Eredivisie Waterpolo B-jeugd jongens 2015-2016

Topscorersklassement (top-10) per 10 maart 2016

1. Stan van Ruiten (De Zijl Zwemsport) 118
2. Hidde Verschuur (VZC-E&P) 93
3. Angelo Corver (ZV de Zaan) 69
4. Tobias de Ruiter (Polar Bears) 62
5. Jorren Hanselaar (ZPC Amersfoort / BZC Brandenburg) 60
6. Oliver Smits (Widex GZC Donk) 60
7. Eric Verdoes (De Zijl Zwemsport) 56
8. Jorrit Aanstoot (Het Ravijn) 55
9. Robert Schinkel (VZC E&P) 53
10. Job Smit (De Zijl Zwemsport) 52

(*) Het topscorersklassement is gebaseerd op de gegevens die wij van de teammanagers hebben ontvangen en kan derhalve soms afwijken van Sportlinked. De doelpunten die spelers namens KNZB-JTT scoren, staan wel in Sportlinked, maar tellen niet mee voor onze lijst omdat er anders een scheef beeld zou ontstaan. Immers, de meeste spelers van KNZB-JTT doen ook bij hun club mee in de Eredivisie B-Jeugd en spelen derhalve veel meer wedstrijden.

Achtergrond

De wens om een landelijke competitie te beginnen voor de beste B-Jeugd (o.17 jaar), leefde al jaren. In het seizoen 2014-2015 werd door de Waterpolo Federatie Nederland (WFN) de daad bij het woord gevoegd. Na het eerste ‘pilotjaar’ was iedereen het erover eens, dat de Eredivisie B-Jeugd een blijvertje moet zijn. Volle baden, veel aandacht en tal van spannende wedstrijden met twee landstitels voor Polar Bears (jongens en meisjes) als mooie apotheose.

De WFN is uiteraard blij met de overwegend positieve feedback van de coaches en speelsters over het eerste jaar Eredivisie B-Jeugd. Bestuurslid Olivier Hessels (portefeuille jeugdzaken/talentontwikkeling): “Het is fijn als een pilot zo positief ontvangen wordt. Het doel van deze competitie is het samenbrengen van de betere teams onder de 17 jaar die voorheen verdeeld over de verschillende regio’s speelden. Zodoende krijg je vanzelf een competitie met meer gelijkwaardige tegenstanders en spannende wedstrijden. Een mooi neveneffect is dat in de regio’s ook een leukere competitie ontstaat doordat wedstrijden van ‘veel tegen weinig’ minder vaak voorkomen. Dat hebben we ook al teruggehoord vanuit de regio’s.”

Waterpolo Federatie Nederland

Diverse coaches en clubs spraken de wens uit om ook met een Eredivisie B-Jeugd voor de C-Jeugd (onder de 15 jaar) te starten, maar dat komt volgens Hessels nog net iets te vroeg. “In overleg met de jeugdbondscoaches Zeno Reuten (jongens) en Ilse Sindorf (meisjes) hebben we besloten daar nog een jaar mee te wachten. Er zitten toch meer haken en ogen aan dan je op het eerste gezicht zou denken. We willen eerst de competitie voor de B-Jeugd goed verankeren en daarna verder met de C-Jeugd. Ook moet de invallersregeling dan worden verruimd en het kost tijd om dat ook met de regio’s goed af te stemmen. Wij vinden het beter om daar in het seizoen 2016-2017 mee te starten. Dan kunnen we alles goed voorbereiden en de noodzakelijke regels aanpassen.”

Zondag 27 september 2015 is het tweede seizoen van de Eredivisie B-Jeugd van start gegaan met twaalf meisjes- en veertien jongensteams. Net als vorig jaar is er gekozen voor de zondag als speeldag, zodat de grootste talenten op zaterdag ook bij de eerste of tweede teams van de senioren mee kunnen doen. Bij de jongens speelt Jong Oranje 3 (jaargang 2000/2001) onder de naam KNZB-JTT mee met het oog op het EJK voor deze leeftijdsgroep in 2017. De punten die tegen KNZB-JTT worden behaald (in doordeweekse wedstrijden), tellen wel mee voor de stand, maar het bondsteam van Zeno Reuten neemt niet deel aan de playoffs om de landstitel.

Eredivisie B-Jeugd meisjes 2015-2016:

De Ham, Het Ravijn, MNC Dordrecht, Polar Bears, PSV, UZSC, Widex GZC Donk, ZPB H&L Productions, ZV De Zaan, ZVL-BAM, SGHA en SG H.B.W.

Eredivisie B-Jeugd jongens 2015-2016:

ZPC Amersfoort, AZC, Schuurman BZC, VZC E&P, De Zijl Zwemsport, Het Ravijn, MNC Dordrecht, Polar Bears, PSV, UZSC, Widex GZC Donk, ZPB H&L Productions, ZV De Zaan en KNZB-JTT.