Programma halve finale play-offs

Eredivisie Dames
Yasemin Smit, op weg naar een prijs met Het Ravijn? | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
Programma halve finale play-offs

Vanavond barst in Ede en Gouda de strijd los in de halve finales van de play-offs. Het eerste startsein klinkt in Zwembad De Peppel tussen Polar Bears en Het Ravijn. Een uur later gaat het los tussen Widex GZC Donk en UZSC. Alle eerdere resultaten kunnen aan de kant, onderlinge verschillen: dit weekend gaat het echt beginnen. Toch wagen we een blik op de eerdere resultaten dit seizoen. Waar liggen de verschillen?

Makkelijk scorende ploegen
Polar Bears en Het Ravijn scoren allebei makkelijk en ontliepen elkaar daarmee in de competitie dan ook weinig. De berinnen scoorden er met 121 om 118 drie meer. Namens de Edese ploeg is Simone van de Kraats (33 treffers) de topschutter. Het Ravijn heeft met de twee oud-internationals Yasemin Smit en Lieke Klaassen twee zeer doeltreffende ijzers in het vuur, die samen 49 treffers scoorden. De sleutel tot succes lijkt dus in de verdediging te liggen. Daarin kan Polar Bears de betere cijfers overleggen met 79 tegentreffers tegenover 94 voor Het Ravijn. Bovendien is keepster Joanne Koenders weer 100% fit. 

Kan Het Ravijn het op routine winnen? De ploeg van Jan Mensink is een van de meest geroutineerde teams met ervaren speelsters en een kern die al langer samenspeelt. Polar Bears heeft een overwegend jong team, maar ook haar routiniers en haalde daarmee ook al twee jaar achter elkaar de finale, waarvan de ploeg de laatste won.

De berinnen waren als koploper automatisch geplaatst voor de halve finale, Het Ravijn versloeg ZVL-1886 in twee duels (10-7 en 6-7).

Goudse doelpuntenmachine, maar ook als de druk hoger is?
Dit seizoen bleek GZC Donk dé ploeg als het draait om de doelcijfers. De Goudse ploeg kreeg de minste treffers tegen en scoorde er de meeste, iets wat de Utrechtse tegenstander dit seizoen juist minder afgang. Behoudend spelen lijkt dan het advies voor UZSC. Coach Gerrit-Jan Schothans schoof de favorietenrol lichtjes richting Gouda. "Zij zijn de lichte favoriet, met ook meer internationals. Maar ik denk dat we de verschillen inlopen. Je ziet vaak dat als er druk op komt bij hen, dat het wat moeilijker gaat dan in wedstrijden tegen mindere tegenstanders", vertelde hij tegenover RTV Utrecht.

In de vorige rond had GZC Donk weinig moeite met ZPB (18-4 en 6-21 winst). UZSC won haar eerste wedstrijd met 9-2 ruim van ZV De Zaan, in de return leek er een derde duel aan te komen, maar won UZSC alsnog met 7-8.

Hoe ging het dit seizoen in de onderlinge duels?
Polar Bears wist Het Ravijn twee keer te verslaan. In Ede werd het 11-7 in een wedstrijd waarin Het Ravijn twee periodes bij kon blijven, maar de berinnen later zag uitlopen. In Nijverdal wist Polar Bears met 9-15 te winnen, en stond na 1,5 periode spelen zelfs met 0-7 voor. 

Ook GZC Donk was twee keer de winnaar. In januari wonnen de Gouwenaren met 13-5, in een wedstrijd waarin UZSC zelfs twee periodes niet wist te scoren. In de laatste competitiewedstrijd troffen de ploegen elkaar opnieuw. Op dat moment stond er voor beide ploegen niets meer op het spel en werd het 8-11.

po_0.png

Donderdag 2 mei
19.30 uur Polar Bears - Het Ravijn (scheidsrechters Bijeman en Van der Loo).
20.30 uur Widex GZC Donk - UZSC (scheidsrechters Schapers en Van den Heuvel).

Vrijdag 3 mei
20.00 uur Het Ravijn - Polar Bears (scheidsrechters Reemnet en Zwart).
20.00 uur UZSC - Widex GZC Donk (scheidsrechters De Jong en Dutilh-Dumas).

(Evt.) Zondag 5 mei
17.00 uur Polar Bears - Het Ravijn (scheidsrechters Gransjean en Smit).
15.45 uur Widex GZC Donk - UZSC (scheidsrechters Taylan en Nieuwenhuizen).

Beeld:
Yasemin Smit, op weg naar een prijs met Het Ravijn? | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Lees ook

ZVL-1886 maakt bekend dat Niels Joor de nieuwe coach wordt van het eerste damesteam. Niels Joor, 51 jaar, is een bekend…
Als kind liep hij op vierjarige leeftijd voor het eerst zwembad Het Ravijn binnen, waar hij uiteindelijk 14 jaar in het…
1,172