Iefke van Belkum stopt en wordt damescoach ZVL

Eredivisie Dames
Archief | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
Iefke van Belkum stopt en wordt damescoach ZVL

Iefke van Belkum is voor komend waterpoloseizoen aangesteld als nieuwe damestrainer van ZVL-1886 Tetteroo. De olympisch kampioene (Beijing 2008) volgt daarmee de 67-jarige Jacob Spijker op, die een andere rol in de jeugdopleiding van de Leidse club gaat bekleden.

Met de benoeming van de 33-jarige Van Belkum als trainer komt er een einde aan een indrukwekkende carrière als speelster. Zo speelde ze ruim tien jaar voor verschillende nationale (jeugd)selecties, twee jaar voor de Universiteit van Hawaii, drie jaar bij de Griekse teams Ethnikos Pireaus en Olympiacos en een jaar voor het Russische Shturm 2002. In Nederland kwam de geboren Leidse enkel en alleen uit voor ZVL-1886 (voorheen De Zijl L.G.B. en ZVL).

Olympisch kampioen
Een greep uit haar palmares: olympisch kampioen (2008), tweevoudig winnaar LEN Trophy (2010 Ethnikos, 2013 Shturm), Grieks landskampioenschap (2011 Olympiacos) en de Russische beker (2012 Shturm). Ook op individueel niveau viel Van Belkum vaak in de prijzen, zo werd ze – vaak meerdere malen – beste speelster van de Amerikaanse, de Griekse, de Russische en Nederlandse (beker)competities. In 2009 werd ze uitgeroepen tot beste speelster van Europa.

In de zomer van 2013 stopte Van Belkum bij het Nederlands team, waarop ze terugkeerde bij haar geliefde ZVL uit Leiden. Haar rentree resulteerde direct in de eerste landstitel in de clubhistorie. Die prijzenkast werd de afgelopen jaren verder aangevuld met nog een landskampioenschap (2016), vijf nationale bekers en driemaal de supercup.

Unieke schat aan kwaliteit en ervaring
Gerard van Gent, voorzitter van de waterpolocommissie: “Allereerst wil ik clubman Jacob Spijker ongelooflijk bedanken voor zijn inzet de afgelopen drie jaar, met het winnen van de nationale beker en supercup als absolute hoogtepunten. Gelukkig blijft Jacob in een andere rol actief bij de club. We zouden eerlijk gezegd ook niet weten wat we zonder hem zouden moeten.”

Van Gent vervolgt: “Je kunt je voorstellen dat we als vereniging erg trots zijn dat we met Iefke een trainer met zo’n unieke schat aan kwaliteit en ervaring hebben kunnen aanstellen. Als trainer was ze de afgelopen jaren al heel actief binnen de vereniging bij het tweede team en als jeugdcoördinator. Bovendien is ze één van de weinigen in Nederland met een KNZB trainersdiploma niveau 4.”

Iefke van Belkum: “Ik heb vooral heel veel zin in deze nieuwe uitdaging met de gemotiveerde en jonge ploeg van ZVL-1886. Mijn carrière als speelster is vanwege het onderbreken van het huidige seizoen wat abrupt gestopt, maar ik kan terugkijken op heel veel mooie jaren. Ik hoefde daarom niet lang te twijfelen over de vraag van de club. Laten we hopen dat we straks allemaal weer gezond en vol energie van start kunnen met een nieuw waterpoloseizoen.”

Bron: Persbericht ZVL

Beeld:
Archief | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
2,207

Lees ook

ZVL-1886 maakt bekend dat Niels Joor de nieuwe coach wordt van het eerste damesteam. Niels Joor, 51 jaar, is een bekend…
Als kind liep hij op vierjarige leeftijd voor het eerst zwembad Het Ravijn binnen, waar hij uiteindelijk 14 jaar in het…