NK onder de 17 jongens verslag

Jeugd
NK onder de 17 jongens verslag

Onze verslaggever Henk van der Sluis was afgelopen weekend aanwezig bij de Final Four van het NK jongens onder de 17 jaar in Mijdrecht. Hij maakte het volgende verslag.

Schuurman BZC werd - net als bij de 'grote mannen' - Nederlands kampioen, maar helemaal zonder slag of stoot ging dat niet. Het team van het duo Jan Mensink/Meije Lammers moest zowel in de kruisfinales als in de finale alles uit de kast halen om op het eind met de beker te kunnen staan. Ook de andere finalist, Polar Bears, had het in de halve finale niet makkelijk tegen ZV Haerlem. Pas 6 tellen voor het eindsignaal schoot de jonge Tobias de Ruiter zijn ploeg voorbij de dapper strijdende Haerlem-ploeg: 11-10. Even daarvoor had Tarik Scherrenburg Polar Bears weer terug in de race gebracht. Polar Bears, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd steeds op voorsprong had gestaan, zag in de slotfase Haerlem eerst langszij komen en er daarna over heen te gaan. Vooral Christian v/d Oever en Stan Blok waren de drijvende krachten bij de ploeg van Dick Nieuwenhuizen, die van zijn team een voortreffelijk collectief gesmeed had met verder in deze wedstrijd keeper Tim v/d Bosch als absolute uitblinker. Aan Polar Bears-zijde waren Tom de Weerd en vooral Sander van Guilik de kartrekkers.

De andere halve finale was niet minder spannend. PSV had voor het ingaan van de laatste periode nog een verdiende 11-10 voorsprong. Maar net als tijdens de WOC-finale als in de voorronden, toen tegen Polar Bears, kon de ploeg van Robin Lindhout de voorsprong niet vasthouden. Omgaan met de spanning van de belangrijke wedstrijden is iets dat PSV moeilijk afgaat. De twee uitblinkers aan BZC-kant, de sterke Bilal Gbadamassi en de regelmatig in het eerste team uitkomende Mika Smelt, zetten in de spannende slotfase de regerend landskampioen van vorig seizoen weer aan de goede kant van de score: 11-12.

PSV en ZV Haerlem streden tot de laatste snik om de bronzen plak. PSV schoot uit de startblokken, stond in no time met 1-4 voor en bleef steeds op voorsprong tot het ingaan van de afsluitende periode: 8-10. Guus Wolswinkel, Bram v/d Bersselaar en Mees Schouten waren de meest opvallende en tevens meest scorende spelers aan PSV-kant. Maar zoals Haerlem in de kruisfinale al liet zien, het geeft nooit op en het is een ijzersterk collectief met dit keer Matthijs Linck en wederom keeper Tim v/d Bosch als ijzersterke uitblinkers. Linck scoorde maar liefst 7x, Van de Bosch was in de strafworpenserie de held, nadat de reguliere wedstrijd bij 12-12 was afgefloten. Goalgetter Wolswinkel was een van de missende spelers aan PSV-kant.

De finale tussen Polar Bears en Schuurman BZC was ook een wedstrijd met een verhaal. In de competitie (Regio Oost) had BZC drie van de vier onderlinge wedstrijden gewonnen. Ook de finale leek een gemakkelijke prooi te worden, zeker toen tussenstanden als 1-4, 2-7 en 5-8 in het voordeel van de Borculoërs op het bord verschenen. Maar BZC liet zich in slaap sukkelen, zeker nadat coach Jan Mensink weggestuurd werd met een rode kaart. Bijna niets lukte meer aan BZC-zijde. Polar Bears rook bloed en knabbelde stukje bij beetje van de voorsprong af. Bij 11-11 hadden de Beren de Achterhoekers te pakken. Toen al hadden zich heel wat emotionele taferelen zich afgespeeld in en langs het water: weggestuurde supporters, veel irritatie over en weer, veel schoten op paal en lat, een erg rommelig geheel soms, maar...superspannend. De verder onopvallend spelende Sjoerd Kraaijenhof scoorde uiteindelijk de winnende goal: 11-12 in het voordeel van BZC.

Helaas waren er geen prijzen voor de beste speler/keeper. Volgens onze opinie was Haerlem-goalie Tim van de Bosch de beste doelwachter en Mika Smelt (BZC) de beste speler,met Matthijs Linck (Haerlem), Sander van Guilik (Polar Bears) en Guus Wolswinkel (PSV) in zijn kielzog.

Jammer dat de KNZB de meisjes en jongens o. 17 uit elkaar had gehaald. Er was nu al veel sfeer, maar met het meisjestoernooi op dezelfde locatie wordt het nog gezelliger.

Iemand kwam met het volgende idee:

Het 1ste weekend van juni het o. 13-toernooi. Een week later o.15 jongens en meisjes samen in één bad. Het derde weekend (het weekend van vaderdag) o. 17 jongens en meisjes samen en het vierde weekend de Ben Planjer Trofee. Nu waren er van die ‘gekken’ die heen en weer ‘vlogen’ tussen Mijdrecht en Barendrecht of tussen Mijdrecht en Veenendaal of tussen Barendrecht en Veenendaal. En waarom? Ouders zijn de beste sponsors van de sporters. Gun ze dan dat ze al hun kinderen op een normale manier aan het werk kunnen zien. Hopelijk staan er meer mensen op om dit bij de KNZB aan te kaarten.

(Door Henk van der Sluis)

Foto: Schuurman BZC o.17. (Foto Niké van Duijkeren, zpv De Amstel)
Klik hier voor meer foto's.

Lees ook

In seizoen 2023-2024 start er weer een KNZB+ programma voor spelers en speelsters met (inter)nationale potentie, am…
3,449