Match of the week: Polar Bears - Het Ravijn

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
Match of the week: Polar Bears - Het Ravijn

Een mooi Eredivisieweekend staat ons te wachten. Zo spelen bij de heren ZV De Zaan en Polar Bears tegen elkaar, is de Utrechtse derby tussen ZPC Amersfoort en UZSC en maken De Linge/PCG en De Ham onderin uit wie de eerste punten pakt. Maar de ‘match of the week’ is in onze ogen de dameswedstrijd tussen Polar Bears en Het Ravijn. Met beide coaches kijken we vooruit. 

Wicher Diallo (foto boven) van Het Ravijn is erg te spreken over de voorbereiding van zijn ploeg. "We hebben een jonge groep en veel meiden speelden in augustus nog het EJK o.16. Die sloten dus pas in september aan bij de groep. Dat zorgde voor een gebroken voorbereiding, maar gedurende de hele periode hebben we bijna elk weekend een wedstrijd gespeeld met goede resultaten.” Ook Polar Bears-trainer Koen de Weerd is te spreken over de voorbereiding van zijn ploeg: “Wij hebben een mooi toernooi gespeeld in Lille. Daar heb ik wel gemerkt dat je snel veel stappen kan maken. Het lastige van ons team is dat ik niet vaak compleet met ze werk. Veel speelsters van Dames 1 trainen doordeweeks immers op de Waterpolo Academie in Eindhoven. Dan helpt het dat jij tijdens zo'n toernooi in Lille een paar dagen samen bent.”  

Valse start en nieuwe namen 
Zondag verloor landskampioen Polar Bears nog de Supercup van ZV De Zaan (8-15). “Daar baal ik behoorlijk van", zegt De Weerd. “Aan het begin van een nieuw seizoen wil je gewoon laten zien dat je er klaar voor bent. Dat is niet gelukt helaas. Ik ben ervan overtuigd dat we beter kunnen.”  

Bij het Ravijn zijn Lieke Schokker-Klaassen en Charlotte Coes-Mensink gestopt. “Dat waren natuurlijk wel dames die jarenlang in de Eredivisie en in nationale selecties hebben gespeeld. Daarnaast is Kari Ankone vertrokken. Zij heeft besloten om terug naar Oldenzaal te gaan. Daarmee is veel ervaring verdwenen. De oudste speelster die nu in de selectie zit komt uit 1998.” Het Ravijn kreeg er de zusjes De Vries voor terug. “Luna is weer geen waterpoloën en Noa is teruggekeerd uit Hongarije (Szentes, red.).” Noa is gelijk geselecteerd voor het Nederlands team dat van 2 tot en met 6 november de World League Super Final speelt. “Dus er is ook kwaliteit voor terug gekomen. En wij hebben veel talentvolle jeugdspelers die ook veel minuten gaan maken.” 

Die grote talentvolle groep is een weelde voor de Nijverdalse club. Bijkans alle B-meiden trainen mee in Zeist bij Jong Oranje. “Dat is mooi, maar schept ook verwachtingen en verplichtingen. Onze topsportcommissie werkt aan een plan om hen ook een goed programma te kunnen bieden. We willen deze groep namelijk graag behouden voor Het Ravijn.” Dat programma wordt deels afgewerkt op het RTC in Zwolle waar Zeno Reuten aan het roer staat. “Maar in het weekend moeten ze met Dames 1 of 2 in de Eredivisie of Reserve Eredivisie spelen. Daarom heb ik elke week drie of vier B-meiden in m’n selectie. En die doen volwaardig mee. Zo hebben Pien Gorter, Amy Kleinlugtebeld en Iris Vreeling nu al twee wedstrijden meegespeeld.”     

Kwaliteitsimpuls 
De Weerd merkt op dat meerdere clubs een kwaliteitsimpuls hebben gehad. “Ik denk dat het dit seizoen zwaarder wordt dan vorig seizoen met meer lastige wedstrijden. Dat verwacht ik ook tegen Het Ravijn. Die wedstrijden zijn sowieso altijd lastig en fysiek zwaar. Het Ravijn kan zich altijd goed vastbijten in de wedstrijd. Volgende week spelen we weer tegen Het Ravijn, dus we kunnen twee weekenden aan de bak.” Ook Diallo verwacht veel spanning in de wedstrijden tegen Polar Bears. “We ontlopen elkaar eigenlijk altijd niet veel, ook toen het krachtsverschil op papier wat verder uit elkaar lag. En Polar Bears is natuurlijk ook een ploeg in opbouw. Wat dat betreft lijken we wel op elkaar.” Voor Diallo is het van belang dat hij dit seizoen met zijn jonge groep een stabiele Eredivisionist wordt. “Het proces is nu belangrijker dan het resultaat. Als we deze groep bij elkaar weten te houden, dan kunnen we best eens goud in handen hebben.” 

De doelstelling voor Polar Bears is enigszins bescheiden voor een regerend landskampioen. “We willen aan het einde van de competitie beter zijn dan in het begin en een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de play-offs behalen. De top-4 zit erg dicht op elkaar, maar ik denk dat GZC Donk en ZV De Zaan met hun versterkingen er echt uit gaan springen.” 

De wedstrijd staat zaterdag om 19 uur op het programma en is te volgen via de livestream van Polar Bears.  

Koen de Weerd
Koen de Weerd (Orange Pictures)

Programma Eredivisie Dames 

Zaterdag 22 oktober 
15:05 ZVL - 1886 Center – De Ham   
Scheidsrechters: Evers en Van Den berg.   

15:40 GZC Donk – ZV De Zaan    
Scheidsrechters: Van Den Heuvel en Bervoets.   

19:00 Polar Bears – Het Ravijn | Livestream   
Scheidsrechters: Korver en Rutten    

Stand Eredivisie Dames   
1 UZSC 1-3   
2 Het Ravijn 1-3   
3 ZV De Zaan 1-3   
4 Polar Bears 0-0   
5 GZC Donk 0-0   
6 ZVL-1886 Center 1-0   
7 PSV 1-0   
8 De Ham 1-0  

Programma Eredivisie Heren 

Zaterdag 22 oktober  
16:00 ZV de Zaan - Polar Bears | Livestream   
Scheidsrechters: Nieuwkoop en Schapers  

17:00 Het Ravijn – ZVL - 1886 Center   
Scheidsrechters: Weterings en Smit  

18:25 GZC Donk – AZC  
Scheidsrechters: Van Duijnen en Reemnet  

19:00 ZPC Amersfoort – UZSC  
Scheidsrechters: Taylan en De Jong  

20:00 PSV- ZPB H&L Productions   
Scheidsrechters: Pool en bot  

20:00 De Linge/PCG – De Ham  
Scheidsrechters: Van Zenderen en Hinds  

Stand Eredivisie Heren 
1 Polar Bears 2-6  
2 UZSC 2-6  
3 AZC 2-4  
4 GZC Donk 1-3  
5 ZVL-1886 Center 1-3  
6 ZV de Zaan 1-3  
7 Het Ravijn 2-3  
8 PSV 3-3  
9 ZPB PB H&L Productions 1-1  
10 De Linge/PCG 1-0  
11 De Ham 3-0  
12 ZPC Amersfoort 3-0  

Beeld:
Wicher Diallo, de architect van Het Ravijn (Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,786

Lees ook

Komend weekeinde staat weer volgeboekt met wedstrijden in de eredivise voor de mannen.  Bij de vrouwen valt de besl…
In de competitie bij de mannen was er de eerste overwinning voor MNC Dordrecht. Mede dankzij vijf doelpunten van Dino va…
1,485