Vrouwen Polar Bears en ZV De Zaan op voor negende landstitel

Eredivisie Dames
Vrouwen Polar Bears en ZV De Zaan op voor negende landstitel

De strijd om de landstitel bij de vrouwen krijgt komend weekend haar apotheose als Polar Bears en ZV De Zaan allebei opgaan voor hun negende kampioenschap in de clubhistorie. De best-of-3-finale begint vrijdag 31 mei om 20.30 uur in Ede. Een dag later – zaterdag 1 juni – verplaatst het playoffs-circus zich naar Zwembad De Slag in Zaandam (aanvang 19.00 uur) en een eventuele beslissingswedstrijd staat voor zondag 2 juni 14.30 uur wederom gepland in het Edese zwembad De Peppel. 

Het thuisvoordeel in een mogelijke derde wedstrijd heeft Polar Bears te danken aan de eerste plaats in de reguliere competitie. De Berinnen bleven daarin ongeslagen, onder meer dankzij een 11-10 zege op De Zaan in Ede en een 7-10 uitoverwinning. Aan het begin van het seizoen had Polar Bears de ploeg van Mick van den Bree ook al verslagen in de wedstrijd om de Supercup: 9-7. De KNZB-beker daarentegen was eerder dit jaar wél een prooi voor De Zaan, dat in de finale in Den Haag Polar Bears met duidelijke cijfers wist te verslaan: 12-8.

Hoe dan ook is duidelijk dat de twee sterkste vrouwenteams van dit seizoen ook de finale van de playoffs gaan spelen. Op basis van de uitslagen en het spelverloop in de eerdere wedstrijden dit seizoen, is er geen uitgesproken favoriet. De Zaan, dat met een derde plaats in de Euro Cup ook internationaal furore maakte, zal er in ieder geval alles aan gelegen zijn om de titel en daarmee ook de ‘dubbel’ te prolongeren. Dat zou een historische prestatie opleveren, want ook de Zaanse mannen wisten dit seizoen zowel de beker als de kampioenschaal binnen te slepen. 

Het is in de Nederlandse waterpologeschiedenis slechts één keer vaker voorgekomen dat één club beide landstitels én beide bekers wist te veroveren. UZSC zorgde in het seizoen 2016-2017 met een dubbele ‘dubbel’ (beker én kampioen) voor een unicum. 

Het is aan coach Petros Doudesis en ‘zijn’ Berinnen om een herhaling van dit huzarenstukje door De Zaan te voorkomen… “We zijn klaar om de eerste finalewedstrijd thuis De Zaan te verwelkomen. Sinds het begin van het seizoen was eigenlijk al duidelijk dat het tussen ons zou gaan. De verschillen zijn erg klein. Niet de beste zal niet winnen, maar degene die het het meeste wil”, aldus de Griekse oefenmeester. 

Zaan-coach Mick van den Bree denkt er min of meer hetzelfde over: “De finales zullen heel erg spannend worden. Polar Bears heeft natuurlijk het thuisvoordeel als nummer één en presteren het hele seizoen al erg constant. Voor ons een mooie uitdaging om minimaal één keer in Ede te winnen dit seizoen.” 

Finales playoffs om landskampioenschap vrouwen (best-of-3)

Vrijdag 31 mei om 20.30 uur Polar Bears – ZV De Zaan > Livestream
Scheidsrechters: Gransjean – Zwart. Hoofd jury: Nieuwenhuizen. Delegates: Dutilh / v d Berg

Zaterdag 1 juni om 19.00 uur ZV De Zaan – Polar Bears > Livestream
Scheidsrechters: Evers – Bijeman. Hoofd jury: Van Rossum. Delegates: Hoepelman / Bervoets

Indien nodig: zondag 2 juni om 14.30 uur Polar Bears - ZV De Zaan > Livestream
Officials worden in dit geval zaterdagavond 1 juni bekendgemaakt. 

Eerdere landstitels:
Polar Bears vrouwen: 2002, 2004, 2007, 2009, 2010, 2018, 2021, 2022.
ZV De Zaan vrouwen: 1989, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 2001 (allen gewonnen door ZWV-Nereus, voorloper van De Zaan), 2023.

LEES MEER OVER
1,487

Lees ook

ZVL-1886 maakt bekend dat Niels Joor de nieuwe coach wordt van het eerste damesteam. Niels Joor, 51 jaar, is een bekend…
Als kind liep hij op vierjarige leeftijd voor het eerst zwembad Het Ravijn binnen, waar hij uiteindelijk 14 jaar in het…
1,169