UZSC pakt derde titel op rij

Eredivisie Heren
UZSC pakt derde titel op rij

Donderdag is UZSC na een 7-3 overwinning op Het Ravijn de overduidelijke kampioen van Nederland geworden. Het hele jaar stak de Utrechtse veelvraat al met kop en schouders boven de rest uit. Na de winst van de Supercup aan het begin van het seizoen en de KNZB-beker in maart, voerde de ploeg van Joachim de Ruijsscher ook in de competitie de boventoon. Met maar liefst 15 punten voorsprong op de concurrentie sloot UZSC de reguliere competitie af. In de play-offs ging de ploeg uit de Domstad vervolgens in een rechte lijn zonder één enkele nederlaag richting de landstitel. In de kwartfinale werd Polar Bears opzij gezet en in de halve finale werd De Zijl geëlimineerd. In de hele finalereeks moesten er wel drie keer strafworpen aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen, maar met de betrouwbare sluitpost Ruben Hoepelman heeft UZSC in die gevallen telkens een streepje voor.
 
De beslissende wedstrijd was niet goed, zoals dat wel vaker gebeurt in finales. Het leverde aanvankelijk een zwemmend schaakspel op met weinig uitgespeelde kansen. De afstandsschoten waren eenvoudige prooien voor beide keepers of strandden nog vaker op een blok. Ook uit overtalsituaties werd zelden het net gevonden. Eind tweede periode sloeg Joep van den Bersselaar met een afgeketst schot het eerste gaatje van twee punten voor UZSC (4-2). Gek genoeg kwamen er daarna meer vrije schietkansen, maar ook die werden gemist. Pas in de laatste periode nam UZSC definitief afstand. Vanuit de hechte verdediging werd Het Ravijn uiteindelijk kansloos gelaten. Loek Foster, Marc Winkelhorst en Yoran Frauenfelder maakten het Utrechtse feestje compleet.
 
De Ruijsscher, die Willem-Wouter Gerritse vorig jaar als coach afwisselde, genoot na afloop: “Mooier dan zo kan je niet beginnen als coach bij een nieuwe club”, vertelt hij nog nadruppend van zijn kampioensduik. “Vooraf hadden we het ambitieuze doel om alle prijzen te pakken en we hebben er inderdaad alles uitgehaald wat erin zat. Ik ben trots op de jongens dat ze dat voor elkaar hebben gekregen, ik sta slechts aan de zijkant”, zegt hij bescheiden.
 
Het vertrek van Roeland Spijker en Pascal Janssen heeft UZSC prima op weten te vangen. Ook het afhaken van de geblesseerde Jesper Aantjes halverwege het seizoen maakte de ploeg ogenschijnlijk niet zwakker. “Ja, voor mij is dit echt het jaar van het collectief. Anderen hebben die posities ingevuld en zijn definitief aangehaakt. Neem bijvoorbeeld Tycho Huijsen (19 jaar, red.). Hij scoorde de vorige wedstrijd een belangrijk doelpunt en heeft het dit seizoen gewoon goed gedaan.”
 
Hans van Zeeland kon zijn afscheid van de heren van Het Ravijn dus niet mooier kleuren dan zilver. Volgend jaar staat hij aan het roer bij de dames van de Nijverdalse club. “Nu overheerst absoluut de teleurstelling, maar ik denk dat we over een aantal weken trots mogen zijn op deze prestatie”, is hij realistisch. “UZSC is de terechte kampioen. De eerste wedstrijd speelden we onder ons kunnen en zijn we weggespeeld, maar in de overige twee duels hebben wij prima partij gegeven. Vandaag hebben wij aanvallend te weinig kunnen brengen. Dat is natuurlijk ook de verdienste van Ruben Hoepelman. We hadden moeite met scoren en dat ging tussen onze oren zitten. Toch hebben we aangetoond bij de top te behoren.”
 
Benjamin Hoepelman, die de 3-2 scoorde, geeft toe dat zijn broer bepalend is geweest dit seizoen. “Doordat wij Ruben op goal hebben liggen, krijgen we veel vertrouwen in de verdediging. Dat zag je ook vandaag, Het was een zware wedstrijd tussen twee ploegen die elkaar door en door kennen. Omdat Het Ravijn er aanvallend niet doorheen kwam, brak hun dat mentaal op. Toen konden wij het in de vierde periode afmaken.”     
    
