Versterken top teamsportcompetities en topclubs 2032

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
25 november 2022
Versterken top teamsportcompetities en topclubs 2032

Een unieke situatie: NOC*NSF, VSG, het ministerie van VWS en vijf teamsporten, namelijk handbal, hockey, korfbal, volleybal en waterpolo, hebben het voortouw genomen om samen met stakeholders te werken aan een impuls voor hun top teamsportcompetities en topclubs. De KNZB omarmt dit initiatief en wil hier graag een bijdrage aan leveren.

Tijdens de werkconferentie ‘Naar een strategisch kader topsport’ op 22 november hebben ruim 20 organisaties een intentieverklaring voor samenwerking getekend. Partners op landelijk, regionaal en lokaal niveau slaan de handen ineen om gezamenlijk de top teamsportcompetities en topclubs van de vijf betrokken sportbonden te versterken. De top teamsportcompetities maken topsport wekelijks dichtbij huis voelbaar en zijn daarmee van grote waarde voor de Nederlandse maatschappij. Het programma ‘Versterken top teamsportcompetities en topclubs 2032’ is gestart als onderdeel van het Nationaal Sportakkoord.

De gezamenlijke ambitie is: ‘Met sport, onderwijs, overheden, bedrijfsleven en media, de maatschappelijke waarde van top teamsportcompetities, topteamsportclubs en talentvolle teamsporters vergroten.’ 

André de Jeu, directeur Vereniging Sport en Gemeenten (VSG): “Het is geweldig en veelzeggend tegelijk dat in korte tijd zoveel gemeenten zich scharen achter het versterken van top teamsportcompetities. Vereniging Sport en Gemeenten ondersteunt dit programma dan ook van harte. Gemeenten zijn trots op clubs met sportieve en maatschappelijke ambities!"

Arjan van Drielen, MT-lid topsport Ministerie van VWS: “Dit traject past heel goed binnen de ontwikkelingen op het gebied van topsport, die zijn gericht op het vergroten van de maatschappelijke waarde (en de inspiratie) van topsport. De Rijksoverheid ziet de enorme maatschappelijke potentie die deze clubs en wekelijkse competities hebben. Samen met alle partners zetten we ons in om dit te versterken.” 

André Cats, directeur topsport NOC*NSF: ‘’Vanuit NOC*NSF zijn we ervan overtuigd dat sterke competities van teamsporten van belang zijn voor de Nederlandse sport. We streven naar hoogstaande sport waar sporters zich ontwikkelen tot topniveau, met veel beleving op volle tribunes en lokale en regionale partijen die met trots deze teams ondersteunen. Het is mooi om te zien dat dit initiatief met zoveel enthousiasme wordt ontvangen door een groot aantal gemeenten."

Arno Havenga, Manager Topwaterpolo van de KNZB, is al enige tijd betrokken bij het initiatief en gaat binnenkort met de Eredivisieclubs in gesprek om verschillende werkgroepen te vormen. "Dit is in alle opzichten een enorme kans om onze topcompetities en topclubs naar een hoger niveau te brengen." 

Meedoen?

Binnen het programma vervult iedere organisatie een eigen rol en alle rollen samen maken de gedeelde ambitie haalbaar. NOC*NSF, VSG, het Ministerie van VWS en vijf sportbonden (NHV, KNHB, KNKV, Nevobo en de KNZB), hebben zich vanaf de start van het programma gecommitteerd. 

Meedoen als organisatie of meer informatie opvragen kan via topteamsport@nocnsf.nl of via topteamsport - NOCNSF

Op de foto:

Een heugelijk moment: de KNZB heeft met diverse regionale en lokale organisaties de intentieverklaring voor het bijdragen aan het programma ‘Versterken van de top teamsportcompetities en topclubs 2032’ getekend.

Beeld:

Lees ook

20 september 2023
Het nieuwe waterpoloseizoen staat voor de deur en waterpoloclub ZVL-1886 is klaar voor een frisse start met tal van nieu…
1,810
15 september 2023
Het landskampioensteam van ZV de Zaan heeft deze zomer vijf talentvolle speelsters verwelkomd, terwijl het afscheid neem…
1,629