Programma Eredivisie

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
22 maart 2019
Programma Eredivisie

De Eredivisie gaat zijn beslissende fase in met nog vier duels te spelen voor de meeste ploegen. In de Eredivisie Heren liggen nog veel opties open, de damescompetitie lijkt beslist op de koppositie na. We diepen de verschillende scenario's uit.

In de Eredivisie Heren plaatsen de eerste acht ploegen in de eindstand zich voor de play-offs, waarbij de eerste vier ploegen thuisvoordeel hebben. De posities 9 t/m 12 spelen play-outs. 

Kop van de Eredivisie
Koploper UZSC en nummer twee AZC maken al het gehele seizoen de dienst uit. De Utrechters kunnen aanstaande zondag de beslissende slag uitdelen in een onderling duel gespeeld in Alphen a/d Rijn. Daarvoor zal het zelf eerst Polar Bears moeten verslaan op zaterdag en AZC geen punten morsen tegen ZV De Zaan. 

De huidige voorsprong van de Utrechters bedraagt vijf punten. De Alphenaren zullen dus moeten hopen op een misstap van de ploeg van Evangelos Pateros. Hoewel AZC vorig seizoen in de slotfase ook van UZSC verloor en zelfs als derde eindigde. Om vervolgens in de kortst mogelijke route het landskampioenschap te veroveren.

Resterende plekken thuisvoordeel play-offs
Daarmee blijven er nog twee plekken over voor het thuisvoordeel, waar drie ploegen voor in aanmerking komen: Widex GZC Donk, Polar Bears en ZVL-1886. GZC Donk heeft een voorsprong van drie punten op de twee. Maar met Het Ravijn, Polar Bears, ZPB H&L Productions en UZSC als tegenstanders toch wel een redelijk zwaar programma.

Polar Bears zou zomaar 'kind van de rekening' kunnen worden. In de komende vier wedstrijden wacht de volledige top drie en daarna Schuurman BZC. Volgende week komt GZC Donk naar de Peppel toe. Een cruciaal duel dus.

ZVL-1886 is dé ploeg in vorm en kan alle aanspraak maken op het thuisvoordeel. De ploeg heeft de beste papieren qua programma met achtereenvolgens Schuurman BZC, Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort, De Ham en SVH als tegenstanders. Het thuisvoordeel is sowieso altijd belangrijk voor de Leidenaren.

ger1805184507.jpg
Kan Roeland Spijker met ZVL-1886 de meest gevreesde outsider worden? | Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Resterende play-offs-plaatsen
ZV De Zaan (6e) en Het Ravijn (7e) hebben respectievelijk zes en vier punten voorsprong op nummer negen Schuurman BZC. Met nog vier wedstrijden te gaan, zouden de ploegen met twee overwinningen play-offs veilig moeten stellen. ZV De Zaan speelt nog tegen nummer twee AZC, maar treft ook lager geklasseerde ploegen met ZPC Amersfoort, Schuurman BZC en De Ham. Hetzelfde geldt zo ongeveer voor Het Ravijn met AZC, GZC Donk, Schuurman BZC en ZPC Amersfoort op het programma.

Voor de gewilde laatste plek die recht geeft op play-offs lijken nu drie ploegen in aanmerking te komen: De Ham, Schuurman BZC en ZPB. Op de ranglijst verdedigen de Hammers een voorsprong van één en twee punt(en) op de twee. De Ham lijkt ook qua programma de beste papieren te hebben. De komende weken speelt de ploeg tegen ZPC Amersfoort, SVH, ZVL en De Zaan. Een beduidend minder zwaar programma dan haar concurrenten. Schuurman BZC treft met ZVL, De Zaan, Het Ravijn en Polar Bears allemaal ploegen die hoger op de ranglijst staan. Voor ZPB is het nog zwaarder, met de gehele top drie als tegenstander, maar ook hekkensluiter SVH komend weekend. Voordeel voor de Barendrechters is dat ze nog drie thuiswedstrijden spelen.

