Eredivisie Waterpolo B-jeugd jongens

Eredivisie B-Jeugd

De wens om een landelijke competitie te beginnen voor de beste B-Jeugd (o.17 jaar), leefde al jaren. In het seizoen 2014-2015 werd door de Waterpolo Federatie Nederland (WFN) de daad bij het woord gevoegd. Na het eerste ‘pilotjaar’ was iedereen het erover eens, dat de Eredivisie B-Jeugd een blijvertje moet zijn. Volle baden, veel aandacht en tal van spannende wedstrijden met twee landstitels voor Polar Bears (jongens en meisjes) als mooie apotheose. In het tweede seizoen 2015-2016 werden de jongens van De Zijl Zwemsport en de meisjes van Widex GZC Donk Kampioen van Nederland.

De WFN is uiteraard blij met de overwegend positieve feedback van de coaches en speelsters over het eerste jaar Eredivisie B-Jeugd. Bestuurslid Olivier Hessels (portefeuille jeugdzaken/talentontwikkeling): “Het is fijn als een pilot zo positief ontvangen wordt. Het doel van deze - inmiddels niet meer weg te denken - competitie is het samenbrengen van de betere teams onder de 17 jaar die voorheen verdeeld over de verschillende regio’s speelden. Zodoende krijg je vanzelf een competitie met meer gelijkwaardige tegenstanders en spannende wedstrijden. Een mooi neveneffect is dat in de regio’s ook een leukere competitie ontstaat doordat wedstrijden van ‘veel tegen weinig’ minder vaak voorkomen. Dat hebben we ook al teruggehoord vanuit de regio’s.”

Diverse coaches en clubs spraken de wens uit om ook met een Eredivisie B-Jeugd voor de C-Jeugd (onder de 15 jaar) te starten, maar dat komt volgens Hessels nog net iets te vroeg. “In overleg met de jeugdbondscoaches Zeno Reuten (jongens) en Ilse Sindorf (meisjes) hebben we besloten daar nog even mee te wachten. Er zitten toch meer haken en ogen aan dan je op het eerste gezicht zou denken. We willen eerst de competitie voor de B-Jeugd goed verankeren en daarna verder met de C-Jeugd. Ook moet de invallersregeling dan worden verruimd en het kost tijd om dat ook met de regio’s goed af te stemmen.”

In het seizoen 2016-2017 is er wel een proef met een interregionale competitie bij de C-meisjes gedaan. Deze (officieuze) competitie - opgezet door een aantal clubs in samenwerking met de regio's - krijgt in het seizoen 2017-2018 een vervolg. 

Eredivisie B-Jeugd meisjes 2016-2017 deelnemers:

Het Ravijn, Polar Bears, PSV, UZSC, Widex GZC Donk, ZPB H&L Productions, ZV De Zaan, ZVL-Hawabo en De Ham.

Eredivisie B-Jeugd jongens 2016-2017 deelnemers:

ZPC Amersfoort/Brandenburg, AZC Moscow, Schuurman BZC, VZC, De Zijl Zwemsport, Het Ravijn, MNC Dordrecht, Polar Bears, PSV, UZSC, Widex GZC Donk, ZPB H&L Productions, ZV De Zaan en Het Y/De Ham.