Verslag NK o.15 jongens

Jeugd
Verslag NK o.15 jongens

ManMeer!-verslaggever Henk van der Sluis was afgelopen weekend bij de Final Four van het NK C-Jeugd bij de jongens in Veenendaal van de partij. Hij maakte het volgende verslag.

Widex GZC Donk heeft na lange tijd weer eens beslag weten te leggen op de Nederlandse titel bij de jongens o.15 jaar. In de finale versloeg de Goudse club Polar Bears met 9-7. Een opmerkelijke finale, want een week eerder eindigden de finalisten op een tweede plaats in hun poule. De Zaan was toen te sterk voor GZC Donk, terwijl VZC/E+P nog zegevierde tegen Polar Bears. In de boeiende kruisfinales maakten beide ploegen hun ‘misstap’ van een week eerder meer dan goed. Polar Bears, met een geweldig keepende Thijs Stroomberg, kreeg na driekwart wedstrijd De Zaan over de knie (7-10) terwijl GZC Donk thuisclub VZC verdiend in het luchtledige liet happen: 6-9. Vooral de laatste uitslag kwam hard aan: VZC had heel wat meer voor zichzelf in gedachten dan de troostwedstrijd om de 3e en 4e plaats.

Die troostfinale werd helaas ontsierd door twee incidenten met De Zaan-speler Mees Keuning in een slachtofferrol. Beide arbiters, niet helemaal berekend op hun taak, traden daar veel te lankmoedig tegen op. Bij het eerste incident was de stand 5-2 in het voordeel van de thuisclub. Aan het begin van de derde omloop wist De Zaan een 7-2 achterstand in no-time terug te brengen tot 7-5. Bij 8-5 moest Mees Keuning wederom geblesseerd op de kant getrokken worden. Het moreel bij De Zaan was volledig weg. VZC profiteerde ten volle en boekte een (veel te) ruime zege: 15-7. Een troost voor De Zaan is misschien, dat het overgrote deel van de ploeg volgend seizoen ook nog mee mag doen bij o.15 jaar. Alle kans op revanche dan!

De finale begon met al heel snel een 0-3 voorsprong voor Polar Bears. De Edenaren knepen zich eens in de arm of het allemaal wel echt was, maar GZC Donk stelde snel orde op zaken: via 3-3 en 4-4 ging het met een 4-5 achterstand de tweede helft in. In de voorlaatste periode bleef het heen en weer gaan met nu GZC Donk aan de goede kant van de score: 7-6. Toen al werd het sterke collectief van de Gouwenaren sterker en sterker. De voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en zelfs uitgebouwd. Conditioneel leken de Goudenaren ook sterker dan hun opponent. Op het laatst was bij Polar Bears de prik behoorlijk uit de cola. Onder leiding van de sterk spelende Fabian van Niekerk kwam de ploeg van het jonge, rustig coachende duo Ingmar en Kjeld Veenhuis (respectievleijk 23 en 19 jaar...) op 9-6. Slechts Tobias de Ruiter kon voor Polar Bears iets terugdoen. Eindstand: 9-7.

Tot beste keeper werd Thijs Stroomberg (Polar Bears) gekozen. Dit vooral op grond van zijn prestaties tijdens de kruisfinalewedstrijd. Clubgenoot Tobias de Ruiter werd de beste speler van het toernooi.

Enkele opvallende zaken:
* In de week voorafgaand aan het finale weekend kwam vanuit Nieuwegein het bericht dat er tijdens het finaleweekend 4x8 minuten gespeeld moest worden. In de reglementen staat duidelijk 4x7 minuten... Het merendeel van de ploegen was daar niet blij mee.
* De organisatie, die voor een fraai aangekleed bad zorgde en de opkomst van de ploegen muzikaal mooi begeleidde, verdient een pluim. Chapeau!
* Vreemd dat bij De Zaan drie spelers (twee ex-Dolfijn en een ex-De Zijl-lid) meededen, terwijl ze pas per 1 juni j.l. overgeschreven waren. De reglementen verbieden dit, om het twee zinnen later weer toe te staan. Graag meer duidelijkheid daarover.
* Jorrit (VZC) blonk zowel als keeper en als speler uit. De linkshander is volgend seizoen bij GZC Donk te bewonderen.
* De voortreffelijke organisatie had veel sponsors weten te strikken. Een groot gedeelte van dat geld wordt overgemaakt naar het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis (onderzoek naar kanker). Een goed initiatief.
* Twee dagen lang volle tribunes. Op zondag kwam de burgemeester van Veenendaal langs.

Voor (heel veel) foto's van het NK o.15 (voorronde en Final Four), klik hier.

In de volgende ManMeer! een uitgebreider verslag met meer foto's, met ook aandacht voor de meisjes o.15 - helaas konden we daar niet live bij aanwezig zijn. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees ook

In seizoen 2023-2024 start er weer een KNZB+ programma voor spelers en speelsters met (inter)nationale potentie, am…
3,449