Column: Sterrenkunde

Column
Waterpolo.nl column
Column: Sterrenkunde

Waterpolo.nl

Heb je ‘m al gemist? De rubriek ‘Ster van de Week’ die wij sinds het begin van het seizoen met enige regelmaat op Waterpolo.nl publiceerden. Je zult ‘m blijven missen, want we zijn ermee gestopt. Niet omdat we er geen zin of tijd meer in wilden steken, maar omdat sommige coaches in de Eredivisie waterpolo dames/heren het ‘sterrengebeuren’ saboteerden. Door willens en wetens sterren uit te delen aan de ‘slechtste’ spelers van de tegenstander of bijvoorbeeld een speler die enkele minuten meedeed, als ‘de beste’ uit te kiezen. Dit leidde ertoe dat andere coaches die de rubriek gelukkig wél serieus namen, logischerwijs ook steeds minder zin kregen om de échte sterren van de tegenpartij aan te wijzen.

In het Nederlandse waterpolowereldje valt vaak de term ‘professionalisering’. Clubs, WFN, KNZB, spelers, coaches, bestuurders en andere liefhebbers van de door ons allen geliefde sport ‘roepen’ om het hardst dat het allemaal professioneler moet en kan in de Eredivisie. ‘Waarom eigenlijk?’ vraag ik mezelf af. Als ‘we’ al niet eens in staat zijn om in de loop van de week even serieus na te denken over welke spelers van de tegenstander de meeste indruk op je hebben gemaakt? En dan respectievelijk 3, 2 en 1 sterren naar onze Eredivisie-volger te appen? Hoeveel tijd kost dat nou helemaal? Twee minuten max vijf?

Met Waterpolo.nl proberen we de Eredivisie op onze manier wel degelijk professioneel te benaderen. Met steun van de WFN publiceren we elke week een voorbeschouwing plus programma, de karakteristieken van de gespeelde wedstrijden en ook nog ander Eredivisie-nieuws tussendoor. Niet alleen van de Eredivisie dames en heren, maar ook van de Eredivisie B-Jeugd jongens en meisjes. Helaas hadden we voor de nieuwe Eredivisie C-Jeugd (nog) niet voldoende mankracht om die wekelijks op dezelfde wijze te verslaan, maar wie weet lukt dat vanaf het volgende seizoen…

De ‘sterrenrubriek’ was van ons een poging om de Eredivisie meer cachet te geven. Toen we aan het begin van dit seizoen met de redactie brainstormden over hoe we dit gestalte konden geven, kwamen we uiteindelijk op deze opzet uit. Waarbij we ons gelijk realiseerden dat een dergelijke manier van beoordelen te allen tijde subjectief is. Maar welke verkiezing is dat niet?! Zelfs over de Sportman van het Jaar-verkiezing is jaar-in-jaar-uit discussie. Dat betekent niet dat er geen Sportgala meer wordt georganiseerd. De verkiezing is namelijk ook een kapstok om elkaar te ontmoeten, kennis en verhalen uit te wisselen. En om sportprestaties en sporters te eren die het verdienen om een podium te krijgen!

Wij willen dat podium ook graag geven. Eerder hebben we dat geprobeerd door het gala rondom de waterpoloër van het jaar te organiseren en nu door de sterrenverkiezing op Waterpolo.nl. Ik moet helaas concluderen dat beide initiatieven niet levensvatbaar zijn. Het gala zijn we in 2012 na tien jaar mee opgehouden door een gebrek aan financiële middelen. Maar óók omdat steeds meer spelers en coaches in de Eredivisie er geen tijd meer voor wilden vrijmaken. En met de sterrenrubriek stoppen we nu min of meer om dezelfde reden. Het is helaas niet anders.

Overigens kan het natuurlijk best zijn, dat de opzet anders, beter, eerlijker, objectiever, deskundiger en misschien zelfs nog wel professioneler had gekund. Wij willen ook best zelf in de spiegel kijken. Misschien goed als sommige coaches dat ook eens wat vaker doen. Naar de sterren kijken hoeft in ieder geval niet meer. Dat bespaart mooi weer wat tijd.

Uiteraard geldt voor dit stukje: wie de schoen past trekke hem aan…Wij danken alle coaches, teammanagers of spelers die namens hun teams trouw en serieus elke week hun sterren naar ons hebben gestuurd. Blijf ons en elkaar vooral serieus nemen. Dan doen wij dat op onze beurt ook door de Nederlandse waterpolosport te blijven promoten.

Namens de redactie van Waterpolo.nl,

Hans Nieuwenburg

LEES MEER OVER

Lees ook

Dit weekend staat 'Moby Dick' weer op het programma, het schitterende zomertoernooi in Schoonebeek. Dit jaar voor het ee…
2,060
Precies een jaar geleden speelde Nomi Stomphorst met de Oranjedames de halve finale op het EK in Boedapest. De wereld za…