Karakteristieken Eredivisie

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
21 januari 2019
Karakteristieken Eredivisie

Het openingsweekend van de Eredivisie was er gelijk een van spectaculaire aard. Zo is AZC - bij een vrij weekend van UZSC - de nieuwe koploper in de Eredivisie Heren, pakte SVH haar eerste punt van dit seizoen, steeg ZV De Zaan naar de vijfde plek en verwenden Polar Bears en Het Ravijn het aanwezige publiek met een boeiende wedstrijd die in 10-9 eindigde.

De elfde speelronde begon met de openingswedstrijd op vrijdagavond tussen ZV De Zaan en ZPB H&L Productions, waar de thuisploeg een 11-8 zege boekte. Naarmate het weekend vorderde en de concurrenten van de Zaankanters punten verspeelden, begon het een steeds prettiger weekend te worden voor de ploeg van Johan Aantjes met de vijfde plek tot gevolg.

Griekse ultieme scoringsdrift
Op zaterdagavond ging AZC op bezoek bij nummer tien Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort. De thuisploeg had de regerend landskampioen na drie periodes spelen op een 8-8 stand te pakken. Daarna loodste Andreas Miralis namens AZC eigenhandig de drie punten binnen door vijf keer te scoren en de eindstand op 10-13 te bepalen. 

In Rotterdam was er succes voor hekkensluiter SVH met een 12-12 uitslag ten koste van Schuurman BZC. Even leek het er zelfs nog fraaier uit te gaan zien voor de Rotterdammers, toen Jelle Kleiss in de slotfase 12-11 maakte. Toch schoot Jeroen Hogeboom namens Schuurman BZC zestien seconden voor het einde alsnog de gelijkmaker binnen. 

Spektakelstuk in de Peppel
Zondagavond volgde er in Ede een boeiende clash tussen Polar Bears en Het Ravijn. De uitploeg opende sterk met een 0-4 voorsprong na vijf minuten spelen. Sterker nog, de Edese ploeg keek na een minuut spelen al tegen een 0-2 achterstand aan. Reden genoeg voor coach Mike van Beek om gelijk bijna zijn gehele basisploeg te wisselen. Daarna leken de beren wakker te zijn geschud. Gaandeweg poetste de ploeg de achterstand weg tot een 8-7 voorsprong in de derde periode. Daarna wisselden de scores af totdat Jorrit Aanstoot namens Polar Bears 37 seconden voor het einde zijn oude ploeg pijn deed met de beslissende 10-9.

Opvallend was dat daarna Ravijn-coach Marc van Groen bij balbezit van de tegenstander tegen de regels in een tweede time-out aanvroeg en zo een strafworp weggaf aan de tegenstander. Hij sommeerde vervolgens zijn spelers om alvast aanvalsposities in te nemen aan Polar Bears-zijde. Om zo bij een gemiste stafworp een manmeersituatie te creëren. Helaas werd dat plannetje gedwarsboomd doordat zijn collega de keuze kreeg voor balbezit of een strafworp, waarbij hij wijselijk voor het eerste koos. 

Speelronde%2011.png

Widex GZC toont haar klasse, eerste punten voor De Zaan
In de Eredivisie Dames liet Widex GZC Donk van zich spreken door UZSC - een van de drie koplopers - met de ruime cijfers van 13-5 te verslaan. Opvallend was dat de doelpunten keurig verdeeld werden onder de Goudse ploeg. Maar liefst negen verschillende speelsters wisten te scoren. De andere twee koplopers, Polar Bears en Het Ravijn, speelden tegen elkaar in Ede. Daar waren de berinnen met 11-7 te sterk en staan nu als enige bovenaan met twaalf punten, gevolgd door het hierboven genoemde drietal met negen punten. 

Ook voor ZV De Zaan was er het eerste succes dit seizoen. In de uitwedstrijd tegen ZVL-1886 boekte de ploeg een zeer welkome 6-7 overwinning en is daarmee de Leidse ploeg voorbij op de ranglijst. In de slotfase overleefden de Zaankanters nog twee uitsluitingen, maar brachten de zege alsnog thuis. De Australische Bridget Leeson-Smith was met drie treffers de gevierde speelster. 

