De titelstrijd: 'Het gevoel dat we na twee wedstrijden nog niet klaar zullen zijn'

Eredivisie Dames
20 april 2018
De titelstrijd: 'Het gevoel dat we na twee wedstrijden nog niet klaar zullen zijn'

Vanavond negen uur barst de strijd om het landskampioenschap los in Leiden, wanneer de twee beste teams uit de competitie, ZVL-Tetteroo en Polar Bears, elkaar opnieuw treffen in een finale. De vorig keer betrof het de beker en ging ZVL er met de cup vandoor. Wat is dat waard in aanloop naar de finale?

“Vertrouwen”, zegt ZVL-aanvoerder Marianne de Groot. “Dat we ze op een eerder belangrijk moment hebben verslagen. Naast dat onze ploeg al veel finales heeft gespeeld. De spanning kunnen we daardoor beter handelen.” De cijfers spreken boekdelen. ZVL is de succesvolste ploeg van de afgelopen jaren met twee landstitels en zes keer bekerwinst. Bovendien kan de Leidse ploeg zichzelf opvolgen als winnaar van de dubbel, voor het laatst veroverd in 2016.

De Groot was er alle keren bij. Ook in de halve finale tegen UZSC wees ze haar ploeg de weg, met onder meer zes treffers in het eerste duel. “Ze gingen er lekker in”, lacht ze. “Maar met name omdat onze tactiek goed in elkaar stak. We wisten dat er veel ruimte over de vleugels zou komen, daar lag het gat in hun systeem. We konden onze aanvallen zo opzetten dat ik de bal in een haast leeg doel kon schieten. De verdienste van iedereen dus.”

Wel of geen wedstrijdritme
In de aanloop ging het veel over het mogelijke gebrek aan wedstrijdritme van de ploeg, dat daarvoor een maand geen officiële wedstrijd speelde. Volgens de Groot was dat geen issue. “We hebben veel oefenwedstrijden gespeeld. Tegen UZSC, een paar keer tegen GZC Donk, ook tegen onze jongens jeugd. We waren er echt klaar voor. In de wedstrijden hebben we kunnen doen wat we wilden. Ik denk dat het juist in ons voordeel spreekt dat we net een extra weekend rust hebben gehad.”

Het zal dit weekend dicht bij elkaar liggen verwacht ze. “We zijn aan elkaar gewaagd. Het zullen hele spannende wedstrijden worden. Wij zijn net iets beter denk ik, alleen moet dat er dit weekend weer uitkomen. Ondanks dat heb ik wel het gevoel dat we er na twee wedstrijden nog niet klaar mee zijn”, besloot de ervaren De Groot. Die alleen al aan bekerfinales er tien speelde.

Ervaring vs jeugdigheid
Dan Polar Bears, dit jaar de ploeg van de jonge talenten. Talenten die dit seizoen hun debuut maakten, bijna topscorer werden, voor het Nederlands team werden geselecteerd en de derde finale op rij haalden. Superlatieven tekort, maar desondanks waren het de ervaren speelsters als Nienke Vermeer en Marit Bergers die in de halve finale het verschil maakten. Bergers werd na afloop uitgebreid geroemd door haar coach Evangelos Doudesis. Ze sleepte haar ploeg door de moeilijke fases heen en zette de speelsters steeds op hun juiste plek zei hij. En juist de verloren bekerfinale bewees voor de ploeg dat de factor ervaring ó zo belangrijk is. Dat weet Bergers ook. “Er komt een ander soort druk bij kijken. Een beker- of een play-off finale staat echt op zichzelf. Dat ging in de bekerfinale niet goed, maar nu zijn we er echt klaar voor hoor. We hebben geleerd.”


Foto's: Beeldboot/ Gertjan Kooij

Het vuur is gaan branden
Vooral op het gebied van passie en strijd. De ploeg werd na afloop van de bekerfinale verweten dat ze te passief en statisch waren. Wie de juichfoto’s na wedstrijden tegen ZPB en GZC Donk ziet, is duidelijk dat het vuurtje is gaan branden. “En dat is juist wat we nodig hebben”, betoogt Bergers. “Als één team vechten en passie tonen. Dan kunnen we ze zeker verslaan.”

Vorig jaar moest Bergers de finale missen vanwege haar zwangerschap. Dit seizoen maakte ze eind januari pas weer haar rentree. “Na mijn bevalling ben ik wel vrij snel weer gaan zwemmen, maar is er afgesproken dat ik pas in de tweede seizoenshelft weer aan zou sluiten. Stap voor stap weer vooruit. Het duurde me wel wat lang voordat ik echt weer goed was, je wilt altijd sneller vooruit. Maar de laatste weken merk ik echt dat ik fit ben.” Het maakt het halen van de finale tot een persoonlijke overwinning.

De vraag is of Polar Bears een eerste titel sinds 2010 aan haar prijzenkast kan toevoegen, of dat ZVL opnieuw roet in het eten gooit en de meest succesvolste ploeg van het decennia wordt. Vanavond kan de eerste stap worden gezet, de return is zaterdagavond in Ede.

De wedstrijden worden live uitgezonden op onze facebookpagina.

Beeld:
LEES MEER OVER

Lees ook

25 november 2022
Een unieke situatie: NOC*NSF, VSG, het ministerie van VWS en vijf teamsporten, namelijk handbal, hockey, korfbal, volley…
20 november 2022
In de Eredivisie Heren staat AZC na de relatief eenvoudige zege op De Linge/PCG nog altijd fier aan kop. Bij de dames is…
1,519