FINA wordt World Aquatics

Internationaal Toernooi
FINA wordt World Aquatics

De internationale zwembond FINA heeft zichzelf maandag herdoopt tot World Aquatics in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dat was het resultaat van een stemming op de algemene vergadering in Melbourne waar het WK korte baan zwemmen plaatsvindt.

De oude Franse naam, Fédération Internationale de Natation bestond vanaf 1908 en gaat dus op de schop. De nieuwe merknaam World Aquatics is meer inclusief voor sporten als duiken, waterpolo en artistiek zwemmen. “Meer dan 70 procent van de sporters die we spraken, wilde dat we de naam veranderden. Velen onder hen wisten niet eens waarvoor de letters van FINA stonden”, duidt World Aquatics-preses Husain Al-Musallam.

De bond kwam meteen met een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuw merk, voorgesteld door heel wat atleten: “We are World Aquatics, united by water!” De nieuwe naam zal geleidelijk ingevoerd worden in 2023 voor de World Aquatics-kampioenschappen in Fukuoka, in Japan.

World Aquatics gaat zo mee in de trend van kortere, eenvoudigere en Engelstalige benamingen voor internationale sportfederaties. Zo spreken ze in atletiek niet meer van de International Association of Athletics Federations (IAAF), maar sinds 2019 van World Athletics. De vroegere Fédération Internationale des Sociétés d’Aviron (FISA) staat nu bekend als World Rowing en de International Rugby Board gaat door het leven als World Rugby.

De afgevaardigden op het congres in Australië namen ook een aantal hervormingen aan, zoals de instelling van een onafhankelijke integriteitscommissie. Begin november schorste de internationale zwembond de Italiaanse bestuurder Paolo Barelli voor twee jaar wegens onterechte declaraties en mogelijke fraude met contracten tussen de Italiaanse zwembond en de Europese zwembond.

Beeld:
World Aquatics
LEES MEER OVER

Lees ook

Decembermaand, interlandmaand. In aanloop naar het Europees- en wereldkampioenschap spelen de mannen-, vrouwen A- en vro…
1,182
In een volgepakt Sloterparkbad gingen de dames van ZV De Zaan in de slotfase met 9-10 onderuit tegen Antentore Plebiscit…
1,639