De Zaan uitgeschakeld in Champions League

Internationaal Toernooi
De Zaan uitgeschakeld in Champions League

De dames van ZV De Zaan zijn er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Champions League. In de loodzware ‘Nederlandse’ kwalificatiepoule kon er niet gewonnen worden van BVSC, CN Mataro, CN Terrassa en Vouliagmeni.

Dat het zwaar zou worden, was vooraf bekend. De Zaan trof in Mataro louter internationale topploegen. Op donderdag was de equipe van Mick van den Bree nog het dichtstbij een overwinning. Tegen het Hongaarse BVSC knokte De Zaan zich in de vierde periode terug van 8-5 naar 11-11. BVSC was in daaropvolgende strafworpenreeks iets koelbloediger.

Vrijdag wachtte het Nederlands getinte CN Mataro. De Spaansen, met Vivian Sevenich, Simone van de Kraats en Laura Aarts in de gelederen, waren vorig jaar nog finalist in het kampioenenbal en maakten hun favorietenrol dan ook waar. Maar De Zaan gaf zeker goed partij. Onder andere zes goals van Van den Kraats  en eentje van Vivian Sevenich zorgden voor de 15-11 eindstand.

Zaterdag was het stuivertje wisselen tegen CN Terrassa (met Nina ten Broek en Fleurien Bosveld). Waar De Zaan zich donderdag terugknokte, was het nu Terrassa dat een achterstand teniet deed. Toch leidde de Zaan met nog 2:40 op de klok nog altijd (13-14). Het slotakkoord was echter voor Terrassa. Een benutte Spaanse strafworp, 1 minuut voor tijd, kwam De Zaan niet meer te boven: 16-15.

Op zondagochtend sloten de Zaanse dames de kwalificatiepoule af tegen Vouliagmeni en wederom stuitten ze op een Nederlands duo. Kitty Lynn Joustra en Brigitte Sleeking zorgden ervoor dat De Zaan zonder overwinning huiswaarts kon keren. Een mindere tweede periode en onder andere vier doelpunten van Sleeking en twee van Joustra deden De Zaan de das om.

Ondanks goed spel bleef de enige Nederlandse deelnemer in Europa zodoende zonder overwinning. Van den Bree kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug op het weekend. “We hebben een behoorlijk nieuwe groep, kenden een korte voorbereiding en zaten duidelijk in een hele zware poule. Maar aan de andere kant hebben we ook een aantal speelsters die met Oranje afgelopen zomer wereldkampioen zijn geworden en jeugd die derde op het WJK werd. Dus heel hard gezegd hebben wij qua prestatie niet geleverd wat we wilden. Maar ik ben echt heel trots dat wij deze groep bij elkaar hebben en hier op topniveau hebben gespeeld. Bij vlagen hebben we ook laten zien dat we hier thuis horen.”  

Ondanks de uitschakeling in de Champions League is De Zaan nog niet uitgespeeld in Europa. Met de zeven andere ploegen die zich niet hebben gekwalificeerd voor de Champions League gaan ze de strijd aan in de Eurocup. Dat zijn Glyfada, Spandau, Pallanuoto Trieste, Plebiscito Padova, BVSC, Lille en Nancy. “We gaan voor een plek in de Final 4. Het meespelen moet nu voorbij zijn. Het wordt tijd dat we ook Europese wedstrijden gaan winnen”, besluit Van den Bree.  

Champions League kwalificatie

Donderdag 21 september
BVSC – ZV De Zaan: 16-14
Periodestanden: 1-2, 3-1, 4-3, 3-5, 5-3
Doelpunten ZV De Zaan: Lieke Rogge 3, Bente Rogge 3, Maud Koopman 2, Nerida Drewes 2, Malissa van Rijn 1, Danique Sap 1, Kila van der Veen 1, Lois den Ouden 1. 

Vrijdag 22 september
CN Mataro – ZV De Zaan: 15-11
Periodestanden: 6-5, 4-1, 2-2, 3-3
Doelpunten ZV De Zaan: Lieke Rogge 4, Bente Rogge 2, Maud Koopman 2, Takyiwa Sam 1, Nerida Drewes 1, Malissa van Rijn 1.

Zaterdag 23 september
CN Terrassa – ZV De Zaan: 16-15
Periodestanden: 2-3, 4-2, 3-6, 7-4
Doelpunten ZV De Zaan: Lieke Rogge 4, Malissa van Rijn 2, Nerida Drewes 2, Lois den Ouden 2, Kila van der Veen 1, Takyiwa Sam 1, Silvanne Slot 1, Maud Koopman 1, Danique Sap 1.

Zondag 24 september
Vouliagmeni – ZV De Zaan: 14-8
Periodestanden: 3-2, 5-1, 4-3, 2-2
Doelpunten ZV De Zaan: Takyiwa Sam 2, Lois den Ouden 2, Lieke Rogge 1, Maud Koopman 1, Bente Rogge 1, Nerida Drewes 1.

Eindstand poule C
1 CN Mataro 4-12
2 Vouliagmeni 4-9
3 CN Terrassa 4-6
4 BVSC 4-2
5 ZV De Zaan 4-1

Beeld:
ZV De Zaan in Mataro
1,337

Lees ook

Wil jij onze Waterpolodames nog een laatste keer in actie zien komen voor de Olympische Spelen in Parijs? Dat kan! Van 9…
Michiel Zwart floot afgelopen weekeinde in het Kroatische Rijeka twee wedstrijden in de Euro Cup Final 4. Daarin namen d…