Droomtransfer Simone van de Kraats naar Spaanse topclub

Eredivisie Dames
19 mei 2021
Droomtransfer Simone van de Kraats naar Spaanse topclub

Simone van de Kraats maakt volgend seizoen de overstap van de kersverse Nederlands kampioen Polar Bears naar de Spaanse runner-up CN Mataró uit Barcelona. Met de Olympische Spelen in aantocht en het afronden van haar bachelor deze zomer is het tijd voor de volgende stap voelt de 20-jarige linkshander. 

“Het gevoel dat ik elders in een topcompetitie wilde kijken groeide dit jaar. Ik ben me in de competities gaan verdiepen en dat gevoel werd steeds groter. Met het afronden van m’n studie en de groei die ik persoonlijk heb doorgemaakt voelt dit als het juiste moment”, volgens Van de Kraats. 

Bij Mataró komt ze terecht in de Spaanse topcompetitie en treft ze mede-international en oud-ploeggenoot Vivian Sevenich. Via Sevenich werd het eerste contact gelegd.

“Ik heb een aantal keer gebeld met de coach Dani Ballart (viervoudig olympiër red.) over de plannen met het team en mij als speelster. Mataró kwam me voor als een omgeving waar ik me thuis zou voelen. Met een goede coach en een prachtig zwembad. Daarnaast is Spanje een sterke competitie en speelt Mataró Euro League, dat was voor mij ook een must. Het voelt allemaal als de juiste stap in mijn ontwikkeling. Ik denk dat ik er veel kan leren.” 

Pad van ontwikkeling
Van de Kraats begon met waterpoloën bij DWK uit Barneveld en maakte als talentvolle jeugdspeelster de overstap naar Polar Bears. Bij de Edese club maakte ze onderdeel uit van een succesvolle generatie jonge speelsters, die na het veroveren van diverse jeugdtitels al snel hun opwachting maakten in het eerste team. 

Met de nieuwe lichting bereikte de club vier nationale finales op rij en werd in 2018 en 2021 landskampioen. Ook won de club in 2019 de nationale beker. In die periode groeide Van de Kraats uit tot een gevreesd schutter binnen de eredivisie en werd twee keer topscorer.

Ook debuteerde de linkshander in het Nederlands team. Ze was actief op het WK van 2019 in Zuid-Korea, het EK 2020 in Boedapest en dwong afgelopen januari op het Olympisch Kwalificatie Toernooi een ticket af voor de Spelen. Op dat toernooi eindigde Van de Kraats als derde op de topscorersranglijst.
 
Het juiste moment
Volgens Evangelos Doudesis, assistent-coach van de nationale ploeg en haar oude coach bij Polar Bears, is dit het juiste moment om te gaan. “De Nederlandse competitie is interessant en Polar Bears is een goed team. Maar nu heb je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, een nieuwe taal te leren en een nieuwe cultuur te ontdekken. Hoeveel mensen krijgen die kans? Ze had eerder de mogelijkheid om te gaan maar heeft bewust gekozen om te wachten. Dit is haar moment.”

Volgens Doudesis komt Van de Kraats bij Mataró in een interessant team terecht. “Mataró is een team met ambitie. Ze willen voor het eerst landskampioen worden en de Final Four van de Euro League bereiken. Het zal niet saai worden.”

De overstap is verdiend volgens de Griek. “Simone verdient deze stap. Ze denkt heel goed na over wat ze wil en pakt die kans dan ook. Bij Polar Bears zullen ze haar zeker missen. Haar arbeidsethos en mentaliteit zijn buitengewoon. Dat klinkt makkelijk, maar is het niet.”

Misschien mazzel gehad
Van de Kraats kijkt met een warm gevoel terug op haar tijd bij Polar Bears. “Ik heb misschien wel mazzel gehad met de komst van ‘Eva’. Hij investeerde bij zijn komst enorm veel in de jeugd net op het moment dat onze lichting doorbrak. Op die manier kon ik stapje voor stapje werken aan bouwstenen om een betere speelster geworden. Zo is het in die jaren eigenlijk altijd gegaan. Bij Jong Oranje, in het eerste. Op die manier hoop ik dat nu ook weer verder uit te bouwen.” 

Bron: Persbericht Polar Bears

Beeld:
Orange Pictures.
2,062

Lees ook

06 februari 2023
Het Hofbad in Den Haag zal zondag 19 maart ongetwijfeld voor een groot deel ‘groen’ gekleurd zijn. Zowel bij de dames al…
29 januari 2023
Het Eredivisieweekend zit er weer op. Bij de dames sleepte Polar Bears een overwinning uit het vuur tegen UZSC. Bij de m…
1,408