Play-outs
Dan blijven ZPC Amersfoort en SVH over, die beiden veroordeeld lijken tot het spelen van play-outs. Voor SVH is dat al zeker, de Rotterdammers kunnen nummer acht De Ham al niet meer inhalen. ZPC Amersfoort zal acht punten moeten zien te veroveren in de hoop dat de concurrentie niet wint. 

ger1805031757.jpg
Mika Smelt (Schuurman BZC) maakte het UZSC vorig seizoen nog lastig in de kwartfinale | Beeldboot/ Gertjan Kooij.

In de Eredivisie Dames plaatst de nummer één zich direct voor de halve finale van de play-offs. De nummers twee t/m zeven beginnen in de kwartfinale, waarbij de nummers twee, drie en vier het thuisvoordeel hebben. Er zijn geen play-outs.

Eredivisie Dames 
In de Eredivisie Dames lijkt de verdeling voor de play-offs al wel vast te staan. Het thuisvoordeel is in handen van Polar Bears/GZC Donk, Het Ravijn en UZSC. De strijd om de koppositie ligt nog wel volop open. Met als voordeel: de uiteindelijke lijstaanvoerder stroomt pas in de halve finales in. Dat zal Polar Bears of GZC Donk worden. De berinnen staan nu drie punten voor, zonder dat beide ploegen punten morsen zal over twee weken in Ede de beslissing vallen in een onderling duel. Bij een eventuele gelijke stand wordt er naar het onderlinge resultaat gekeken. In november wist Polar Bears met 6-8 te winnen in Gouda.

De berinnen spelen ook nog nog tegen UZSC, ZV De Zaan en ZVL-1886. GZC Donk treft Het Ravijn, ZPB en UZSC.

Dan zijn er nog twee plekken te vergeven voor het thuisvoordeel. Het Ravijn en UZSC hebben daarvoor een stabiele voorsprong opgebouwd. Alleen de volgorde zou nog kunnen veranderen. Het Ravijn staat nu derde, met een voorsprong van twee punten maar wel een wedstrijd meer gespeeld. De ploeg uit Nijverdal speelt nog tegen GZC Donk en ZV De Zaan. UZSC speelt alleen nog maar thuiswedstrijden met achtereenvolgens Polar Bears, ZVL en GZC Donk.

De overige drie ploegen ZV De Zaan, ZVL en ZPB zullen de resterende plekken innemen.

ger19031030810.jpgDe beste kaarten liggen vooralsnog bij de dames van Polar Bears | Beeldboot/ Gertjan Kooij.  

Zaterdag 23 maart

Eredivisie Dames
17.30 uur UZSC - Polar Bears (scheidsrechters Trijsburg)
18.00 uur Widex GZC Donk - Het Ravijn (scheidsrechters Korver en Jansen)
19.20 uur ZVL-1886 - ZPB H&L Productions (scheidsrechters Nieuwkoop en Van Wanrooij)

Eredivisie Heren
18.45 uur UZSC - Polar Bears (scheidsrechters Van den Heuvel en De Jong)
19.00 uur ZPB H&L Productions - SVH (scheidsrechters Van der Loo en Gransjean)
19.00 uur Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort - ZV De Ham (scheidsrechters Taylan en Dutilh-Dumas)
19.30 uur AZC - ZV De Zaan (scheidsrechters Van Duijnen en Rutten)
19.30 uur Schuurman BZC - ZVL-1886 (scheidsrechters Reemnet en Schapers)
19.30 uur Widex GZC Donk - Het Ravijn (scheidsrechters Bijeman en Pastoors)

Zondag 24 maart

Eredivisie Heren
15.00 uur AZC - UZSC (scheidsrechters Korver en Jansen)

Beeld:
Zondagmiddag: de clash tussen AZC en UZSC | Beeldboot/ Gertjan Kooij

Reacties

Lees ook

25 mei 2019
Eredivisionist ZPB H&L Productions heeft in Jim van Es een nieuwe hoofdtrainer voor de damesselectie gevonden met in…
12 mei 2019
In het beslissende derde duel om het landskampioenschap is Widex GZC Donk erin geslaagd om Polar Bears voor de tweede ke…