Netwerk regionale talentontwikkeling waterpolo uitgebreid

Jeugd, KNZB
Netwerk regionale talentontwikkeling waterpolo uitgebreid

Voorafgaand aan de waterpolo-interland Nederland-China (dames) in Utrecht is vrijdagavond de samenwerking bekrachtigd tussen de KNZB en de Regionale Waterpoloscholen (RWPS) en Regionale Trainingscentra (RTC). Met een uitbreiding van het reeds bestaande netwerk aan trainingsmogelijkheden wordt een impuls gegeven aan decentrale talentontwikkeling.

In zwembad De Krommerijn werd met zowel de bestaande als de nieuwe waterpoloscholen en regionale trainingscentra een meerjarige overeenkomst ondertekend. Alle organisaties werken volgens de principes van het meerjaren opleidingsplan waterpolo (MOW) en zijn bezocht en getoetst op basis van de afgesproken criteria. Dit zal jaarlijks blijven plaatsvinden.

Technisch directeur Andre Cats is verheugd met de uitbreiding van deze structuur: “Met dit aantal regionale waterpoloscholen en trainingscentra is nu vrijwel een landelijke dekking ontstaan. De RWPS activiteiten vormen hiermee samen met het trainingsaanbod van clubs de eerste stapjes in talentscouting binnen het waterpolo. We trekken hierin samen op als het gaat om kwaliteit en kunnen meer ondersteuning bieden aan talenten. Dat is goed voor de ontwikkeling van waterpolo in Nederland.”

De doelstelling van RWPS is jeugdspelers tussen de 11 en 13 jaar wekelijks een extra training in de regio aan te bieden. Deze trainingen worden georganiseerd door een onafhankelijke stichting binnen de regio. Alle vijf KNZB regio's hebben nu een of meerdere locaties met RWPS activiteiten. RTC’s zijn bedoeld voor scholieren in de onderbouw van de middelbare school. In een RTC dient ten minste drie maal per week voor 10 uur in de ochtend een waterpolotraining aangeboden te worden. Hiermee is een goede combinatie met trainingen bij de vereniging, die veelal ’s avonds plaatsvinden, mogelijk. Een RTC  is bedoeld voor spelers in de leeftijd van 13-17 jaar met aantoonbaar talent en de benodigde ambitie om een echte topspeler te worden. “Dus echt de eerste fase van talentontwikkeling”, aldus Cats.

Per 1 juli 2017 zijn de volgende RTC’s gecertificeerd:
RTC Leiden,
RTC Den Haag,
RTC Dordrecht,
RTC Zwolle,
RTC Groningen

De per 1 juli 2017 gecertificeerde RWPS organisaties en locaties zijn:

RWPS Noord (locaties: Groningen, Leeuwarden, Heerenveen, Emmen)
RWPS Oost (locaties: Ede, Arnhem, Borculo, Barneveld, Nijverdal, Zwolle)
RWPS Zuid (locaties: Eindhoven, Roosendaal, Oss)
RWPS West (locaties: Den Haag, Dordrecht, Alphen ad Rijn)
RWPS Midwest (locatie: Hoofddorp)

Spelers, speelsters en verenigingen die belangstelling hebben voor deelname aan de activiteiten van bovenstaande organisaties kunnen meer informatie verkrijgen via de afzonderlijke websites.

(Tekst en foto: KNZB)

Lees ook

In seizoen 2023-2024 start er weer een KNZB+ programma voor spelers en speelsters met (inter)nationale potentie, am…
3,458