Finale Eredivisie: Polar Bears (d) en GZC Donk (h) op voorsprong

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
14 mei 2021
Finale Eredivisie: Polar Bears (d) en GZC Donk (h) op voorsprong

De ontknoping in de Eredivisie is losgebarsten. In de eerste finaleduels (best-of-three) pakten de dames van Polar Bears en de heren van Widex GZC Donk toch wel enigszins verrassend de winst.

 

DAMES


Widex GZC Donk – Polar Bears 

Door het bijzondere coronaseizoen ontmoetten Widex GZC Donk en Polar Bears elkaar deze jaargang pas één keer. Toen waren de Goudse dames te sterk (11-8). Nu de prijzen worden verdeeld, waren de rollen omgedraaid. Hoewel de thuisploeg lang de controle had, ging Polar Bears er met de winst vandoor: 9-10.

 

De bezoekers uit Ede begonnen fel aan de wedstrijd, maar hadden lang moeite om de gecreëerde kansen te verzilveren. GZC Donk had aan de andere kant een stuk minder kansen nodig, waardoor de eerste periode met 3-1 werd afgesloten. Toen Brigitte Sleeking begin tweede periode haar tweede doelpunt scoorde, kon Polar Bears serieus in de achtervolging. De ploeg van Evangelos Doudesis slaagde daar goed in. Jasmijn Dikmans en Simone van de Kraats (2x) brachten Polar Bears in drie minuten tijd terug tot 4-4. Toch kwam de thuisploeg in de volgende aanval weer op voorsprong. Sleeking bracht met een subliem lobje de 5-4 op het scorebord.

 

In de derde periode was het Polar Bears dat als eerste het net vond. Lola Moolhuijzen verschalkte Debby Willemsz met een lepe bal en bracht de stand weer in evenwicht (5-5). In het vervolg golfde het spel op en neer in het Goudse Groenhovenbad, waarbij de ploeg van Ingrid Veenhuis meest van de tijd aan de goede kant van de score stond. Maar telkens kwam GZC Donk tekort om echt afstand te nemen en steeds lukte het Polar Bears om terug te komen. Eerst door – wederom – Moolhuijzen, daarna door Van de Kraats (haar derde strafworp) en vervolgens Jill Oort. Toen Fleurien Bosveld met een goed diagonaal schot Polar Bears veertig seconden voor tijd voor het eerst op voorsprong zette (9-10), was het Goudse verzet gebroken. Anouk Vermeulen probeerde het nog wel van afstand, maar die bal was een makkelijke prooi voor Joanne Koenders.

 

Zaterdag heeft Polar Bears om 16 uur in eigen bad de kans om het karwei af te maken.

 

Finale Eredivisie dames

 

Vrijdag 14 mei

Widex GZC Donk – Polar Bears: 9-10

Periodestanden: 3-1, 2-3, 2-2, 2-4

Doelpunten GZC Donk: Anouk Vermeulen 3, Brigitte Sleeking 3, Marit van der Weijden 1, Isabella van Toorn 1, Sabine Bergsma 1.

Doelpunten Polar Bears: Simone van de Kraats 4, Lola Moolhuijzen 3, Jasmijn Dikmans 1, Jill Oort 1, Fleurien Bosveld 1.

 

HEREN


ZV De Zaan – Widex GZC Donk: 4-9 

Bij de heren was het een stuk minder spannend. GZC Donk won verrassend ruim van ZV De Zaan. Op papier waren de Zaankanters de favoriet. In de competitie eindigde de ploeg van Johan Aantjes op de tweede plek, terwijl GZC Donk ‘slechts’ als vijfde eindigde. De ploeg uit Gouda is echter aan een zeer sterke reeks bezig. In de play-offs verschalkte het eerst ZPC Amersfoort en vervolgens titelfavoriet UZSC. Die sterke reeks werd vrijdag vervolgd met een afgetekende 4-9 overwinning op ZV De Zaan.

 

De palen en lat van de doelen in zwembad De Slag zullen nog wel even natrillen. ZV De Zaan raakte het aluminium zo vaak dat de spelers er tureluurs van werden. Dat neemt overigens niet weg dat de zege van de bezoekers terecht was. Al in de eerste periode kwam GZC Donk op 1-3. Angelo Corver en Thomas Lucas brachten de thuisploeg nog wel langszij, maar daarna was de ploeg van Ingmar Veenhuis heer en meester. De Goudse overmacht werd ingeluid door een machtig doelpunt van midvoor Ton van der Velden (3-5). Wat ZV De Zaan daarna ook probeerde, ze kwamen niet door de hechte en diepe Goudse verdediging heen. Ook sterkhouders Lucas, Pascal Janssen en de normaal gesproken zo soepel scorende Corver stuitten op Goudse handen of Zaans aluminium. GZC Donk vond het net een stuk makkelijker. Guus van Yperen (hoge intikker) en Kjeld Veenhuis (snel schot) maakten het gat eind derde periode verrassend groot: 3-7.

 

Toen Cas Westerwoudt op de midvoorplek met een schitterend wippertje twee spelers en keeper Ted Huijsmans in de luren legde, ging de wedstrijd op slot. Lucas bracht de stand nog wel op 4-8, maar daar konden weinig Zaankanters nog om juichen. GZC Donk speelde de wedstrijd met lange aanvallen rustig uit. Het slotapplaus was voor Quint van den Heuvel: 4-9.

 

Voor de camera van ZV De Zaan reageerde GZC Donk-captain Kjeld Veenhuis na afloop enthousiast en toch ook ietwat verbaasd: “Tsja, ik had niet gedacht dat we zo ruim zouden winnen. Halverwege het seizoen kenden we een slechte fase. We verloren vijf keer op rij en speelden een keer gelijk. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en elkaar goed in de ogen gekeken. Daarna werd de lijn omhoog ingezet. We hebben vandaag als team keihard geknokt. Dan zie je dat we het verdedigend goed dicht kunnen houden. Hopelijk maken we het morgen in eigen huis af.”

 

Erno Snoek, aanvoerder van De Zaan, uitte zijn frustratie: “We hebben bizar slecht gespeeld. De hele wedstrijd onder ons niveau. We combineerden te weinig in de aanval, waardoor we veel te weinig scoorden. En ook van afstand lukte het niet, terwijl GZC Donk hun kansen wel afmaakte. Laat het een wake-up call zijn. Het is nog echt niet gespeeld.”

 

Zaterdag kan ZV De Zaan om 14:45 uur in Gouda in de herkansing.

 

Finale Eredivisie heren

 

Vrijdag 14 mei

ZV De Zaan – Widex GZC Donk: 4-9

Periodestanden: 2-3, 1-1, 0-3, 1-2

Doelpunten ZV De Zaan: Thomas Lucas 2, Angelo Corver 1, Pascal Janssen 1.

Doelpunten GZC Donk: Guus van Yperen 3, Stan van den Heuvel 2, Kjeld Veenhuis 1, Cas Westerwoudt 1, Ton van der Velden 1, Quint van den Heuvel 1.

Beeld:
Nina ten Broek (7) en Fleurien Bosveld vieren hun voorsprong (Orangepictures.nl)
1,915

Lees ook

06 februari 2023
Het Hofbad in Den Haag zal zondag 19 maart ongetwijfeld voor een groot deel ‘groen’ gekleurd zijn. Zowel bij de dames al…
29 januari 2023
Het Eredivisieweekend zit er weer op. Bij de dames sleepte Polar Bears een overwinning uit het vuur tegen UZSC. Bij de m…
1,408