Widex GZC Donk voltooit momentum en verovert elfde landstitel in historie

Eredivisie Dames
GZC Donk viert de landstitel | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
12 mei 2019
Widex GZC Donk voltooit momentum en verovert elfde landstitel in historie

In het beslissende derde duel om het landskampioenschap is Widex GZC Donk erin geslaagd om Polar Bears voor de tweede keer te verslaan en zo de eerste landstitel sinds 2015 te veroveren. In de Peppel moesten er na 9-9 reguliere speeltijd strafworpen aan te pas komen. Keepster Debby Willemsz stopte er twee en groeide uit tot de grote heldin. 

Pieken op het juiste moment. De Goudse ploeg had voor de play-offs in vier wedstrijden niet weten te winnen van de berinnen. Ook in het eerste finaleduel van vrijdag werd er verloren. Met de overwinning van gister doorbrak de ploeg een barrière. Afgelopen seizoenen zat Polar Bears de ploeg steeds vaker in de weg richting nieuw succes. 

Die tweede wedstrijd wakkerde een vuur aan bij de Goudse speelsters, dat pas na ontvangst van de kampioensschaal lichtjes doofde, of misschien toen zelfs pijlsnel omhoogschoot. De oerkreten galmden door het zwembad. Hoewel het licht van de Goudse dames ook even flikkerde, en zelfs bijna doofde. In de derde periode schoot Anne Paardekooper haar ploeg naar 7-4 werd en leken de berinnen het momentum te hebben.

Het verschil tussen Polar Bears gister en vandaag was dat van dag en nacht. In de eerste minuten van de wedstrijd straalde de ploeg al meer uit dan tijdens de gehele wedstrijd in Gouda. GZC Donk knokte zich echter weer in de wedstrijd en in extremis – vijftien seconden voor het einde – versierde Nomi Stomphorst slim als ze is een vrije bal: doelpunt. 9-9 en strafworpen moesten de beslissing brengen. 

Voor de nieuwe kampioen lagen Laura van der Graaf, Marit van der Weijden, Marloes Nijhuis, Nomi Stomphorst en Melissa Dongelmans klaar. Alle Goudse schoten vlogen er feilloos in. Namens Polar Bears kwamen Fleurien Bosveld en Nina ten Broek niet voorbij Willemsz.

ger1905121447.jpg
'Shake that bottle and make it pop'

Kampioensploeg uit 2015 doet het opnieuw
Met de terugkeer van Debby Willemsz, Laura van der Graaf en Marloes Nijhuis afgelopen zomer was het laatste kampioensteam van GZC Donk bijna compleet herenigd. Met toen ook de huidige speelsters Isabella van Toorn, Lindi Stolle, Nomi Stomphorst, Melissa Dongelmans en Kahly Kruisinga in de gelederen werd het laatste zilverwerk behaald. Met de ‘reünie’ moest er weer een prijs naar Gouda gebracht worden, waarin de speelsters glansrijk slaagde.

Voor Dongelmans en Kruisinga is de titel extra bijzonder. Zij nemen afscheid van de ploeg en speelden hun laatste wedstrijd. Gister werd er al uitgebreid afscheid genomen van het thuispubliek, nu doen ze dat met een titel op zak. “Ik kan natuurlijk geen betere manier wensen om afscheid te nemen dan met een kampioenschap. Voor Kahly en mij was dat wel een extra motivatie”, was Dongelmans blij. De schutter stond als laatste op het lijstje voor een eventuele beslissende strafworp.  Het scenario dat ze in haar laatste wedstrijd de beslissende strafworp mocht nemen, was ineens dichtbij. “Toen tijdens de penaltyserie het spel stillag schoot dat wel even door m’n hoofd. Ook dat het je laatste wedstrijd is, maar het was niet meer nodig”, grijnsde ze. 

De verklaring voor het momentum van GZC Donk lag in de passie denkt ze. “De strijd die we hebben geleverd in de afgelopen twee wedstrijden lag zoveel hoger dan in de voorgaande wedstrijden. Zeker na gister merkten we gewoon; kom op meiden, deze passie moeten we met elkaar volhouden, dan is het kampioenschap dichtbij. Vooral gister, toen viel alles goed. Nu begonnen we ook sterk maar vlogen ze er niet in. Maar de passie bleef hetzelfde. Bij de 7-4 bekroop me heel even het gevoel dat het over was, maar die gedachte moet je juist wegstoppen. Tussen het derde en vierde part zeiden we; gister hebben we een periode met 5-1 gewonnen, alles kan.”

Dat het geraamte van de kampioensploeg uit 2015 het opnieuw doet, maakt het extra speciaal voor de topscorer. “Zo mooi. Aan het begin van het seizoen wisten we al dat we zo’n sterk team hadden, daarom was het extra zuur dat Polar Bears er telkens tussen zat. We zeiden van de week al; hoe mooi zou het zijn als we nu wel weten te winnen. Prima dat zij de voorgaande wedstrijden hebben gewonnen, nu komt het belangrijkste eraan.” En zo was het. 

Zaterdag 12 mei
Polar Bears - Widex GZC Donk 9-9 (3-4 strafworpen)
Periodestanden: 2-1, 3-2, 2-2, 2-4
Doelpuntenmakers Polar Bears: Fleurien Bosveld 3, Simone van de Kraats 2, Lola Moolhuijzen, Iris Wolves, Anne Paardekooper, Nina ten Broek.
Doelpuntemmakers Widex GZC Donk: Laura van der Graaf 2, Isabella van Toorn 2, Nomi Stomphorst 2, Melissa Dongelmans, Marloes Nijhuis, Kahly Kruisinga.

Zaterdag 11 mei
Widex GZC Donk - Polar Bears 10-4
Periodestanden: 5-1, 0-1, 2-1, 3-1
Doelpuntenmakers GZC Donk: Melissa Dongelmans 4, Isabella van Toorn 2, Marit van der Weijden 2, Nomi Stomphorst, Marloes Nijhuis.
Doelpuntenmakers Polar Bears: Nina ten Broek, Fleurien Bosveld, Iris Wolves, Laura Schinkel.

Vrijdag 10 mei
Polar Bears - Widex GZC Donk  
Periodestanden: 0-1, 3-2, 1-0, 2-2
Doelpuntenmakers Polar Bears: Fleurien Bosveld 2, Nienke Vermeer, Nina ten Broek, Marit Bergers, Iris Wolves.
Doelpuntenmakers GZC Donk: Nomi Stomphorst, Isabella van Toorn, Melissa Dongelmans, Kahly Kruisinga, Lindi Stolle.

Dames%20Finale.png

Beeld:
GZC Donk viert de landstitel | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

19 mei 2020
Na een jaar afwezigheid gaat Evangelos Doudesis weer aan de slag in zijn oude rol als damescoach van Polar Bears. Doudes…
1,776
25 april 2020
Na vier seizoenen nemen UZSC en Gerrit-Jan Schothans afscheid van elkaar. Schothans besloot op zoek te gaan naar een nie…
2,596