KNZB-bekerfinales bijna uitverkocht

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
07 maart 2023
KNZB-bekerfinales bijna uitverkocht

Het Hofbad in Den Haag zal zondag 19 maart ongetwijfeld voor een groot deel ‘groen’ gekleurd zijn. Zowel bij de dames als de heren hebben ZV De Zaan (clubleuren groen-blauw) en Polar Bears (groen-wit) zich geplaatst voor de KNZB-bekerfinales waterpolo.

De bekerfinales zijn bijna uitverkocht. Voor de laatste kaarten, ga naar www.bekerfinales.nl.

Damesfinale 13.15 uur

De eindstrijd bij de dames is gelijk aan die van vorig jaar. Toen was Polar Bears met 9-6 te sterk voor De Zaan, dat later ook de landstitel aan de Edese club moest laten. Dit jaar lijken de rollen omgedraaid. Zowel in de Supercup (8-15) als in competitieverband trok Polar Bears (8-11) aan het kortste tijd. De Zaan gaat momenteel ook met 27 punten uit 11 wedstrijden aan de leiding in de Eredivisie. Polar Bears bezet plek 3 met 17 punten uit 9 duels.

De halve finale bij de dames werden over twee duels beslist. Polar Bears, zes keer eerder winnaar van de KNZB-beker, verloor in Leiden met 9-8 van ZVL 1886, maar de 16-13 overwinning in Ede was genoeg om door te gaan. ZV De Zaan deelde tegen GZC Donk in Gouda al een beslissende klap uit door met 5-12 te winnen. De return in Zaandam was daardoor niet meer zo spannend: 13-10 winst voor de thuisploeg. 

ZV De Zaan won de beker één keer eerder, in 2021. Datzelfde deed Alliance (1993), dat in 2012 met ZWV-Nereus fuseerde in ZV De Zaan. 

Herenfinale 15.30 uur

De mannen van ZV De Zaan plaatsten zich na een bloedstollende halve finale ten koste van UZSC voor de eindstrijd. Het werd in Utrecht 9-10 voor de titelverdediger voor wie de bekerwinst vorig jaar ook gelijk de eerste prijs in de clubhistorie betekende. Tegenstander Polar Bears – in het verleden zes keer winnaar van de beker – bereikte ‘Den Haag’ door AZC in Alphen aan den Rijn met 8-12 te verslaan. 

Beide ploegen troffen elkaar eerder dit seizoen in competitieverband. Toen veegde een ontketend De Zaan de Edenaren met liefst 14-5 het bad uit. In de huidige stand van de Eredivisie bezet Polar Bears de 2e plaats (40 punten uit 18 wedstrijden) en ZV De Zaan de 3e (39 uit 16). 

Pikant 

De heren van Polar Bears en De Zaan treffen elkaar zaterdag 11 maart nog voor de competitie in Ede. Alsof dat een week voor de bekerfinale nog niet pikant genoeg is, spelen ook de dames-finalisten eerst nog tegen elkaar in de Eredivisie, maar dan in Zaandam.

Opzet 

De bekercompetitie bij de dames is anders van opzet dan bij de heren. Door het kleinere aantal teams in de Eredivisie, is er bij de dames gekozen voor een poulefase in de eerste ronde, met aansluitend ‘dubbele’ kwart- en halve finales. Bij de heren, die meer competitiewedstrijden spelen, is de beker wel in de bekende ‘knock-out’-vorm afgewerkt met in elke ronde ‘enkele’ wedstrijden.  

De organisatie van de KNZB Bekerfinales is in handen van de KNZB, Waterpolo Den Haag, de gemeente Den Haag en Den Haag Topsport. 

Beeld:
De Polar Bears-supporters in het Hofbad bij de damesfinale van 2018. (Foto OrangePicturesNL / Gertjan Kooij)

Lees ook

31 maart 2023
De dames van ZV De Zaan speelden donderdagavond de Zaanse inhaalderby tegen De Ham. Al snel was duidelijk dat de ploeg v…
26 maart 2023
De heren van UZSC beleefden een topweekend met overwinningen op Polar Bears en ZV De Zaan. Flemming Kastrop werd in beid…
1,724