Pakt Het Ravijn eindelijk de titel?

Eredivisie Heren
Pakt Het Ravijn eindelijk de titel?

Zes jaar geleden verloor Adam Zaïdi (35) als speler de finale om het landskampioenschap. Dat verlies zit de Hongaar nog altijd dwars. Inmiddels is hij als assistent-coach weer betrokken bij de waterpoloërs van Het Ravijn en hoopt dit weekend alsnog de landstitel te pakken. En als zijn zoon deze week geboren wordt, dan is het helemaal feest.

“Ik word sowieso vader”, zegt hij. “Dat is een kwestie van tijd. Ik loop al wekenlang met mijn telefoon op zak met het geluid op zijn hardst. Mijn vriendin was eigenlijk vorige week uitgerekend, maar de kleine heeft nog wat langer nodig. Of ik dat spannend vind in combinatie met de finale? Ik vind het wel een fijne afleiding. Van allebei. Volgens de verloskundige kan ik zaterdag rustig naar Ede toe reizen. Ik hoop dat die kleine het weekend ook nog even wacht, zodat we eerst om dit kampioenschap kunnen spelen.”

“Dit wordt de spannendste en mooiste week van mijn leven”, zegt de sympathieke Hongaar, die in 2008 naar Nederland toe kwam en al jaren bij Het Ravijn betrokken is. In 2008 speelde hij bij WS Twente onder de leiding van Zeno Reuten en nu kunnen de twee mannen samen kampioen worden. Zaïdi: “Dat is toch prachtig. Het zou zo mooi zijn als we deze reis kunnen bekronen met een kampioenschap. Dat vergeten we nooit meer.”

Voor zijn gevoel heeft hij wat recht te zetten. In 2016 speelde hij zijn laatste waterpolowedstrijd. De finale om het landskampioenschap tegen UZSC. Het Ravijn verloor en Adam Zaïdi baalde er verschrikkelijk van. “Dat heeft me mentaal een tik gegeven”, zegt hij. “Dat was de zoveelste tegenslag. De zoveelste keer dat we na een jaar hard werken de finale verloren. Als we die finale gewonnen hadden, was ik misschien nog wel een paar jaar door gegaan. Ik was toen 30 jaar oud en had gemakkelijk nog een paar jaar door gekund. Maar het kostte me zoveel energie, dat ik ervoor koos om te stoppen en me te richten op mijn maatschappelijke carrière.”

De mannen van Het Ravijn hebben nog nooit de landstitel gewonnen en dat zit Zaïdi dwars. Hij speelde en coachte al meerdere finales, maar een echte prijs pakken, dat lukte nog nooit. “De mensen van Het Ravijn vroegen me al jaren of ik weer wat wilde betekenen voor de club. Ik ben eerst begonnen bij de jeugd en heb de jongens onder 17 gecoacht. Vorig jaar werd ik assistent-coach, eerst bij Jan Mensink, Ron Loos en nu bij Zeno Reuten. Ik doe dit omdat ik nog een prijs wil pakken met de club en ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Wordt het de negende titel voor Polar Bears of de eerste voor Het Ravijn? De finale is hoe dan ook een interessant affiche. “We hebben wat recht te zetten met Polar Bears”, zegt Zaïdi. “Vorig jaar verloren we in de kwartfinale van de Beren en lagen we er al vroeg uit. Dit jaar hebben we uit van ze verloren (8-7) en thuis ruim gewonnen (13-7). Dat geeft het nodige zelfvertrouwen. Weet je, om een finale te winnen, moet je er al een aantal gespeeld hebben. Zo’n finale brengt toch een andere druk met zich mee dan een normale competitiewedstrijd. Maar onze jongens kunnen dat. Mannen als Lars en Rob Gottemaker hebben ervaring zat en ook de jonge talenten als Emiel Wouters weten hoe ze er een bal in moeten schieten.”

Polar Bears heeft met talenten als Kas te Riele, Marnick Snel en Lars ten Broek een snelle, beweeglijke ploeg, die erg gevaarlijk kan zijn in de tegenaanval. Het Ravijn zet daar een combinatie van ervaren spelers als Bas ten Brake en Lars Gottemaker, aangevuld met jonge talenten als Yoran Loos en de broertjes Wouters tegenover. Het belooft een mooie strijd te worden, die op het scherpst van de snede wordt gespeeld. Eén ding is zeker, voor Adam Zaïdi is dit een week die hij nooit meer zal vergeten.

Eredivisie Heren

Finale

Vrijdag 27 mei
20:30 uur Het Ravijn – Polar Bears | livestream
Scheidsrechters: Schapers en Van der Loo

Zaterdag 28 mei
20:00 uur Polar Bears – Het Ravijn | livestream
Scheidsrechters: Zwart en Gransjean

Zondag 29 mei (indien nodig)
16:00 uur Het Ravijn – Polar Bears | livestream
Scheidsrechters: Bijeman en Reemnet

Tekst: Natasha Smit

Beeld:
Wim Beunk Fotografie
LEES MEER OVER
2,619

Lees ook

Thijmen Karel is de nieuwste aanwinst voor ZPC Amersfoort. De 20-jarige speler komt over van Het Ravijn.Karel begon op z…
1,535
Aankomend seizoen is Filip Kljajevic de nieuwe hoofdcoach van de herenselectie van Zwem -en Poloclub Het Ravijn. De voor…