ZV De Zaan naar Final Four Euro Cup

Internationaal Toernooi

De waterpolovrouwen van ZV De Zaan zetten in Noord-Frankrijk Lille UC (LUC) met 8-10 aan de kant en mag met nog drie andere ploegen strijden voor de Europese titel in de LEN Euro Cup.

In groep A stonden op zaterdag 23 maart 2024 in Noord-Frankrijk Lille UC (LUC) en ZV De Zaan tegenover elkaar. In het Pisicine Marx Dormoy opende Nerida Drewes na drie minuten de score. Het vastberaden Franse Lille UC - gesteund door een groot en luidruchtig publiek - boog na de 0-1 achterstand de wedstrijd om tot een 2-1 voorsprong. Er hing duidelijk spanning in de lucht, want beide ploegen hielpen kans na kans om zeep, omdat er veel op het spel stond.

In de tweede periode kwam de wedstrijd op gang. Lieke Rogge bracht met een strafworp de score al vroeg op gelijke hoogte (2-2). Hierna bracht Lille UC op zijn beurt de marge weer op één doelpunt en de stand op 3-2. Een minuut later tekende Nerida Drewes met haar tweede treffer van de avond voor de 3-3, maar nog geen twintig seconden later lag de bal er alweer in aan de andere kant van het veld (4-3). Twee late doelpunten van Takyiwa Sam en Lieke Rogge zetten de Zaanse formatie vervolgens op een 4-5 voorsprong halverwege.

In de derde periode kwam Lille UC fel uit de startblokken, waarbij drie keer binnen een korte tijd het aluminium werd geraakt. De Zaan deed wat Lille niet lukte en breidde halverwege de derde periode de voorsprong uit naar 4-7 door speelsters Takyiwa Sam en Marit van Tol. Lille UC wist zich echter terug te knokken tot 6-7 en bracht de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd. Na de 6-8 door Lois den Ouden blonk keepster Britt van den Dobbelsteen uit met een prachtige redding. Hierna wisten de Fransen alsnog een doelpunt te maken. Takyiwa Sam bracht de stand op 7-9 op twee seconden van de zoemer.

In de vierde periode wachtten een hectische laatste acht minuten. Het was alles of niets voor Lille UC, en door goed druk zetten brachten de Fransen de score op 8-9. Alles lag weer open. Met een bal op de kruising en paal kwam de ZV De Zaan nog goed weg. Takiyiwa Sam maakte de 8-10, waarna geen doelpunten meer vielen. Het was na het laatste fluitsignaal pure vreugde aan de kant van de ploeg van Mick van den Bree, die met deze knappe prestatie een plek bij de Final Four hebben weten te veroveren.

De vrouwen van ZV De Zaan hebben zich gerevancheerd voor het mislopen van de finale van de Euro Cup Women Final Four. Na…
1,216
In het hol van de leeuw hebben de vrouwen van ZV De Zaan de halve finale van de Euro Cup Women Final Four met 10-8 …