Nieuwe jeugdbondscoaches waterpolomannen

Jeugd, Oranje Jeugd
Nieuwe jeugdbondscoaches waterpolomannen

Zeno Reuten (o.13/0.15), Nick Vroon (o.17) en Jacob Spijker (o.19) zijn de nieuwe jeugdbondscoaches bij de waterpolomannen. Het drietal gaat met ingang van september aan de slag en zal nauw gaan samenwerken met de nieuwe technische staf van de nationale A-selectie onder leiding van bondscoach Robin van Galen.

De aanstelling van de drie trainers past in de nieuwe lijn van de KNZB, waarbij het zwaartepunt van het trainingsprogramma voor de nationale mannenselecties (jeugd en senioren) meer bij de Eredivisieclubs komt te liggen. Er is voor deze koerswijziging gekozen nadat bekend werd, dat NOC*NSF het mannenwaterpolo (en ook het NTC Utrecht/Zeist) niet langer financieel zal ondersteunen. Daarmee kan ook het contract van jeugdbondscoach Laszlo Boros, die fulltime bij de KNZB in dienst was, niet meer worden verlengd.

Met Spijker, Reuten en Vroon krijgen de jeugdselecties nu te maken met drie door de wol geverfde waterpolotrainers. Net als bij de A-selectie zullen de jeugdbondscoaches ook regelmatig oud-Olympiërs bij hun trainingen gaan betrekken. Jacob Spijker (60), zelf ook oud-international, was jarenlang actief als trainer/coach. Hij was onder meer trainer bij AZC, DZV Delft en – vooral – De Zijl Zwemsport, waar hij als speler ook veertien jaar op hoofklasseniveau heeft geacteerd. De Leidenaar was al eerder bondscoach van Jong Oranje en enkele jaren assistent-bondscoach bij de mannen. Verder heeft hij diverse trainerscursussen gevolgd en ook zelf gegeven.

Ook Zeno Reuten (49) heeft aan ervaring geen gebrek. De huidige trainer/coach van regerend landskampioen Schuurman BZC had daarvoor verschillende teams onder zijn hoede, waaronder de mannen van ZPA Almelo, De Veene en WS Twente en de vrouwen van Heidelberg. Ook was hij bij meerdere clubs en de Kring Overijssel/TCON verantwoordelijk voor de jeugdopleiding. Met name met de jeugd van WS Twente boekte Reuten tal van successen, waaronder het kampioenschap van Nederland onder de 17 jaar. Met de mannen van Schuurman BZC schreef de inwoner van Almelo inmiddels twee landstitels op zijn naam, in 2011 als assistent en in 2012 als hoofdcoach. Zeno Reuten zal zijn werk als jeugdbondscoach combineren met trainerschap van Schuurman BZC. Reuten is tevens waterpolotrainer/docent bij Landstede CSE in Zwolle en docent van de KNZB-trainersopleidingen 2 en 3.

Nick Vroon (50) is eveneens een opleider pur sang. De inwoner van Winssen is al jaren de drijvende kracht achter de Nationale waterpolokampen voor de jeugd. Ook is Vroon docent, leercoach en beoordelaar namens de KNZB voor de opleiding Waterpolotrainer niveau 2, 3 en 4, opleidingen die hij mede ontwikkelde. Als speler werd hij drie keer landskampioen met Polar Bears, de club waar hij ook een aantal jaren als trainer actief was. Hij had ook de mannen van PSV en de vrouwen van Het Ravijn en Brandenburg onder zijn hoede, alsmede het Duitse Aegir Uerdingen (Bundesliga). Verder was hij al eens een jaar jeugdbondscoach van de o.17-jongens en tevens drie jaar assistent-bondscoach bij het Nederlands vrouwenteam. Bijzonder is, dat Vroon eerst als keeper in de hoofdklasse actief was (bij DZV en Jong Oranje) en daarna als speler bij Polar Bears.

(Bron: persbericht KNZB)
 

Zeno Reuten als coach van Schuurman BZC. (Waterpolophoto.com)
Zeno Reuten als coach van Schuurman BZC. (Waterpolophoto.com)

Lees ook

In seizoen 2023-2024 start er weer een KNZB+ programma voor spelers en speelsters met (inter)nationale potentie, am…
3,449