Programma Eredivisie

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
International Brigitte Sleeking (GZC Donk) | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
Programma Eredivisie

Tussen alle coronaprotocollen door ontvouwde zich zowaar het programma van de eerste speelronde van alle waterpolocompetities. Vanaf deze week weliswaar zonder publiek de komende tijd en met enkele afgelastingen, maar het merendeel gaat vooralsnog door. In de herencompetitie zijn UZSC - SVH en Polar Bears - ZVL-1886 afgelast vanwege coronabesmettingen bij de thuisclubs. 

Meer informatie over de start van de competitie en coronaprotocollen lees je hier.

In de eredivisie was het Zuid-Hollandse onderonsje tussen SVH en AZC op zaterdag 7 maart dit jaar de laatste wedstrijd. Daarna werd de competitie zoals bekend stilgelegd. Dit seizoen bestaat de eredivisie heren dankzij de coulanceregeling van de KNZB uit veertien clubs. Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort en Waterpolo Den Haag vergezellen de twaalf clubs van vorig jaar. De damescompetitie is hetzelfde gebleven.

Wat is er anders?
De opzet van de beslissingswedstrijden aan het eind van de competitie zitten door de nieuwe opzet ook anders in elkaar. De play-offs gaan weliswaar als vanouds (eerste acht teams plaatsen zich). De nummers 13 en 14 degraderen na de reguliere competitie. De nummer 12 en de nummer 1 van de 1e divisie strijden voor 1 plek in de Eredivisie in best of 3.

De competitieopzet van de dames eredivisie is hetzelfde gebleven. 

Vooruitblik
Een van de opvallendste zaken was de terugkeer van vele mannelijke internationals in de eredivisie. De gang naar het buitenland was voorheen de te nemen stap om hogerop te komen. In aanloop naar Tokio 2021 trainen de internationals zoveel mogelijk in Zeist en resideren bij hun clubs. De volgende namen: Robin Lindhout (AZC), Jorn Muller (Het Ravijn), Jesse Nispeling (SVH), Jesse Koopman (ZPC Amersfoort), Bilal Gbadamassi (Schuurman BZC), Guus Wolswinkel (Polar Bears) keerden terug in Nederland. 

Daartegenover bewandelden de waterpolovrouwen de tegenovergestelde richting. Rozanne Voorvelt (Sant Andreu), Iris Wolves (CN Mediterrani), Sevenich (CN Mataro), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell), Maud Megens (USC), Bente Rogge (ASU), Kitty-Lynn Joustra (CAL Berkeley), Maartje Keuning (CN Sabadell) en Ilse Koolhaas (Vouliagmeni) zijn vertrokken. Megens, Rogge en Joustra vertrekken pas na het OKT van januari 2021. 

Naar verwachting zal de herencompetitie een grote boost krijgen. De vrouwelijke internationals speelden vorig jaar alleen in de bekercompetitie.

Eredivisie Heren

Zaterdag 3 oktober
18.15 uur ZPB H&L Productions - Schuurman BZC (scheidsrechters Dutilh-Dumas)
19.20 uur ZV De Zaan - ZPC Amersfoort (scheidsrechters De Jong en Bervoets)
19.45 uur Waterpolo Den Haag - Het Ravijn (scheidsrechters Reemnet en Van den Heuvel)
20.05 uur ZV De Ham - AZC (scheidsrechters Zwart en Van der Loo)
20.10 uur PSV - Widex GZC Donk (scheidsrechters Van Zenderen en Hinds)

Eredivisie Dames

Zaterdag 3 oktober
15.00 uur ZPB H&L Productions – UZSC (scheidsrechters Korver en Van Grimbergen)
17.00 uur Polar Bears - ZVL-1886 Tetteroo (scheidsrechters Van Neutegem en Van Duijnen)
17.30 uur PSV - SWOL 1894 (scheidsrechters Rutten en Van Beuningen)
18.45 uur ZV De Ham - ZV De Zaan (scheidsrechters Taylan en Evers)
19.00 uur Het Ravijn - Widex GZC Donk (scheidsrechters Gransjean en Smit)

Beeld:
International Brigitte Sleeking (GZC Donk) | Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Lees ook

Voor landskampioen ZV De Zaan staat komend weekeinde de volgende uitdaging te wachten. In het Italiaanse Triëst spelen d…
1,377
Een persbericht van ZVL-1886Leiden, 5 april 2024 – Afgelopen vrijdag 29 maart 2024 bracht het schokkende nieuws dat Jaco…