Binnen- en buitenlandse versterkingen Polar Bears

Eredivisie Heren
Binnen- en buitenlandse versterkingen Polar Bears

Voordat de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, verwelkomt Polar Bears drie nieuwe namen in de herenselectie voor aankomend seizoen. Job van As, David de Vries en Davíd Koltay maken de overstap naar de Edese ploeg.

Doelman Van As (23) is na zeven seizoenen terug in Ede. Hij doorliep de jeugdopleiding van Polar Bears en maakte in 2016 de overstap naar Het Ravijn, op zoek naar meer speelminuten. “Ik draaide toen nog mee in het hoofdprogramma van Jong Oranje en had speelminuten in de Eredivisie nodig”, begint Van As. “Bij Polar Bears had ik Eelco Wagenaar voor me. Bij Het Ravijn had ik de kans op speelminuten wel.”

In zeven jaar groeide Van As uit tot een steunpilaar en veroverde in 2022 het landskampioenschap. In de eindstrijd werd uitgerekend Polar Bears verslagen. “Ik kijk terug op een mooie tijd, waarin ik veel heb geleerd, kansen heb gekregen en vriendschappen heb gesloten. Ik had er graag nog wat jaartjes aan vastgeplakt, maar de tijd is nu gekomen voor Polar Bears.”

Een van de redenen was de lange reistijd naar Nijverdal en late trainingsuren. Van As is altijd in Ede blijven wonen. “Vorig jaar ben ik fulltime gaan werken. Dan begin je het vele reizen en de late trainingsuren wel te merken. Ik begon me steeds meer af te vragen of ik daar nog wel zin in had. Zo is het balletje met Polar Bears gaan rollen. Het contact met de jongens is altijd gebleven. Er ligt een mooie groep. Een mix van talent en ervaring. De speelstijl is nog altijd hetzelfde. Ik heb zin om met de groep naar een doel te werken. Hopelijk eindigt dat met het landskampioenschap.”

Een nieuwe ‘De Vries’ bij Polar Bears
Ook David De Vries (17) maakt de overstap van Het Ravijn en heeft net als Van As roots liggen bij de Edese club. Zijn ouders (Wyco de Vries en Suzanne De Vries-Hofman, red.) waren in de jaren negentig succesvol bij de club en zijn zus Luna won in 2018 de Nederlandse titel met Polar Bears.

“Dat is vooral geinig, maar heeft nooit een rol gespeeld. Dat ik er nu ook ga spelen is min of meer toevallig”, vertelt de jonge midvoor. De Vries gaat komend seizoen studeren aan de Young Talent Academy voor topsporters in Nijmegen, waardoor de reistijd minder is. “Ook heb ik bij Polar Bears meer kansen als midvoor. Bij Het Ravijn had ik twee ervaren en sterke jongens voor me.”

De Edese club zag vorig seizoen midvoor Rick Meijer een stapje terugdoen waardoor coach Bas De Jong moest puzzelen met de centrale aanvalspositie. Onder meer werd routinier Jeroen Cavaljé teruggevraagd. Komend seizoen zal De Vries in zowel het eerste als het tweede team spelen.

“Ik kijk uit naar m’n tijd bij Polar Bears. Ik ken al aardig wat jongens met wie ik goed kan opschieten”, aldus De Vries, die deze zomer fulltime meedraait met het zomerprogramma van Jong Oranje in Zeist, met als toetje het EJK in Turkije in september. “Ik hoop dat ik deze zomer verder stappen kan maken en doorgroeien, zodat ik komend seizoen veel wedstrijden mee kan pakken in het eerste.”

Waterpologrootmacht Szolnok
Derde aanwinst is de Hongaar Davíd Koltay (20). Koltay komt over uit Hongarije, waar hij opgroeide bij waterpologrootmacht Szolnok. Een van de traditionele topclubs van het waterpololand. Afgelopen seizoen kwam hij op het een-na-hoogste niveau uit voor Ceglédi VSE. De twintigjarige vleugelspeler gaat spelen bij Polar Bears combineren met een studie International Business aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

“Twee jaar geleden besloot ik dat ik in het buitenland wilde gaan spelen en studeren. Nederland en de Verenigde Staten kwamen daarbij als beste naar voren. Uiteindelijk voelde het in Nederland het beste”, zegt de snelle Hongaar.

Koltay is ook een bekende van zijn landgenoot Benedek Szöke, die sinds begin dit jaar bij de Edese club speelt en in Wageningen studeert. “We hebben een half jaar samengespeeld in Hongarije. Naast dat ik hem heb gesproken, heb ik dat ook een aantal keer met Bas de Jong gedaan. Dat klikte goed. Ik heb de wedstrijden kunnen volgen op de livestream en kreeg zodoende een goed beeld van het team, het spel en had prettig gevoel bij de club.”

Deze zomer blijft Koltay doortrainen bij zijn Hongaarse club, vanaf september sluit hij aan bij Polar Bears. “Ik hoop me te ontwikkelen en een goede bijdrage te leveren aan het team”, besluit hij.

PB hongaar
Davíd Koltay (eigen foto)

Bron: Polar Bears

Beeld:
Job van As, terug naar Polar Bears (eigen foto)
LEES MEER OVER
1,874

Lees ook

ZPB H&L Productions heeft zich voor komend seizoen versterkt met Maurice Dentro (27) en Jens Wijgers (19). Na de nie…
1,178
Na de aanstelling van Hans Blikslager als trainer-coach van de damesselectie, is het UZSC gelukt Sebastiaan Brands (27)…
1,645