ZV De Zaan wacht BVSC-Zuglo in strijd om derde plaats in Euro Cup Final Four

Internationaal Toernooi
ZV De Zaan wacht BVSC-Zuglo in strijd om derde plaats in Euro Cup Final Four

In het hol van de leeuw hebben de vrouwen van ZV De Zaan de halve finale van de Euro Cup Women Final Four met 10-8  verloren van Pallanuoto Trieste. De laatste periode deed de enige Nederlandse deelnemer aan het toernooi de das om. De tegenstander is zondag om 15.30 uur het Hongaarse dat met 15-10 verloor van Antenore Plebiscito Padova waar oud-ZV De Zaan speelster Maxine Schaap deel vanuit maakt. 

De Zaan kende een droomstart. Na 46 seconden was het Nerida Drewes die de score opende. Een minuut later verdubbelde Malissa van Rijn de voorsprong. Keepster Britt van den Dobbelsteen hield lange tijd knap haar doel schoon. Een kleine twee minuten voor tijd moest de international voor het eerst capituleren. 

In het tweede kwart startte de Zaansen weer furieus. Lieke Rogge vond na 13 seconden het net. Na de 1-4 van Bente Rogge – een overtalsituatie – zat De Zaan op rozen. Een schot uit de tweede lijn van Trieste zette de boel weer op scherp. Drewes bracht de marge ruim een minuut voor tijd weer op twee treffers uit een tegenaanval. Binnen een halve minuut werd het 3-5 met een treffer uit de tweede lijn. 

Silvanne Slot gaf haar team wat meer lucht door na ruim twee minuten in het derde kwart voor de 3-6 te tekenen. Triëste toonde veerkracht en zag hun inspanningen beloond met twee strafworpen op rij. De Zaan liet zich niet uit het veld slaan. Lieke Rogge schoot een overtal onberispelijk achter de Italiaanse goalie. Maud Koopman rondde een tegenaanval af (5-8) met een doelpunt.

Met een marge van drie treffers was het zaak voor De Zaan om focus te houden. Een Italiaans backhandschot werd gekeerd door Van den Dobbelsteen. Even later vloog eenzelfde bal naast het doel. De Zaan nam aanvallend weinig risico, gebruikte de volle 30 seconden van de schotklok en zag de tijd in hun voordeel wegtikken. 

Vijf minuten voor tijd tekende Trieste voor de 6-8. De spanning nam zichtbaar toe bij De Zaan. Het leed balverlies en de Italiaansen maakten uit een overtal de aansluitingstreffer. Een minuut later werd het zelfs gelijk (8-8). 

Met nog twee minuten op de klok kwam Trieste voor het eerst op voorsprong met een schot uit de tweede lijn. Even later schoot aanvoerder Lieke Rogge een strafworp op de paal. De Zaan speelde ‘alles-of-niets’ en kreeg 43 seconden voor tijd de 10-8 om de oren. 

Na een time-out van Van den Bree ging van den Dobbelsteen als extra speelster mee naar voren. Helaas werd de bal op de lat geschoten. Trieste nam een time-out om de tactiek in de laatste 29 seconden door te nemen. Gescoord werd er niet meer en Trieste liet De Zaan in mineur achter.  

Lieke Rogge zag met lede ogen aan dat het duel op het eind kantelde. ,,We hebben drie parten de overhand gehad. Daarna was het ondermaats en kregen we te maken met de keiharde lessen van de topsport. We blijven erin geloven met z’n allen en gaan morgen spelen voor die derde plek’’, aldus de aanvoerder. 

Ondanks het verlies overheerste bij Van den Bree een gevoel van trots. ,,We hebben echt drie periodes topwaterpolo gespeeld. Het laatste kwart was er eentje die je niet mee wilt maken. Zeker niet in een in een halve finale. Het gebeurde toch. Alles wat tegen kon zitten zat helaas tegen’’, gaf de coach weemoedig aan. Maar hoe kon het gebeuren? ,,Ik denk een combinatie van spanning en ervaring. Ik kan de vinger er niet helemaal opleggen. En hoe zuur het ook is. We hebben we nu maar een taak en dat is dit gave Europese seizoen bekronen met een herinnering voor altijd. En dat is een bronzen medaille overhouden aan de volgende wedstrijd. Op die manier houden we alsnog iets tastbaars over aan dit mooie avontuur.’’  

Pallanuoto Trieste - ZV De Zaan 10-8 (1-2, 2-3, 2-3, 5-0)
Doelpunten ZV De Zaan: Nerida Drewes 2, Lieke Rogge 2, Maartje van Rijn 1, Bente Rogge 1, Silvanne Slot 1, Maud Koopman 1. 

 

Lees ook

Oranje-internationals Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot met Astralpool CN Sabadell de Champions League gewonnen.…
De vrouwen van ZV De Zaan hebben zich gerevancheerd voor het mislopen van de finale van de Euro Cup Women Final Four. Na…
1,236