Sant Andreu winnaar Leiden Waterpolo Invitational

Evenement
Sant Andreu winnaar Leiden Waterpolo Invitational

De Spaanse formatie Sant Andreu is winnaar geworden van het internationale toernooi Leiden Waterpolo Invitational. In de finale versloeg de ploeg, met internationals Maartje Keuning en Brigitte Sleeking in de gelederen, BVSC Zugló uit Hongarije met 8-7. Gastploeg ZVL-1886 eindigde uiteindelijk als vierde.

Drie dagen lang stond de sleutelstad in teken van topwaterpolo. Het deelnemersveld mocht met recht sterk genoemd worden met Sant Andreu als de nummer twee van Spanje en BVSC Zugló als de nummer drie van Hongarije. Vierde deelnemer was het Franse Lille. 

Extra bonus voor het thuispubliek was het weerzien met Brigitte Sleeking. De 20-jarige speelster werd 'groot' bij de Leidse club. Bovendien keerden routiniers Iefke van Belkum en Biurakn Hakhverdian weer terug in het eerste team van ZVL.

Vrijdag 4 januari

ZVL-1886 - Lille 7-4
Periodestanden: 3-1, 2-0, 1-0, 2-2
Doelpuntenmakers ZVL: Malissa van Rijn 2, Biurakn Hakhverdian 2, Rozanne Voorvelt, Iefke van Belkum, Isis Keijzer.

BVSC Zugló - CN Sant Andreu 8-14
Doelpunten: Maartje Keuning 2, Brigitte Sleeking 1.

Zaterdag 5 januari

BVSC Zugló - Lille 10-9

CN Sant Andreu - ZVL-1886 12-7
Periodestanden: 0-2, 5-2, 2-2, 5-1
Doelpuntenmakers ZVL: Marianne de Groot 3, Malissa van Rijn, Roline Schuijt, Iefke van Belkum, Isis Keijzer.
Doelpunten: Brigitte Sleeking 2, Maartje Keuning 1.

Lille - CN Sant Andreu 3-11

ZVL-1886 - BVSC Zugló 10-13
Periodestanden: 2-2, 2-4, 3-2, 3-5
Doelpuntenmakers ZVL: Iefke van Belkum 3, Marianne de Groot 2, Isis Keijzer 2, Biurakn Hakhverdian 2, Malissa van Rijn.

Eindstand Poule
1. CN Sant Andreu (ESP) 3-9
2. BVSC Zugló (HUN) 3-6
3. ZVL-1886 3-3
4. Lille (FRA) 3-0

Zondag 6 januari

3e/4e plaats

ZVL-1886 - Lille 6-7
Periodestanden: nnb.
Doelpuntenmakers ZVL: nnb.

1e/2e plaats

CN Sant Andreu - BVSC Zugló 8-7

De uitstekende organisatie was in handen van Topwaterpolo Leiden (TWL).

--------------

Persbericht van organisatie Topwaterpolo Leiden (TWL):

4 teams, 8 wedstrijden, 1 schaal als hoofdprijs: de inzet van het eerste Leiden Waterpolo Invitational. Vanaf vrijdag 4 januari speelden ZVL-1886 (NED) , BVSC-Zuglo (HUN) , Club Natació Sant Andreu (ESP) en LUC Métropole Water Polo (FRA) in Leiden om de titel in dit toernooi. Naast waterpolo was er nog een doel: geld ophalen voor Xenia Leiden.

 

De helft van de opbrengst van de kaartverkoop en de volledige opbrengst van de programma boekjes kwam, op aangeven van de damesselectie van ZVL-1886, ten goede van Xenia Leiden. Maar daarvoor moest wel eerst gespeeld worden!

 

In 6 spannende wedstrijden werd in een halve competitie gestreden om een plek in de finale van zondag. Op vrijdag wisten zowel ZVL-1886 en Sant Andreu overtuigend te winnen van respectievelijk Lille en BVSC. Alhoewel BVSC wel een voorsprong wist te pakken in de eerste periode was het Sant Andreu dat, met inbreng van Brigitte Sleeking en Maartje Keuning, snel orde op zaken wist te stellen om zo de eerste 3 punten van het toernooi veilig te stellen. ZVL bleek op vrijdag ook geen problemen te ondervinden zodat ook Lille op de eerste dag puntloos bleef.
 

Op zaterdag stonden in de ochtend en in de avond de wedstrijden gepland. In deze wedstrijden leken de underdogs ZVL en Lille allebei uit op een stunt. De Franse ploeg bleef lang op voorsprong tegen de Hongaarse vechtmachine en moest pas in de laatste periode het hoofd buigen. Ook ZVL keek tegen St Andreu lang tegen een goede uitslag aan. Na een voorsprong hielden de ploegen elkaar tot diep in de laatste periode in evenwicht, maar uiteindelijk bleek het verschil in ervaring en trainingsarbeid toch de doorslag te geven. 
 

In de avond waren de ploegen wederom aan elkaar gewaagd.. Sant Andreu moest het op zaterdagavond stellen zonder Maartje Keuning: door een oogblessure was zij de rest van het weekend veroordeeld tot een plaats op de kant. Dit bleek voor Sleeking en de anderen echter geen obstakel: Lille werd eenvoudig aan de kant gezet. ZVL en BVSC kregen bij de warming up bijval van Barry Badpak, die als Leidsch Artiest de pauze tussen beide wedstrijden kwam opvullen.

ZVL kwam wederom sterk uit de startblokken en zette BVSC zwaar onder druk. Via 2-2, 4-6 en 7-8 bleek uiteindelijk de laatste periode doorslaggevend, waarin BVSC zich met 10-13 kon plaatsen voor de finale op zondag. Hierdoor werd de finaledag een krachtmeting tussen ZVL en Lille om plaats 3 en 4 en tussen BVSC en Sant Andreu om de schaal van de Leiden Waterpolo Invitational.

 

De finales op zondag lieten een viertal teams zien die zich echt aan het voorbereiden waren op de voorronde voor de LEN-Trophy eind januari. Beide wedstrijden werden uiteindelijk beslist met slechts één doelpunt verschil, waarbij de beslissende goals in de laatste minuut werden gemaakt. Uiteindelijk was het Sant Andreu dat de grote schaal mee naar huis mocht nemen. 

 

Organisator Topwaterpolo Leiden en Topsport Leiden kijken terug op een uitstekend toernooi in dit eerste weekend van januari. Met de inzet van vele vrijwilligers is het gelukt een mooi toernooi neer te zetten met geweldige wedstrijden. Deze voorbereiding op de Europese clubcompetitie eind deze maand, verdient dan ook zeker een vervolg. 
 

En de opbrengst voor Xenia? Aan deze geweldige stichting zal Topwaterpolo Leiden €1.079, overmaken!

 

 

 

Beeld:
De winnende ploeg van CN Sant Andreu (Foto Marielle van Dongen)
LEES MEER OVER

Lees ook

Bonaire Barracudas organiseert van 28 tot en met 31 maart voor de zesde keer een internationaal waterpolotoernooi. Vanaf…
1,701
De Nederlandse waterpolomannen spelen van 23 tot en met 25 juni het Europees Kwalificatie Toernooi (EKT) in eigen land.…
3,103