Waterpolodames met grote selectie naar Azië

De Nederlandse waterpolodames reizen eind mei met nagenoeg de voltallige selectie af naar China, waar Oranje van 6 tot en met 11 juni de Super Final van de FINA World League speelt. Ter voorbereiding aan dit prestigieuze evenement doet Nederland mee aan een toernooi in Kunshan, net als een aantal andere deelnemers aan de Super Final in Shanghai.

Nederland speelt bij de Super Final van de FINA World League in Shanghai achtereenvolgens tegen de Verenigde Staten (6 juni), Rusland (7 juni) en Japan (8 juni). Daarna ‘kruist’ de ploeg in de kwartfinales tegen een van de landen in de andere poule: Australië, Hongarije, China of Canada.

Arno Havenga, bondscoach van de Nederlandse waterpolodames, neemt de volgende 21 speelsters mee naar Azië: Brigitte Mulder, Joanne Koenders en Vivian Sevenich (Polar Bears), Debby Willemsz (CN Mataro, Spanje), Laura Aarts, Amarens Genee en Dagmar Genee (UZSC), Laura van der Graaf, Marloes Nijhuis, Isabella van Toorn en Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), Yasemin Smit (Olympiacos Pireaus, Griekenland), Ilse Koolhaas (Vouliagmeni NC, Griekenland), Sabrina van der Sloot (UVSE, Hongarije), Lieke Klaassen (Het Ravijn), Brigitte Sleeking en Kitty Lynn Joustra (ZVL-Hawabo), Maud Megens (USC, USA), Lizette Rozeboom (UCLA, USA), Bente Rogge (Arizona State University, USA) en Maartje Keuning (Hawaii, USA).

Het begeleidingsteam bestaat naast Havenga uit Evangelos Doudesis (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Tjeerd de Vries (arts) en de fysiotherapeuten Mark Smit en Kenny Odijk.
 
Havenga beschouwt de Azië-trip als een belangrijke testcase voor het WK, dat van 14 tot en met 28 juli wordt gehouden in Budapest. “Daarom neem ik ook een grote groep speelsters mee naar China. Dan kunnen we tien topwedstrijden in wisselende samenstellingen spelen en daarnaast volle bak doortrainen op weg naar het WK. Wedstrijden spelen op hoog internationaal niveau is toch de beste voorbereiding die er is.”

“In China zal ik sommige speelsters die net klaar zijn met de playoffs in buitenlandse competities, af en toe wat extra rust geven. Dat schept ook weer kansen voor anderen. Het is mooi dat er zoveel jonge talentvolle speelsters aan de poort rammelen. Zij kunnen laten zien wat ze waard zijn, waardoor ik meer keuzemogelijkheden heb op weg naar Budapest”, aldus Havenga, die na de Super Final in Shanghai met een kleinere groep gaat toewerken naar het WK.

Nederland neemt deze zomer ook nog deel aan de Thetis Cup in Athene (23-25 juni met Spanje en Griekenland) en speelt van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 juli in Utrecht om de Domstad Trofee tegen Frankrijk, Canada en China.

(Foto: Beeldboot / Gertjan Kooij)

Reacties