Programma Eredivisie Dames

Eredivisie Dames
27 september 2019
Programma Eredivisie Dames

Zaterdagmiddag begint de Eredivisie Dames weer. Zoals bekend zijn de damesinternationals teruggekeerd naar Nederland, ter voorbereiding op plaatsing van de Olympische Spelen en daarbij uitgesloten van deelname aan de Eredivisie. Zo is er een nieuw, interessant krachtenveld ontstaan.

De afgelopen twee seizoenen staken er steevast twee ploegen boven de rest uit, die onderling streden om de landstitel. In 2018 wedijverden ZVL-1886 Tetteroo en Polar Bears met elkaar, vorig seizoen ging de strijd tussen de Edese club en Widex GZC Donk. Met het ontbreken van de internationals is de verwachting dat de Eredivisie dit jaar dichter bij elkaar ligt. De favorietenrol ligt bij GZC Donk, de regerend landskampioen met oud-internationals Isabella van Toorn, Marloes Nijhuis en Laura van der Graaf in de gelederen. 

Van zeven naar tien
Dit seizoen gaat eindelijk de wens van de nationale bond en veel coaches in vervulling: uitbreiding van de competitie. Twee seizoenen achter elkaar bestond de Eredivisie uit slechts zeven teams met maar twaalf wedstrijden op het programma. Nu vullen SWOL 1894, PSV en ZV De Ham het zevental aan. Ook volgend seizoen zal dat zo zijn. Er kunnen geen ploegen degraderen. Er bestaat wel enige vrees voor verwachte monsterscores. Vorig seizoen verloren PSV en De Ham in het bekertoernooi met grote cijfers van de Eredivisieploegen, maar hebben sindsdien niet stilgezeten. 

gk1602276101.jpg
PSV in hun laatste jaar Eredivisie. Toenmalig coach Veronie Swart zit nu als teammanager op de bank | Beeldboot/Gertjan Kooij.

De Ham en PSV versterken zich
De Ham is na twee jaar afwezigheid weer terug op het hoogste niveau. De ploeg kent buiten trainer Jeroen van Heun – overgekomen van Het Y – meer nieuwe gezichten. Merel de Jong, Rianne Stam, Marije Hekhuis en Duchanka Kammerman geven de ploeg nieuwe impulsen, evenals de Australische keepster Alyssa West. Al zal de achttienjarige jeugdinternational pas in november overkomen.

De Krommenieërs moesten de titel in de eerste klasse vorig jaar op de laatste speeldag aan PSV laten. Sindsdien is ook de Eindhovense ploeg naarstig op zoek gegaan naar versterkingen. Die kwamen in de personen van UZSC-midvoor Esther Scheij en ook de zusjes Kimenai (Polar Bears) keerden terug naar hun oude club. Voor PSV is het vier jaar geleden dat ze voor het laatst in de Eredivisie speelden. 

Jubileumjaar met gouden rand voor SWOL 1894
Voor SWOL is 2019 een jaar van uitersten. In het 125-jarig bestaan van de club promoveerde het damesteam voor het eerst naar het hoogste niveau. Onder de bezielende leiding van Mieke van der Sloot wist de Zwolse club zelfs vier keer achter elkaar te promoveren. De oud-international speelt zelf ook geregeld mee, terwijl ze in 2013 stopte met poloën om trainster te worden. Nu zou ze zes jaar later op 38-jarige leeftijd weer haar rentree kunnen maken. SWOL versterkte zich nog met Elsemiek Sevenich en Laura Pruim. Sevenich deed enkele jaren geleden een stap terug naar een lager niveau, maar heeft zich weer opgeladen voor een nieuw seizoen in de Eredivisie.

gk1409122690.jpg
Mieke van der Sloot als coach van Polar Bears | Beeldboot/Gertjan Kooij.

De start is in Utrecht
De eerste speelronde begint zaterdag in Utrecht met de wedstrijd tussen UZSC en PSV. Bij de Utrechtse club is Amarens Genee weer terug na een buitenlands avontuur in Italië en zal Marit van der Weijden haar debuut maken. Zij kwam deze zomer over van GZC Donk. 

Haar oude ploeg, winnaar van de Supercup, start de competitie tegen ZV De Zaan. Verliezend finalist Polar Bears begint in Leiden tegen ZVL-1886 en in Nijverdal spelen Het Ravijn en ZPB H&L Productions tegen elkaar. De promovendi SWOL en De Ham kunnen in Zwolle alvast hun eerste punten scoren. 

Eredivisie Dames

Zaterdag 28 september
17.15 uur UZSC - PSV (scheidsrechters Dutilh en Evers)
17.30 uur Het Ravijn - ZPB H&L Productions (scheidsrechters De Boer en Reemnet)
19.00 uur Widex GZC Donk - ZV De Zaan (scheidsrechters Zwart en van Wanrooij)
19.15 uur SWOL 1894 - ZV De Ham (scheidsrechters Vooijs en van der Loo)
19.50 uur ZVL-1886 Tetteroo - Polar Bears (scheidsrechters Pastoors en Korver)

Beeld:
Amarens Genee, terug in de Eredivisie | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

26 november 2021
Dit weekend komen alle Eredivisieteams in actie. De meeste herenteams zelfs twee keer.   De heren van AZC kunnen…
1,036
25 november 2021
De dames van ZV De Zaan hadden in de donderdagse inhaalwedstrijd weinig moeite met Widex GZC Donk. In het Groenhovenbad…