Play-offs Eredivisie heren van start

Donderdag beginnen in de Eredivisie ook de play-offs bij de heren. In een best-of three serie nemen de ploegen het tegen elkaar op. Favoriet UZSC (foto boven) is gekoppeld aan Polar Bears, de nummer 8 van de reguliere competitie. Nummer 2 AZC Moscow speelt tegen Het Ravijn. Op vrijdag starten ook de overige ploegen hun kwartfinalereeks. ZPB H&L Productions ontvangt dan De Zijl en in Amersfoort spelen ZPC Amersfoort en Widex GZC Donk tegen elkaar. 

De dames zijn inmiddels gevorderd tot de halve finales. Regerend kampioen ZVL-Hawabo neemt het daarin op tegen Polar Bears en UZSC heeft een treffen met GZC Donk voor de boeg. Zie het totale programma beneden.

In de ManMeer! van maart blikten we alvast vooruit op de play-offs. Hierbij de voorbeschouwing van de heren.

UZSC de grote favoriet

In de Eredivisie heren zien we een zeer brede top met één uitschieter: UZSC. Maar ook de regerend landskampioen laat soms barstjes zien. Daarachter een zevental ploegen die elkaar geen duimbreed toegeven.

Dit seizoen ontwikkelde zich een bijzonder spannende strijd om plaatsing voor de play-offs. Tot nu toe bewijst alleen UZSC zich als ongenaakbare ploeg in de competitie. Daarachter waren het de nummers twee tot en met tien die allemaal van elkaar konden winnen. Grote kanshebber AZC Moscow verloor bijvoorbeeld al van Widex GZC Donk, ZPB H&L Productions, De Zijl en Het Ravijn.

UZSC overtuigt al vanaf dag één. De Super Cup werd overtuigd binnengehaald en ook de KNZB-beker werd gewonnen. Alleen De Zijl kon de Utrechters dit seizoen bedwingen. De Leidenaren wonnen één keer en speelden (voor de beker) twee keer gelijk. Blijft over dat UZSC dé favoriet is om de landstitel voor de tweede achtereenvolgende keer omhoog te houden. Het team kent een basis die al jaren samenspeelt en weet wat het is om een titel te winnen. Ook het vertrek van captain Roeland Spijker verzwakte ze niet.

Dan AZC Moscow, het sterrenensemble slaagt er wederom niet in om haar potentieel te tonen. Individueel zijn de Alphenaren de sterksten, als team laat het steken vallen. Met het wegsturen van Adam Maklari en Yuri Szeles lijkt Van der Wild niet bang om zijn sterspelers te slachtofferen. Al werd het vanuit het Alphense kamp verwoord ‘dat de ploeg een betere band met de scheidsrechters wilt opbouwen’. Maar AZC maakt natuurlijk nog steeds kans op de titel, mits het team erin slaagt voor elkaar te willen werken. Wellicht kan de terugkeer van de geblesseerde doelman Milan de Koff ook voor meer stabiliteit in de defensie zorgen.

Daarachter zit een breed scala van ploegen die elkaar weinig ontlopen. Daarvan was ZPB H&L Productions dit seizoen het meest constant. De prestatie van ZPB valt knap te noemen, ondanks het vertrek van Sam van den Burg en Guus van Yperen naar Barcelona, slagen de Barendrechters erin om in de top van de Eredivisie te blijven. In eigen bad is de ploeg altijd sterk. ZPC Amersfoort was vooral in de slotfase van de reguliere competitie een constante (winnende) factor. Het is een ploeg met potentie, al komt dat er nog niet altijd uit. 

Daarachter Het Ravijn, de Nijverdalse ploeg kent nu al een aantal sterke jaren, maar wist dat nog niet te belonen met een prijs. Drie keer was het dichtbij maar greep de ploeg er telkens net naast. Dat de ploeg van Hans van Zeeland ook uitgeschakeld werd voor de beker, zal de honger naar de landstitel doen toenemen. Het is een van de laatste kansen voor de ploeg om te oogsten wat het zaaide, al belandde Het Ravijn in een behoorlijk negatieve reeks aan het eind van de competitie. In de laatste wedstrijd leek dat echter doorbroken. Hoewel er (nipt) werd verloren van AZC, werd er goed gespeeld. 

Daar weer achter zijn De Zijl en Widex GZC Donk de gevaarlijkste outsiders. De Goudse ploeg heeft zich verbazingwekkend sterk hersteld van een slechte seizoenstart, wat overigens in de lijn der verwachting lag na de verjonging. De Zijl verloor als enige niet van UZSC en speelde ook tegen andere ploegen zeer sterk. Ook zij herstelde zich na een zwakke seizoenstart waarin het slechts drie punten uit de eerste zes duels haalde. Sindsdien vond de ploeg van coach Ron van der Harst de weg naar boven en maakte het een zeer sterke en fitte indruk.

Eredivisie heren

Kwartfinale play-offs

Donderdag 20 april
20.00 uur UZSC – Polar Bears (scheidsrechters: Bervoets en Smit)
20.30 uur AZC Moscow – Het Ravijn (scheidsrechters: Reemnet en Gransjean)

Vrijdag 21 april
20.00 uur ZPB H&L Productions – De Zijl (scheidsrechters: Van de Heuvel en Butz)
20.15 uur ZPC Amersfoort – Widex GZC Donk (scheidsrechters: Van Duijnen en Beijeman) 
20.30 uur Het Ravijn – AZC Moscow (scheidsrechters: Van der Loo en Smit)

Zaterdag 22 april
18.45 uur Polar Bears – UZSC (scheidsrechters: Reemnet en Van Zenderen)
19.00 uur Widex GZC Donk – ZPC Amersfoort (scheidsrechters: Zwart en Butz)
Tijd nnb De Zijl – ZPB H&L Productions

Indien nodig

Zondag 23 april
14.15 uur ZPC Amersfoort – Widex GZC Donk (scheidsrechters: Gransjean en Van Zenderen)
18.00 uur AZC Moscow – Het Ravijn (scheidsrechters: De Jong en Van de Heuvel)
19.30 uur UZSC – Polar Bears (scheidsrechters: Van Duijnen en Van der Loo)
19.30 uur ZPB H&L Productions – De Zijl (scheidsrechters: Bervoets en Smit)

Eredivisie dames

Halve finale play-offs

Vrijdag 21 april
20.50 uur ZVL Hawabo – Polar Bears
21.00 uur Widex GZC Donk – UZSC

Zaterdag 22 april
17.00 uur Polar Bears – ZVL Hawabo
19.00 uur UZSC – Widex GZC Donk

Indien nodig

Zondag 23 april
Tijd nnb ZVL-Hawabo – Polar Bears
17.00 uur Widex GZC Donk – UZSC

 

 

Foto: UZSC won vorig jaar de titel. Kunnen ze dat kunstje herhalen?
 

Reacties