Polar Bears 1 weigert komend weekeind te spelen na molestatie van ploeggenoot

Eredivisie Heren
Polar Bears 1 weigert komend weekeind te spelen na molestatie van ploeggenoot

Het bestuur van de waterpoloclub uit Ede heeft besloten om de Eredivisiewedstrijd tegen Schuurman BZC van a.s. zaterdag 19 oktober niet te spelen. 

Achtergrond van de beslissing is een voorval tijdens een oefenwedstrijd tussen beide teams van drie weken geleden. Een speler van Polar Bears liep zwaar lichamelijk letsel op (een gebroken kaak op vijf plaatsen). De oefenwedstrijd werd na het voorval ook direct gestaakt.

Het bestuur van Polar Bears heeft een brief gestuurd aan het bestuur van Schuurman BZC. Daarin werd verzocht om maatregelen te treffen tegen de betrokken BZC-speler. Daar heeft BZC helaas geen gehoor aan gegeven. 

Beide clubs zijn het oneens over de toedracht van het incident. Polar Bears, bij monde van technisch coördinator Rob van de Blaak, stelt met zekerheid te weten dat het om een bewuste actie ging. “Vanwege de ernst van het letsel en de aard van de overtreding is het naar ons inziens onmogelijk dat dit per ongeluk is gegaan. Onze speler werd met twee handen bij zijn hoofd gepakt, onder water geduwd en kreeg vervolgens vol een knie op zijn kaak. Daarna moest hij bloedend het water verlaten. Ik ben 40 jaar actief als speler, maar heb een dergelijk incident met deze gevolgen nog niet eerder meegemaakt. Ook medespelers, die het voorval hebben zien gebeuren, hebben aangegeven dat het een bewuste actie was. Daarom zijn wij van mening dat er maatregelen moeten worden getroffen tegen de betrokken speler.”

Tuchtzaak op 24 oktober
Inmiddels is de zaak aangemeld bij de KNZB en volgt er een tuchtzaak die donderdag 24 oktober behandeld wordt. Dat is bijzonder omdat het geen officiële wedstrijd betrof. Er stonden weliswaar bondsscheidsrechters lang de kant, maar zij hebben het voorval niet eenduidig kunnen waarnemen. 

Polar Bears heeft via de KNZB Schuurman BZC verzocht om de wedstrijd van 19 oktober uit te stellen. Daar werkt de club niet aan mee. Vervolgens heeft het bestuur van Polar Bears, met volledige support van de staf en spelersgroep, besloten dat het eerste team niet op komt dagen bij de wedstrijd. De club heeft de bond en BZC daarvan op de hoogte gesteld. Van de Blaak: “De eventuele consequenties voor ons vanuit de KNZB zullen we accepteren.”

Een grens dusdanig overschreden
Van de Blaak gaat verder. “We willen dit statement maken, omdat het gedrag buiten alle perken is en binnen welke sport dan ook ontoelaatbaar is. Natuurlijk, waterpolo is een stevige contactsport waarbij er onder water weleens wat gebeurt, maar volgens ons is hier een grens dusdanig overschreden, dat wij de wedstrijd niet willen spelen. Dat onze sport in een kwaad daglicht komt is heel vervelend, maar geen reden om dit besluit niet te nemen.”

“We hadden gehoopt op begrip en medewerking van BZC. Helaas werken ze niet mee wat we oprecht jammer vinden. Verder rekenen we erop dat we als clubs sportief blijven omgaan met elkaar en wachten de tuchtzaak af.” Het tweede van Polar Bears reist zaterdag wel af naar Borculo om hun wedstrijd te spelen.

Bron: Persbericht Polar Bears

Beeld:
| Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER
10,681

Lees ook

Thijmen Karel is de nieuwste aanwinst voor ZPC Amersfoort. De 20-jarige speler komt over van Het Ravijn.Karel begon op z…
1,530
Aankomend seizoen is Filip Kljajevic de nieuwe hoofdcoach van de herenselectie van Zwem -en Poloclub Het Ravijn. De voor…