UZSC boekt zo de derde titel in drie jaar tijd. De sfeer op de tribunes in De Krommerijn was tijdens de wedstrijd niet eens uitgelaten, soms zelfs ietwat tam. Went het winnen? Voorzitter Maurits Depla ontkent dat ten stelligste. “Dit went nooit!” Depla nam in november de voorzittershamer over van Kees Gielen en beleefde gelijk het succesvolste seizoen uit te historie van de Utrechtse club. Behalve de heren, wonnen ook de dames alles wat er te winnen viel in Nederland. “Dat is het succes van tien jaar bouwen”, neemt hij ons terug in de tijd. “Toen speelden we nog in de tweede klasse. Omdat toen een aantal mensen is opgestaan, zijn we nu waar we zijn.” Het werd een meerjarenplan dat UZSC stapje voor stapje bracht naar de huidige successen. “Ik neem mijn petje af voor de mensen die zolang vooruit hebben durven kijken. Er is geïnvesteerd in de jeugd, goede trainers en de accommodatie. Dat stuwde de club als geheel omhoog en zo ligt er een duurzaam fundament. Het is nu onze filosofie om een substantieel deel van de selectie uit spelers te laten bestaan die we zelf hebben opgeleid. Tuurlijk, het kan zijn dat er af en toe iemand vertrekt naar het buitenland omdat daar de faciliteiten nog beter zijn, maar uiteindelijk zullen ze weer terugkomen en waardevol zijn voor de club.”

Benjamin Hoepelman na zijn 3-2
Benjamin Hoepelman na zijn 3-2

Loek Foster schreeuwt het uit na zijn verlossende goal
Loek Foster schreeuwt het uit na zijn verlossende goal

Joachim de Ruijscher, teammanager Kitty van Rooijen en assistent-coach Jordy Stil gaat te water
Joachim de Ruijscher, teammanager Kitty van Rooijen en assistent-coach Jordy Stil gaat te water

Aanvoerder Mike van den Brink toont de derde kampioensschaal op rij
Aanvoerder Mike van den Brink toont de derde kampioensschaal op rij. Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij

Eredivisie heren finale (best-of-five)
 
Zaterdag 6 mei

Het Ravijn - UZSC: 6-12
Periodestanden: 1-2, 4-3, 0-3, 1-4
Doelpunten Het Ravijn: Sander Veltkamp 2, Bas ter Brake, Niels Hofmeijer, Laurens-Jan Schothans en Robert Munkacsy.
Doelpunten UZSC: Bram van den Bersselaar 4, Mike van den Brink 2, Benjamin Hoepelman 2, Joep van den Bersselaar 2, Casper Landeweerd en Loek Foster.
 
Zondag 7 mei
UZSC – Het Ravijn: 5-5 (UZSC wint na strafworpen: 9-7)
Periodestanden: 0-0, 2-2, 0-0, 3-3, 4-2
Doelpunten UZSC: Casper Landeweerd 3, Benjamin Hoepelman, Tycho Huijsen, Bram van den Bersselaar, Mike van den Brink, Yoran Frauenfelder en Loek Foster.
Doelpunten Het Ravijn: Robert Munkacsy 2, Lars Gottemaker, Sjoerd Kraaijenhof, Bas ter Brake, Rob Gottemaker en Laurens-Jan Schothans.
 
Donderdag 11 mei
UZSC – Het Ravijn: 7-3
Periodestanden: 1-1, 3-1, 0-0, 3-1
Doelpunten UZSC: Marc Winkelhorst 2, Yoran Frauenfelder 2, Benjamin Hoepelman, Joep van den Bersselaar en Loek Foster.
Doelpunten Het Ravijn: Laurens-Jan Schothans, Sjoerd Kraaijenhof  en Sander Veltkamp.

LEES MEER OVER

Lees ook

Thijmen Karel is de nieuwste aanwinst voor ZPC Amersfoort. De 20-jarige speler komt over van Het Ravijn.Karel begon op z…
1,544
Aankomend seizoen is Filip Kljajevic de nieuwe hoofdcoach van de herenselectie van Zwem -en Poloclub Het Ravijn. De voor…