vrouwen)
17.15 uur Nederland – Spanje (mannen)

Zaterdag 16 januari
15.45 uur Rusland – Nederland (vrouwen)
Mannen achtste finales, kruiswedstrijden tegen Poule B (1A-4B, 2A-3B etc)

Maandag 18 januari
12.30 uur Nederland – Griekenland (vrouwen)

Woensdag 20 januari
Kwartfinales vrouwen 1A-4B, 2A-3B, etc

Vervolg vrouwen

Als de Nederlandse vrouwen de kwartfinale winnen, dan spelen ze donderdag 21 januari om 17.00 of 18.30 uur de halve finale. De medaillewedstrijden bij de vrouwen zijn vrijdag 22 januari om respectievelijk 18.45 uur (brons) en 20.15 uur (goud). De winnaar plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van Rio, de andere landen gaan van 21-28 maart 2016 in Gouda strijden om de laatste vier tickets voor de Spelen.

Vervolg mannen

Op welke dagen de Nederlandse mannen verder spelen is afhankelijk van de achtste finales op 16 januari. De kwartfinales en de kruiswedstrijden voor 9 t/m 16 (ook voor Nederland nog van belang voor plaatsing Olympisch Kwalificatie Toernooi) staan gepland op maandag 18 en dinsdag 19 januari. De medaillewedstrijden bij de mannen worden gespeeld op zaterdag 23 januari om 16.15 uur (brons) en 17.45 uur (goud). Voor de Nederlandse mannen is het zaak bij de eerste twaalf te eindigen. Dat zou normaliter voldoende moeten zijn voor een ticket voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in het Italiaanse Triëst (3-10 april 2016).

(Foto: Beeldboot / Gertjan Kooij)

Reacties