Programma%20Eredivisie%20Dames%20(3).png

Eredivisie Heren

Vrijdag 18 januari
ZV de Zaan - ZPB H&L Productions 11-8
Periodestanden: 3-2, 4-1, 2-2, 2-3
Doelpuntenmakers ZV de Zaan: Angelo Corver 3, Luka Jovanovic 3, Jesper Aantjes 3, Phil Brantjes, Zvonimir Andelic.
Doelpuntenmakers ZPB: Jari Krijgsman 3, Michael de Kreek 2, Kevin van Baarle, Maurice Dentro, Twan de Kadt.

Zaterdag 19 januari
Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort - AZC 10-13
Periodestanden: 3-3, 4-2, 1-3, 2-5
Doelpuntenmakers ZPC Amersfoort: Max van der Werve 2, Mark Siewers 2, Jorren Hanselaar 2, Mitchell Budding, Matthijs Lucas, Danny Budding, Thijs Wolswinkel.
Doelpuntenmakers AZC: Andreas Miralis 7, Jacopo Mandolini 2, Sebastiaan van Mil, Laszlo Nagy, Dejan Indjic, Tim de Mey.

SVH - Schuurman BZC 12-12
Periodestanden: 5-3, 2-2, 3-4, 2-3
Doelpuntenmakers SVH: Benjamin Popovic 4, Jelle Kleis 2, Claudio Di Martino 2, Yorick ter Heegde 2, Joop Sassen, Koen Vogel.
Doelpuntenmakers Schuurman BZC: Jan Willem Slaghuis 3, Robert Beskers 2, Dynand Muller 2, Youri Roolvink 2, Mika Smelt 2, Jeroen Hogeboom.

Zondag 20 januari
Polar Bears-Het Ravijn 10-9
Periodestanden: 2-5, 4-2, 3-1, 1-1
Doelpuntenmakers Polar Bears: Tom de Weerd 3, Sook Willemsen 3, Kas te Riele 2, Jorrit Aanstoot, Sander Roels. 
Doelpuntenmakers Het Ravijn: Lars Gottemaker 4, Sander Veltkamp, Yoran Loos, Emiel Wouters, Bas ter Brake, Laurens Jan Schothans.

Eredivisie Dames

Zaterdag 19 januari
Polar Bears - Het Ravijn 11-7
Periodestanden: 3-1, 2-2, 3-2, 3-2
Doelpuntenmakers Polar Bears: Simone van de Kraats 5, Marit Bergers 2, Lola Moolhuijzen, Iris Wolves, Nina ten Broek, Fréderique Bouwmeister.
Doelpuntenmakers Het Ravijn: Lieke Klaassen 4, Charlotte Mensink 2, Yasemin Smit.

Widex GZC Donk - UZSC 13-5
Periodestanden: 4-2, 2-0, 4-0, 3-3
Doelpuntenmakers GZC Donk: Marloes Nijhuis 3, Kayleigh Schonewille 3, Kahly Kruisinga, Lindi Stolle, Isabella van Toorn, Nomi Stomphorst, Marit van der Weijden, Storm Willemsen, Anouk Vermeulen.
Doelpuntenmakers UZSC: Esther Scheij 2, Sam Jutte, Anne van Rossum, Jasmin Entezar.

ZVL-1886 - ZV de Zaan 6-7
Periodestanden: 2-2, 0-1, 3-2, 1-2
Doelpuntenmakers ZVL: Malissa van Rijn 2, Isis Keijzer,  Laura Roels, Moran Lindhout, Sterre Bijkerk.
Doelpuntenmakers ZV de Zaan: Bridget Leeson-Smith 3, Blom van de Velde, Arlene Snoek, Yara Galjé, Sigrid Vleeshakker.

Selecteer voor de stand de kolom 'tussenstand' rechtsboven. Kies de competitie —> Bekijk tussenstand.

Beeld:
Lars Gottemaker was ouderwets op dreef met vier treffers | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
1,732

Reacties

Lees ook

03 augustus 2019
Nina ten Broek verruilt komend seizoen Polar Bears voor de Italiaanse Serie A-club Rari Nantes Florentia. De net 18 jaar…
2,584
15 juli 2019
Het ‘keepersprobleem’ dat bij de Edese club ontstond na het vertrek van reservekeepster Sacha Kimenai en de aanstaande a…
1,625