Finale play-offs: Polar Bears na strafworpen landskampioen

Eredivisie Dames
21 april 2018
Finale play-offs: Polar Bears na strafworpen landskampioen

In eigen bad hebben de dames van Polar Bears na een bloedstollende tweede finalewedstrijd, en een mogelijk nog spannendere penaltyserie, haar zesde landskampioenschap in de historie veroverd. Na de 6-8 vrijdagavond in Leiden werd het in Ede 12-10. Kind van de club Nina ten Broek schoot de winnende strafworp binnen.

Net als het eerste duel lagen de twee ploegen zeer dicht bij elkaar. Met name verdedigend hadden Polar Bears en ZVL hun zaken zeer goed voor elkaar. Namens ZVL pakte Iefke van Belkum wederom de hoofdrol met drie treffers. Aan Polar Bears-kant was Simone van de Kraats verantwoordelijk voor vier doelpunten. Met 7-7 na vier periodes gingen strafworpen uitmaken of er een derde duel noodzakelijk was of dat Polar Bears er met de titel vandoor ging.

Nadat Nienke Vermeer de eerste penalty scoorde, was het uitgerekend Van Belkum die de eerste namens ZVL miste. In het restant gingen alle ballen erin, zij het dat de bal van Iris Wolves na een interceptie van keepster Jalou Venhelsuwé over de doellijn dreef. Het zwembad ontplofte toen de zeventienjarige ten Broek haar club de eerste landstitel sinds 2010 schonk.

Het kampioenschap van de Edese club staat bol van de sentimenten. Neem Nienke Vermeer, de midvoor overwon een ernstige ziekte, begon vorig seizoen langzaam weer wedstrijden mee te spelen en een jaar later vertolkt ze een zeer belangrijke rol in de finales. Neem Iris Wolves, die het diepe dal meemaakte toen de club troosteloos onderaan eindigde in de Eredivisie. Ze bleef de club trouw, zag vele speelsters komen en gaan en staat nu met de schaal in haar handen en misschien zelfs komende zomer op het EK in Barcelona. Of Anne Paardekooper, opgegroeid bij uitgerekend ZVL. Daar vertrokken met de stille wens ooit nog landskampioen te worden. Of Charlie Nieuwenburg, die net als haar beide ouders, nu ook landskampioen is geworden.

Het is ook het startsein van een nu al bijzonder succesvolle jonge generatie speelsters, onder aanvoering van Simone van de Kraats, Nina ten Broek en Joanne Koenders, maar ook Laura Schinkel. Zij veroverden al vele internationale en nationale jeugdtitels en nu in hun eerste volledige seizoen gelijk landskampioen zijn. Ze stootten de succesvolste club van de afgelopen jaren van hun troon. En ook daarachter melden zich alweer nieuwe talenten.


Foto's: Beeldboot/Gertjan Kooij.

Centraal in het verhaal is de rol van Evangelos Doudesis. De Griekse oefenmeester is de architect van het landskampioenschap. Bij Polar Bears gekomen als speler waar hij na een niet geweldig verlopen huwelijk instapte als trainer. Bij zijn aantreden trof hij een vermurwde ploeg, die weer opnieuw moest leren wat winnen was. Hij zette de club naar zijn hand door veel jeugdspelers in te voeren en door een haast obsessieve manier van het tactisch bestuderen van tegenstanders.

Na de verloren finale vorig jaar wist hij dat het toen net iets de vroeg was voor de club. Maar dat de toekomst er zeer rooskleurig uitzag en volgend jaar, dan zouden ze kampioen worden. Hij kreeg gelijk. Net als dat hij bij zijn aantreden stelde dat Polar Bears binnen drie jaar op de hoogste trede zou staan. Binnen de Edese club bestaat er nu dan ook het rijtje Aristoteles, Plato, Socrates en Doudesis.

Zaterdag 21 april
Polar Bears - ZVL-Tetteroo 12-10 (Reguliere speettijd 7-7)
Periodestanden: 2-2, 0-1, 2-1, 3-3 (4-2 Strafworpen)
Doelpuntenmakers Polar Bears: Simone van de Kraats 4, Nienke Vermeer 2, Luna de Vries.
Doelpuntenmakers ZVL: Iefke van Belkum 3, Marloes Cabout 2, Marianne de Groot, Rozanne Voorvelt.

Strafworpenserie
Nienke Vermeer (Polar Bears) 8-7
Iefke van Belkum (ZVL-Tetteroo) 8-7
Laura Schinkel (Polar Bears) 9-7
Marloes Cabout (ZVL-Tetteroo)  9-8
Simone van de Kraats (Polar Bears) 10-8
Roline Schuijt (ZVL-Tetteroo)  10-9
Iris Wolves (Polar Bears) 11-9
Rozanne Voorvelt (ZVL-Tetteroo)  11-10
Nina ten Broek (Polar Bears) 12-10

Kijk hier de wedstrijd terug.
Klik hier voor een samenvatting.

Vrijdag 20 april
ZVL-Tetteroo - Polar Bears 6-8
Periodestanden: 2-1, 1-5, 2-2, 1-0
Doelpuntenmakers ZVL: Malissa van Rijn 3, Marianne de Groot, Iefke van Belkum, Biurakn Hakhverdian.
Doelpuntenmakers Polar Bears: Iris Wolves 2, Simone van de Kraats 2, Nienke Vermeer 2, Marit Bergers, Anne Paardekooper.

1..png

Beeld:
LEES MEER OVER

Lees ook

25 november 2022
Een unieke situatie: NOC*NSF, VSG, het ministerie van VWS en vijf teamsporten, namelijk handbal, hockey, korfbal, volley…
20 november 2022
In de Eredivisie Heren staat AZC na de relatief eenvoudige zege op De Linge/PCG nog altijd fier aan kop. Bij de dames is…
1,519