Match of the week: GZC Donk - ZVL

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
Match of the week: GZC Donk - ZVL

Dit weekend is er weer een vol programma in de Eredivisie. Zowel de heren als de dames komen in actie. De ‘match of the week’ gaat wat ons betreft tussen de dames van GZC Donk en ZVL-1886 Center. Met coaches Ingrid Veenhuis en Iefke van Belkum kijken we vooruit.

GZC Donk heeft zich aanzienlijk versterkt afgelopen zomer. Brigitte Sleeking, Maartje Keuning, Debby Willemsz, Marit van der Weijden en Anouk Bergsma trokken (terug) naar het Goudse nest. Met al die internationals was de ploeg pas eind september compleet en verliep de voorbereiding anders dan anders. Maar GZC Donk-coach Ingrid Veenhuis maalt daar niet om: “Het is natuurlijk prachtig dat al die meiden terug zijn gekeerd naar Gouda. Het toont aan dat ze GZC Donk echt als hun club zien.” Met Erik Brugué vormt Veenhuis het trainersduo bij de Goudse club. Hij brengt samen met die topspelers veel ervaring en trainersvariatie in. “Dat maakt het dit jaar extra leuk om voor deze groep te staan.”  

Iefke van Belkum, coach van ZVL-1886 Center, begon haar voorbereiding zoals dat altijd in Leiden gebeurt: met extra uren in het buitenbad. “Daar konden we veel conditioneel werk doen, want het is een groot zwembad. Vanaf de eerste training was de inzet top en straalde de drive er vanaf bij de meiden. Dat was mooi om te zien.” 

ZVL heeft dit seizoen naast de competitie en Nederlandse beker zoals zo vaak een extra uitdaging. Van 17-20 december speelt de Leidse ploeg namelijk de eerste kwalificatieronde in de Champions League. In Portugal treft het team van Van Belkum thuisploeg Pacence, CN Mataro (Spa), Olympic Nice (Fra) en Vouliagmeni (Gri). “We maken de keuze om mee te doen in Europa bewust. Het is een onderdeel van ons opleidingstraject. Wij willen elk jaar internationals leveren en om dat te kunnen, moet je aan dit soort wedstrijden meedoen”, is Van Belkum stellig. “Het is zo belangrijk voor je ontwikkeling om veel van dit soort wedstrijden te spelen, dagen als team bij elkaar te zijn en je te meten met de internationale top.” Om het Europese avontuur te bekostigen heeft ZVL een leuke sponsoractie bedacht. “Wij hebben een advent kalender gemaakt met een leuke foto van ons er op. Zo kan je in december tot aan de kerst elke dag een lekker chocolaatje uit de kalender halen. Ze zijn voor 10 euro per stuk te koop.” 

GZC Donk heeft zoals elk jaar een hoge doelstelling. “Ja, we willen altijd zo goed mogelijk presteren. Natuurlijk valt of staat dat bij de kwaliteit die je in het water hebt liggen. De afgelopen jaren was dat door verschillende redenen wat minder, maar nu veel internationals zijn teruggekeerd en de jeugd doorstroomt, zijn de verwachtingen hoog gespannen. We willen en kunnen echt meedoen om de prijzen.”

Zaterdag verwacht Veenhuis een felle, snelle en interessante wedstrijd. “ZVL is echt een leuke jonge ploeg met Iefke als goede coach op de kant”, spreekt zij haar waardering uit. Maar daar wil Van Belkum zich niet achter verschuilen: “Tuurlijk, we zijn jong en we willen en moeten de volgende stappen gaan maken, maar een groot deel van onze ploeg speelt ook al jaren Eredivisie hoor. Wij kunnen het daarom veel ploegen lastig maken en op een goede dag kunnen we ook van GZC Donk winnen.”

In de beker speelden beide ploegen al tegen elkaar en toen won GZC Donk met 5-11. “Tot halverwege was het een leuke wedstrijd. Daarna liep GZC Donk van ons weg, maar voor ons is het gewoon zaak om zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven en druk te blijven geven. Dan kan het een hele leuke wedstrijd worden.” Daar gaat Veenhuis ook vanuit. We zijn allebei beweeglijk en tactisch sterk. Dat levert altijd leuke wedstrijden op om naar te kijken. Trek daarom allemaal naar Gouda zaterdag! 

Iefke van Belkum
Iefke van Belkum stuurt haar team aan (Orange Pictures)

Programma Eredivisie Dames

Zaterdag 11 november 2022 
17:30 uur Polar Bears - ZV De Zaan
Scheidsrechters: Van Den
Heuvel en Van Zenderen  

17:40 uur UZSC - Het Ravijn
Scheidsrechters: Van Neutegem en De Boer
 

18:20 uur PSV - De Ham
Scheidsrechters: Bot en
Reemnet
 

18:25 GZC Donk - ZVL-1886 Center
Scheidsrechters: Van der Loo en Nieuwkoop.
  

Stand 
1 UZSC 2-6 
2 Polar Bears 1-3 
3 GZC Donk 1-3 
4 ZV De Zaan 2-3 
5 Het Ravijn 2-3 
6 ZVL – 1886 Center 3-3 
7 PSV 1-0 
8 De Ham 2-0 

Programma Eredivisie Heren

Zaterdag 11 november-2022  
17:10 uur ZV De Zaan - ZPB H&L Productions | Livestream 
Scheidsrechters: Evers en De Jong 

19:30 uur ZPC Amersfoort -  Polar Bears
Scheidsrechters: Damme en Jonkman.
 

19:45 uur UZSC – De Ham  
Scheidsrechters: Hinds en Korver 

20:00 uur De Linge/PCG - ZVL-1886 Center
Scheidsrechters:
Weterings en Taylan
 

20:00 uur PSV – AZC
Scheidsrechters Sap en Zwart
 

Stand
1 AZC 5-13  
2 ZPB H&L Productions 4-10
 
3 UZSC 5-10
 
4 Polar Bears 5-10
 
5 ZV De Zaan 3-9
 
6 ZVL-1886 Center 4-9
 
7 GZC Donk 4-7
 
8 ZPC Amersfoort 6-4
 
9 Het Ravijn 5-3
 
10 PSV 5-3
 
11 De Ham 6-3
 
12 De Linge/PCG 4-0
 

Beeld:
Ingrid Veenhuis, al jaren het coachgezicht van GZC Donk (Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,235

Lees ook

Komend weekeinde staat weer volgeboekt met wedstrijden in de eredivise voor de mannen.  Bij de vrouwen valt de besl…
In de competitie bij de mannen was er de eerste overwinning voor MNC Dordrecht. Mede dankzij vijf doelpunten van Dino va…
1,479