De Zaan vrouwen prolongeren landstitel en bezorgen club 'dubbele dubbel'

Eredivisie Dames
De Zaan vrouwen prolongeren landstitel en bezorgen club 'dubbele dubbel'

De vrouwen van ZV De Zaan zijn zondag in Ede voor de negende keer in de historie Kampioen van Nederland geworden. De ploeg van Mick van den Bree prolongeerde de landstitel door in de derde en beslissende wedstrijd in de best-of-3 serie met 9-12 af te rekenen met Polar Bears. Eerder dit seizoen was De Zaan ook al de sterkste in de bekerfinale. Omdat ook de mannen van de Zaanse club zowel de KNZB-beker als de landstitel voor zich opeisten, is er sprake van een ‘dubbele dubbel’. In de waterpologeschiedenis is er slechts één club die dit huzarenstukje ook wist te presteren: UZSC in het seizoen 2016-2017. 

Na twee bloedstollende wedstrijden in Ede en Zaandam – allebei pas na strafworpen beslist in het voordeel van de thuisclub – leek het allesbeslissende duel in Ede al na één periode gespeeld. De Zaan ging furieus van start en leidde na acht minuten zuivere speeltijd met 1-6! Nadat Takyiwa Sam in de tweede periode zelfs voor 1-7 tekende, gaf niemand nog iets voor de kansen van Polar Bears.

Zoals vaker in deze serie wisten de Berinnen zich na een ruime achterstand echter toch weer terug te knokken. Aniek Roekevisch (twee keer) en Lola Moolhuijzen verkleinden de marge tot drie. Nadat Bente Rogge voor 4-8 had gezorgd, kroop Polar Bears via Moolhuijzen en Renée de Kleer nog iets dichterbij.

Na de rust zorgde opnieuw Moolhuijzen voor de aansluitingstreffer. Malissa van Rijn gaf De Zaan weer wat lucht, maar Roekevisch de ploeg van Petros Doudesis weer hoop: 8-9 bij het ingaan van de laatste periode.

Wat Polar Bears daarna ook probeerde, de gelijkmaker bleef uit. Toen achtereenvolgens Takyiwa Sam en Nerida Drewes het verschil halverwege de vierde periode weer naar drie tilden, was het pleit beslecht. Polar Bears geloofde er niet meer echt in, moest ook gaan forceren en dat leverde alleen nog een late treffer van Moolhuijzen op. Drewes tekende vervolgens met haar vierde doelpunt voor de eindstand: 9-12.

Britt van den Dobbelsteen concludeerde dat haar ploeg op basis van drie wedstrijden terecht de titel had gewonnen. “Vrijdag leidden we de hele wedstrijd, maar kwam Polar Bears in de slotfase alsnog langszij. Zaterdag gebeurde eigenlijk hetzelfde, maar toen konden we het gelukkig met strafworpen wel afmaken. We waren vastbesloten om het zondag niet zover te laten komen”, verklaarde de deze serie uitblinkende Zaan-keepster de bliksemstart in Ede. “Gelukkig konden we de voorsprong, ook al slonk-ie weer behoorlijk, nu wel tot het einde vasthouden.” 

Polar Bears-captain Iris Wolves berustte in de nederlaag. “Als je eerlijk bent, was De Zaan alle wedstrijden iets beter. Wij hebben alles gegeven en geknokt voor wat we waard waren, maar het was helaas net niet genoeg”, aldus Wolves, die zich – net als haar teamgenote Lola Moolhuijzen en de Zaan-speelsters Britt van den Dobbelsteen, Bente en Lieke Rogge - vanaf 10 juni met de Oranje-selectie gaat voorbereiden op de Olympische Spelen van Parijs. “Daar kijk ik ook enorm naar uit, dus het zal weinig moeite kosten om de knop weer om te zetten.” 

Finales playoffs om landskampioenschap vrouwen (best-of-3)

Vrijdag 31 mei 
Polar Bears – ZV De Zaan 10-10 (15-14 na strafworpen)
Periodestanden: 2-2, 2-4, 4-4, 2-0 / 5-4 
Doelpunten Polar Bears (inclusief strafworpenserie): Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Storm Willemsen 3, Aniek Roekevisch 2, Laura Schinkel, Renée de Kleer. 
Doelpunten De Zaan (inclusief strafworpenserie): Bente Rogge 3, Nerida Drewes 3, Lieke Rogge 2, Lois den Ouden 2, Maud Koopman 2, Silvanne Slot, Malissa van Rijn. 
Scheidsrechters: Gransjean – Zwart. Hoofd jury: Nieuwenhuizen. Delegates: Dutilh / v d Berg

Zaterdag 1 juni
ZV De Zaan – Polar Bears 12-12 (16-14 na strafworpen)
Periodestanden: 2-2, 3-2, 4-4, 3-4 / 4-2
Doelpunten De Zaan (inclusief strafworpenserie): Maud Koopman 5, Takyiwa Sam 3, Bente Rogge 2, Lieke Rogge 2, Lois den Ouden 2, Nerida Drewes, Malissa van Rijn.
Doelpunten Polar Bears (inclusief strafworpenserie): Lola Moolhuijzen 3, Storm Willemsen 3, Aniek Roekevisch 2, Tatum van der Elst 2, Nina van der Geijn 2, Laura Schinkel, Jill Oort. 
Scheidsrechters: Evers – Bijeman. Hoofd jury: Van Rossum. Delegates: Hoepelman / Bervoets

Zondag 2 juni
Polar Bears - ZV De Zaan 9-12
Periodestanden: 1-6, 5-2, 2-1, 1-3
Doelpunten Polar Bears: Lola Moolhuijzen 4, Aniek Roekevisch 3, Iris Wolves, Renée de Kleer. 
Doelpunten De Zaan: Nerida Drewes 4, Takyiwa Sam 2, Bente Rogge, Lieke Rogge, Silvanne Slot, Lotte Happe, Maud Koopman, Malissa van Rijn. 
Scheidsrechters: Evers – Bijeman. Hoofd jury: Dijkstra. Delegates: Hoepelman / Dutilh.

Eerdere landstitels De Zaan vrouwen:
1989, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 2001 (allen gewonnen door ZWV-Nereus, voorloper van De Zaan), 2023.

Beeld:
Orange Pictures / Mark Gunnink
1,412

Lees ook

ZVL-1886 maakt bekend dat Niels Joor de nieuwe coach wordt van het eerste damesteam. Niels Joor, 51 jaar, is een bekend…
Als kind liep hij op vierjarige leeftijd voor het eerst zwembad Het Ravijn binnen, waar hij uiteindelijk 14 jaar in het…
1,169