Finale Eredivisie: Heren UZSC Landskampioen

Eredivisie Heren
Heren UZSC Landskampioen
25 mei 2019
Finale Eredivisie: Heren UZSC Landskampioen

In een volgepakt zwembad De Zijl in Leiden haalde thuisploeg ZVL-1886 alles uit de kast om de stand in de best-of-3 gelijk te trekken. Opponent UZSC was niet onder de indruk en won eenvoudig met 5-9 en werd daarmee voor de vierde keer in vijf jaar tijd landskampioen.

Waterpolo.nl

Een dag eerder kwam UZSC in Utrecht op een verdiende 1-0 voorsprong. De Utrechtse mannen van eerstejaars coach Evangelos Pateros waren in het uiterst sfeervolle De Zijl niet geïntimideerd door het publiek wat zoals altijd dicht op het speelveld zat. UZ had vanaf het eerste fluitsignaal het beste van het spel. Het kon leunen op de sterke defensie en was effectief in het afronden van eigen kansen. Halverwege het derde part was de stand opgelopen tot 1-8 waardoor de kampioensschaal door de KNZB-delegatie voorzichtig uit de tas gehaald kon worden. ZVL stroopte nog eenmaal de mouwen op en kwam met een uiterste inspanning terug tot 4-8. UZ liet zich niet verder verrassen en bepaalde de eindstand op 5-9.

Interview met Pascal Janssen:

Zaterdag 25 mei
ZVL-1886 - UZSC 5-9
Periodestanden: 0-2, 1-4, 2-2, 1-1
Doelpuntenmakers ZVL: David Spijker 2, Thijs Versluis, Jasper Haasnoot, Adam Makláry.
Doelpunten USZC: Pascal Janssen 4, Benjamin Hoepelman 2, Caspar Landeweerd, Gies Wijnhoven, Bram van den Bersselaar.
Scheidsrechters Dutilh en Reemnet

Samenvatting van finale door NOS Sport: Klik hier.

Vrijdag 24 mei
UZSC - ZVL-1886 9-5
Periodestanden: 1-2, 1-1, 3-0, 4-2
Doelpunten UZSC: Benjamin Hoepelman 3, Sebastiaan Hessels 2, Pascal Janssen, Benjamin Hessels, Gies Wijnhoven en Arjan de Haas.
Doelpunten ZVL-1886: Jasper Haasnoot 2, Eric Verdoes, Stan van Ruiten en Adam Makláry.
Scheidsrechters Zwart en De Jong

Terugblik ZVL:
ZVL-1886 begon het turbulente seizoen met een kwartet trainers die insprongen als trainers voor de herenselectie. Rob Schouten (72), Niels Joor (45), Otto Kolling (51) en Johan Kluivers (51), waarbij Schouten en Joor zich gingen richten op het eerste team. In de praktijk stond Joor voornamelijk op de kant, naast dat hij ook de BM van ZVL coacht (dit weekend in de halve finale) en ook af en toe een balletje gooit in het vijfde team. Bij zijn aanstelling sprak de oud-speler profetische woorden, zo bleek. “Er rammelt veel talent op de deur en daarnaast hebben we ijzersterke ervaren spelers. Die combinatie belooft wat."

Aan zijn zijde langs de badrand vond Joor sinds de tweede seizoenshelft Tom Nederend. De schutter – jarenlange rots in de branding bij de Leidenaren – staat sinds het thuisduel met Polar Bears afgelopen februari aan de kant met een meniscusblessure. Uitgerekend in het seizoen dat ZVL voor het eerst de landstitel kon veroveren, speelde hij een groot gedeelte niet mee.

Oud-international en ZVL-boegbeeld Roeland Spijker speelde zijn laatste wedstrijd. Hij stopt met polo.

Terugblik UZSC:
Aan het begin van het seizoen werd er nog gesproken van een pas op de plaats bij de Utrechtse club. De ploeg nam afscheid van sterkhouders Joep van den Bersselaar, Yoran Frauenfelder en Loek Foster die stopten. Daarnaast vertrok Jesper Aantjes naar ZV de Zaan. ‘Een natuurlijke cadans die in het verleden altijd zichtbaar was bij clubs na succesperiodes’, zei oud-coach Willem-Wouter Gerritse aan het begin van het seizoen. De Griekse coach Evangelos Pateros werd aangesteld met als opdracht om het niveau van de gehele vereniging omhoog te krikken. Een nieuwe, jonge generatie spelers kreeg de ruimte om op te staan en de lege plekken in te vullen. De club ging weer bouwen.

Met de terugkeer van Benjamin Hoepelman en Pascal Janssen bij de club veranderde het verwachtingspatroon. De twee brachten het niveau binnen het team sneller omhoog. De aanwezige routine van Casper Landeweerd, Mike van den Brink en doelman Ruben Hoepelman werd omhoog gekrikt in combinatie met jeugdig talent.
In de Eredivisie stonden de Utrechters op een paar speelrondes na, steevast bovenaan in de competitie.

De talenten-class van UZSC met de tweeling Benjamin en Sebastiaan Hessels, midachter Gies Wijnhoven en tweede keeper Joran Westerveld veroverde vorig seizoen ongeslagen de landstitel met de B-Jeugd. In hun eerste volledige seizoen op het hoogste niveau staan ze gelijk op de hoogste trede.

Waterpolo.nl

Beeld:
Beeldboot | Gertjan Kooij
LEES MEER OVER

Lees ook

03 oktober 2022
Met slechts twee wedstrijden bij de heren kende de Eredivisie een bescheiden start. PSV won bij De Ham en AZC versloeg Z…
1,511
30 september 2022
Met een beperkt programma start dit weekend de Eredivisie. Bij de heren zijn er twee wedstrijden. De wedstrijd van de we…
1,494