Herstart Eredivisie waterpolo mogelijk in februari

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
16 december 2020
Herstart Eredivisie waterpolo mogelijk in februari

Hoewel de zwembaden als gevolg van de strenge lockdown weer dicht zijn, is er toch een reële kans dat de Eredivisie waterpolo voor dames en heren begin 2021 alsnog van start gaat. De eerder door het kabinet aangekondigde uitzonderingspositie voor de senioren-topcompetities blijft van kracht. De KNZB en de betrokken verenigingen in de Eredivisie onderzoeken momenteel samen de mogelijkheid of er door de topteams onder stringente voorwaarden getraind en gespeeld kan worden. Duidelijk is dat dit alleen kan met medewerking van de zwembaden. 


Competitieleider Ilse Sindorf: “Met de Olympische Kwalificatie Toernooien voor de dames (17-24 januari) en de heren (14-21 februari) in het vooruitzicht, mikken we nu op een herstart van de Eredivisie in februari. Dat geeft de Eredivisie-teams de mogelijkheid om zich in teamverband voor te bereiden en oefenwedstrijden te spelen. De bekercompetitie komt helaas te vervallen. Daarvoor blijft te weinig ruimte over in de kalender, ervan uitgaande dat clubs de reguliere competitie linksom of rechtsom willen afmaken en ook nog playoffs willen spelen.” 
 

“Om straks goed getraind aan de start van de competitie te staan, zullen de teams in januari willen beginnen met een gerichte trainingsperiode”, vult Edwin Hoogerwerf, projectleider waterpolo wedstrijd- en breedtesport bij de KNZB, aan. “De mogelijkheid om te kunnen trainen in groepsverband voor de Eredivisieteams is aanwezig, mits de hiervoor geldende protocollen strikt worden nageleefd. Dit betekent voor de sporters en stafleden periodieke testen, strikte naleving van de geldende regels en voor de clubs dat de controle hierop zeer streng zal moeten zijn. Maar dan nog zijn we afhankelijk van de bereidheid van de zwembaden om mee te werken aan de trainingen. Overigens zal er een brief door het Ministerie van VWS en NOC*NSF naar de betreffende veiligheidsregio’s worden gestuurd ter ondersteuning van Eredivisieclubs bij hun verzoek aan de zwembaden om medewerking te verlenen.” 

 

In de komende periode worden de protocollen voor de Eredivisie waterpolo afgerond door de medici van NOC*NSF en de KNZB. Daarnaast zijn er verschillende acties in gang gezet om de benodigde ‘sneltesten’ in ruime mate beschikbaar te hebben en op de juiste plekken te krijgen. Hoogerwerf: “Als dit allemaal gereed is, én de zwembaden werken mee aan deze uitzondering voor de sporters van topcompetities, dan is een herstart van de Eredivisie in februari realistisch.” 

 

Voor het vervolg van de reguliere Eredivisie-competitie moet Ilse Sindorf zo veel mogelijk vasthouden aan de oorspronkelijke planning. Dat betekent dat de geplande wedstrijden ‘gewoon’ blijven staan. “De ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat we niet te ver vooruit kunnen kijken. Voor de hervatting van alle andere competities, inclusief de Eredivisie voor de jeugd, geldt hetzelfde. Zodra er weer verdere versoepelingen worden afgekondigd, komen we zo snel mogelijk met een plan van aanpak richting de clubs.”

Beeld:
Foto: Beeldboot / Gertjan Kooij

Reacties

Lees ook

28 november 2021
Zaterdag won AZC de topper in de Eredivisie van ZPC Amersfoort. Bij de dames won ZV De Zaan dit seizoen voor het eerst v…
1,568
26 november 2021
Dit weekend komen alle Eredivisieteams in actie. De meeste herenteams zelfs twee keer.   De heren van AZC kunnen…
1,298