De Ham heren tweede in kwalificatieronde Nordic Waterpolo League

Clubnieuws
De Ham heren tweede in kwalificatieronde Nordic Waterpolo League

Tijdens het Europees Kampioenschap waterpolo zaten de heren van ZV De Ham ZC zitten niet voor de tv. Ze waren afgelopen weekeinde in Antwerpen voor de eerste kwalificatie ronde van de Nordic Waterpolo League (NWL). Die werd in 2018 in het leven geroepen ter promotie van de waterpolosport in Zweden, Noorwegen en Finland. De interesse om aan de NWL mee te doen kwam al snel uit naar tal van andere Europese landen.

De eerste kwalificatieronde in de MWL wordt gespeeld in vijf poules in Antwerpen, Roemenië, Tenerife, Litouwen (Vilnius) en Zweden (Stockholm). De Koninklijke Antwerpse Zwemclub Scaldis (KAZSc), onze zuiderbuur, was de organisator van deze eerste ronde en de thuisspelende ploeg die voor de tweede keer meedoen aan de NWL. De andere tegenstanders zijn Turun uit Finland en SPIF uit Zweden.

De Finse ploeg heeft ook een aantal Hongaren en Roemenen in de gelederen. Het derde team, SPIF uit Zweden, werd in Antwerpen gecoacht door de Griek Christodoulos Marinos. Ook daar meerdere buitenlandse spelers in de gelederen waarvan “guestplayer” is Guillermo Molina de meest opvallende was. De 39-jarige Molina nam vier keer deel aan de Olympische Spelen namens Spanje. In Rio de Janeiro (2016) werd hij topscorer. 

In de openingswedstrijd werd met duidelijke cijfers gewonnen van Turun uit Finland (17-5). Ties Boorsma en Tom Geestman blikte na de wedstrijd terug: ,,We wisten niet wat we mochten verwachten maar hadden meer tegenstand verwacht. Ze probeerden fysiek te spelen, maar dankzij onze dynamiek kwamen ze niet goed in hun spel en hebben wij een mooie scoren kunnen neer zetten.’’ Tegen werd, na een 2-5 achterstand, nipt met 11-13 verloren. Tien seconden voor tijd werd, na een time-out, de keeper meegestuurd in de aanval. De tactiek werkte averechts, want de Zweden schoten de bal in het lege doel. Het slotduel tegen het thuisspelende Scaldis werd met 6-9 gewonnen.

De Ham wordt uiteindelijk tweede achter SPIF in deze eerste kwalificatieronde. De tweede ronde wordt 15, 16, 17 Maart gespeeld in Berlijn. Hier gaan de heren hun uiterste best doen om de eindronde te halen in Stockholm op 7, 8 en 9 juni.

Beeld:
Eigen foto - Selectie van De Ham in Antwerpen.

Lees ook

Afgelopen september overleed scheidsrechter Tjeerd Dijkhuis (lees hier) aan de gevolgen van ALS. Het is nog steeds een g…
2,277
Na een 15-24 overwinning op De Robben werd BZ&PC kampioen van de eerste divisie en speelt het, na 21 seizoenen afwez…
2,338