ZVL en GZC Donk pakken beker

KNZB-Beker, Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
ZVL en GZC Donk pakken beker

Zondagmiddag wonnen de dames van ZVL-BAM en de heren van Widex GZC Donk de KNZB-beker. In beide finales was Het Ravijn het slachtoffer. De in groten getale aanwezige Nijverdalse supporters zorgden in het uitverkochte Sloterparkbad voor heel wat sfeer, maar konden niet voorkomen dat hun club na afloop met lege handen stond.

Dames

De damesfinale was bloedstollend. Het Ravijn schoot uit de startblokken. Pas in de derde periode kwam ZVL voor de eerste keer op voorsprong (4-5). De Leidse formatie leek in de vierde periode de genadeklap uit te delen door drie keer op rij te scoren (5-8), maar in de laatste drie minuten begon de ploeg van Wyco de Vries aan een onwaarschijnlijke wederopstanding. ZVL speelde opzichtig lange aanvallen, maar Het Ravijn maakte de schaarse kansen gewoon af. Twintig seconden voor tijd scoorde Saskia Dannenberg uit een overtal de 8-8 en moesten strafworpen de beslissing brengen. ZVL nam deze beter. Iefke van Belkum schoot de beslissende tegen de touwen en zorgde ervoor dat de ploeg van Koen Plasmeijer voor de vierde keer in successie de beker omhoog kon houden.

Wyco de Vries baalde dat zijn ploeg in het begin niet doordrukte. “We hadden de kans om uit te lopen, maar we hielden geen snelheid in de aanval. Verdedigend lag het goed, maar aanvallend waren we te weinig overtuigend.” Toch haalde De Vries ook iets positiefs uit de nederlaag. “Je moet leren verliezen om te kunnen winnen. De landstitel is de hoofddoelstelling dit seizoen. Ik hoop dat dit ons tergt om de volgende finale wel te winnen.”

Iefke van Belkum, beslissend
Iefke van Belkum, beslissend

Koen Plasmeijer roemde zijn collectief. “We hadden in het begin moeite met hun fysieke spel. Maar we bleven gaan. Dat kon ook omdat wij een bredere selectie hebben. Daardoor creëerden we naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer kansen. Zo hebben we niet de beste speelsters, maar zijn we wel het beste team!” Dat Het Ravijn terugkwam na een 5-8 achterstand weet hij aan wat slordigheden. “We hadden rustiger moeten blijven.” Iefke van Belkum kon zich daar maar gedeeltelijk in vinden: “Het is knap van Het Ravijn dat ze terugkwamen, maar we gingen op het laatst te veel de voorsprong verdedigen in plaats van deze uit te willen bouwen.” Van Belkum kwam er lang niet aan te pas in deze finale, maar in de laatste periode onderscheidde ze zich alsnog met een aantal sublieme passjes en de belangrijke 5-8. En ze bleef koel bij de beslissende strafworp: “Natuurlijk was ik gespannen, maar ik zag het als mijn verantwoordelijkheid om die bal erin te schieten.”

Statistieken  

Het Ravijn – ZVL-BAM: 8-8 (2-1, 2-2, 1-2, 3-3). ZVL-BAM wint na strafworpen (2-4).
Doelpunten Het Ravijn: Yasemin Smit 3, Lieke Klaassen 2, Charlotte Mensink 2 en Saskia Dannenberg 1.
Doelpunten ZVL-BAM: Kitty Lynn Joustra 3, Malissa van Rijn 2, Brigitte Sleeking, Ilse Koolhaas en Iefke van Belkum 1.

Supporters Ravijn

ZVL

Heren

De herenfinale tussen Widex GZC Donk en Het Ravijn was minder spannend. De Nijverdalse ploeg startte ook in deze finale scherp en fel. De equipe van Marcel ter Bals kwam verdiend met 0-2 voor, maar in het vervolg werd het kwaliteitsverschil toch steeds duidelijker. Onder leiding van een ontketende aanvoerder Mick van de Bree (vijf doelpunten), won GZC Donk uiteindelijk met 12-7 en Arno Havenga z’n eerste prijs als coach. “Hoewel het mooier is om als speler een prijs te winnen, voelt dit ook wel erg lekker”, aldus Havenga. “We begonnen nog wat gespannen, maar in het vervolg speelden we gedisciplineerd en goed als collectief de wedstrijd uit. We gaan met een goed gevoel de play-offs in!”

Mick van de Bree, vijf doelpunten
Mick van de Bree, vijf doelpunten

Topscorer Van de Bree noemde de betere schotkracht aan Goudse zijde als belangrijkste overwinningsreden. Na een afgeslagen aanval van Het Ravijn stoof hij als midachter vaak naar voren om met scherp te schieten. “Marc (Nolting, red.) lag fantastisch te keepen en Mark Siewers bracht veel rust. Hierdoor hadden veel van onze spelers geen angst om te schieten.” Dat bleek wel uit de productie van Van de Bree. De mooiste van de dag kwam eveneens van zijn hand. In de zoemer van de derde periode schoot hij vanaf eigen doel via een tater de 9-6 langs Ravijn-keeper Dennis Stevens. “Dat was een lekkere ja, maar ook een belangrijke. Begin vierde periode scoorde Het Ravijn nog de 7-9. Anders was het weer erg spannend geworden.”

Marcel ter Bals kon leven met de nederlaag: “GZC Donk heeft verdiend gewonnen. Zij hebben gewoon meer ervaring met het spelen van dit soort wedstrijden en ook wat meer kwaliteit. Het bereiken van de finale was eigenlijk al een klein hoogtepunt.”

Statistieken

Widex GZC Donk – Het Ravijn: 12-7 (1-2, 5-3, 3-1, 3-1).
Doelpunten Widex GZC Donk: Mick van de Bree 5, Lars Reuten 2, Quint van den Heuvel 2, Tim Reuten, Max van Genabeek en Cas Westerwout 1.
Doelpunten Het Ravijn: Istvan Keresztes 3, Jorn Muller 2, Lars Gottemaker en Rob Gottemaker 1.

Feest Donk

Donk

Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij

Lees ook

Zondag stond in het teken van de KNZB Beker bij de dames. In vier wedstrijden vielen 98 doelpunten. Polar Bears, GZC Don…
1,673
Nadat vorige week de heren begonnen aan de KNZB Beker, is het dit weekend de beurt aan de dames. Maar op zaterdag wordt…
1,337