Waterpolomannen met voltallige selectie naar Malta

Robin van Galen, bondscoach van de Nederlandse waterpolomannen, is maandag 11 juni met een complete selectie van 22 spelers en 5 begeleiders afgereisd naar Malta. Oranje werkt op het eiland een trainingskamp van een week af, waarbij er dagelijks een krachttraining van twee uur en twee ‘watersessies’ van elk twee uur op het programma staan. Een van de twee watertrainingen staat in het teken van sparren met Malta of een selectie van buitenlandse spelers die in de plaatselijke zomercompetitie actief zijn.

Nadat de playoffs in binnen- en buitenlandse competities achter de rug waren, meldden alle spelers zich in het KNZB-zwembad in Zeist. De Oranje-spelers die als eerste waren uitgeschakeld met hun club, zijn al op maandag 14 mei begonnen met de centrale trainingen onder leiding van bondscoach Robin van Galen, zijn assistent Harry van der Meer en krachttrainer Ross Watson. Daarna kwamen er elke week weer ‘nieuwe’ spelers bij uit de Spaanse, Italiaanse, Franse en Roemeense competitie. Jorn Winkelhorst werd begin juni met zijn club Waspo Hannover kampioen in Duitsland. Hij is na een week rust meegereisd naar Malta.

Van Galen: “De afgelopen weken hebben we in Zeist elke week zo’n acht keer getraind - verdeeld over vijf ‘werkdagen’ - waarvan vijf sessies van 2 á 2,5 uur in het water en drie keer een krachttraining van 1,5 uur. Na de trainingsweek in Malta pikken we de draad weer op in Zeist en werken we tot aan het EK in Barcelona (14-28 juli) wekelijks acht trainingen af. Eind juni komt Georgië op bezoek in Zeist om te sparren en dan spelen we tevens twee oefenwedstrijden in buitenbaden. Dat doen we bewust omdat we moeten wennen aan ‘buiten’ spelen, aangezien we dat ook op het EK doen. Daarom trainen en spelen we ook op Malta alleen maar buiten en spelen we begin juli nog een toernooi in de open lucht in Italië.”

Dinsdag 26 juni speelt Oranje in buitenbad De Vrije Slag in Bennekom en op donderdag 28 juni in buitenbad De Kuil te Bodegraven. Aanvang van beide duels is 20.00 uur. Kaarten zijn voor € 5,- te koop aan de deur.

Na ‘Georgië’ zijn de waterpolomannen van 6 tot en met 8 juli actief op een 4-landentoernooi in het Italiaanse Cosenza, waar duels tegen Italië, Duitsland en China op het programma staan. Zaterdag 14 juli reist de ploeg af naar Barcelona waar maandag 16 juli om 17.00 uur de eerste poulewedstrijd tegen Kroatië op de rol staat.

De nationale mannenselectie bestaat uit de volgende spelers: Lars Gottemaker (Het Ravijn), Robin Lindhout (CC Ortigia, Italië), Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Thomas Lucas (Nuoto Catania, Italië), Jesse Koopman (Digi Oradea, Roemenië), Lars Reuten (Widex GZC Donk), Jorn Winkelhorst (Waspo Hannover, Duitsland), Jorn Muller (CN Sabadell, Spanje), Milan de Koff (SVH, keeper), Kjeld Veenhuis (CN Sant Andreu, Spanje), Sam van den Burg (CN Mediterrani, Spanje), Bilal Gbadamassi (Partizan Belgrado, Servië), Guus van Yperen (CN Barcelona, Spanje), Pascal Janssen (Strassbourg, Frankrijk), Ruud van der Horst (Polar Bears), Jesse Nispeling (CN Barcelona, Spanje), Frank Aarts (BZC Brandenburg, keeper), Guus Wolswinkel (Polar Bears), Tom de Weerd (Polar Bears), Milos Filipovic (AZC Moscow), Jelto Spijker (Widex GZC Donk) en Tim de Mey (AZC Moscow).

De broers Ruben en Benjamin Hoepelman hebben onlangs bij Van Galen bedankt voor Oranje omdat ze voorlopig voorrang willen geven aan hun studie. Ook Luuk Gielen keert niet terug in het Nederlands team. De schutter van Spandau was door Van Galen gepolst voor een rentree, maar wil zich naast zijn clubverplichtingen richten op een maatschappelijke carrière. Daar staat tegenover dat de naturalisatieprocedure van de Serviër Milos Filipovic bijna afgerond is, waardoor hij mogelijk deze zomer op het EK al in actie kan komen voor Oranje.

Foto: De nationale waterpoloselectie voor vertrek naar Malta op Schiphol.

Reacties