KNZB Beker: ZVL-BAM prolongeert bekerwinst

KNZB-Beker, Eredivisie Dames
KNZB Beker: ZVL-BAM prolongeert bekerwinst

Het is de vrouwen van ZVL-BAM gelukt om voor de vijfde achtereenvolgende keer met de KNZB-beker aan de haal te gaan. In een tot de nok gevuld Hofbad in Den Haag won de ploeg met 7-10 van UZSC. ,,Het winnen van de beker went nooit”, lachte trainer Tim van der Meer.

Nerveuze beginfase

Een groot aantal camera’s en een uitverkocht Hofbad met een kleine vijfhonderd fanatieke supporters. Gepakt met spandoek en veel lawaai. Tijdens de spelerspresentatie was de spanning van de gezichten af te lezen. ZVL-BAM leek het beste met de druk om te gaan in de beginfase en kwam via Iefke van Belkum en Marianne de Groot op een comfortabele 2-0 voorsprong. Michelle Janssen mocht wat terug doen namens de Utrechters en scoorde de aansluitingstreffer. UZSC liet veel manmeer-situaties onbenut en verzuimde om de voorsprong te nemen. ZVL deed dat wel met Roline Schuijt (2-3).

UZSC-coach Rob Bijeman zag dat zijn ploeg worstelde met de spanning in de openingsfase. ,,We hadden last van finalestress, dat ga ik niet ontkennen”, reageerde Bijeman. ,,Vooraf deden we er alles aan om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo hebben we ervaren speelsters als Kiki Geserick veel verantwoordelijkheid gegeven.”

06-03-2016: Waterpolo: UZSC v ZVL: Den Haag Esther Scheij van UZSC in gevecht om de bal Finale KNZB beker dames seizoen 2015-2016 Foto: Gertjan Kooij

ZVL begon goed aan de tweede periode. Malissa van Rijn zette de ploeg op 2-4. ZVL bleef op de been door een aantal goede reddingen van keeper Jalou van Helsuwé. Kort voor het einde van de tweede periode deed UZSC wat terug via Roxanne Frauenfelder (3-5).

Spanning terug 

UZSC bracht de spanning terug in de wedstrijd toen Michelle Janssen de Utrechters naar een 4-5 tussenstand loodste. Iefke van Belkum deed namens ZVL wat terug. Zij zette de ploeg uit Leiden op 4-6. Kort daarna kreeg Britt van Dam haar derde uitsluiting, waardoor ze het restant van de finale niet mocht uitspelen. In de absolute slotsecondes ging Inger Hanselaar alleen op het doel af. Ze faalde niet oog in oog met keeper Jalou Helsuwé en bracht het verschil weer terug naar één doelpunt (6-7).

In de beslissende vierde periode maakte ZVL een uitstekende start mee. Marlous Cabout tekende voor haar eerste treffer in de finale en zette de Leidse ploeg op 6-8. Kort daarna kreeg UZSC een vijf-meter. Onder grote druk van het publiek faalde Liselotte Smits niet (7-8). Toch konden de Utrechters niet doorstomen. Via Marianne de Groot zag UZSC de bekerwinst in rook opgaan (7-9) en Roline Schuijt maakte het leed voor Utrecht compleet (7-10).

06-03-2016: Waterpolo: UZSC v ZVL: Den Haag De beker is voor ZVL vor de 5e maal op een rij Finale KNZB beker dames seizoen 2015-2016 Foto: Gertjan Kooij

Een nat pak 

Coach Van der Meer haalde traditioneel een nat pak, luttele seconden na het eindsignaal. ,,Het mag dan de vijfde keer zijn dat we hier met de beker omhoog staan, het blijft ontzettend speciaal”, reageerde de dolblije oefenmeester. ,,Maar deze editie hebben we meer dan verdiend gewonnen. Op een aantal vlagen in de derde periode na waren we steeds de bovenliggende partij.” Toch was oefenmeester niet altijd tevreden. ,,Manmeer-situaties speelden we niet uit en laat dat nou net onze kracht zijn. Vaak vergaten we uit te lopen, maar wat maakt het eigenlijk uit”, knipoogde Van der Meer.”

De coach is blij met de prijs, maar het seizoen is nog niet geslaagd. ,,Dit is een heel mooi begin, maar onze doelstelling was om alles te winnen wat maar te winnen viel. Daar hoort dus ook het landskampioenschap bij. Wel zijn we hier al erg blij mee.” Tijdens de huldiging was speciale aandacht voor ZVL-voorzitter Albert Spijker. ,,Hij is al een tijd lang ziek en bekeek alle verrichtingen vanuit het ziekenhuis via een rechtstreekse verbinding. Een groot hart voor de sport. Deze overwinning is ook een beetje voor hem.” Van der Meer moest zich snel uit te voeten maken, want er stond nog een groot feest te wachten in het clubhuis van ZVL. ,,Dat gaat nog wel tot de late uurtjes door.”

UZSC achter de feiten aan

In mineurstemming dropen de vrouwen van UZSC af. ,,Dat is natuurlijk ontzettend balen”, mokte coach Bijeman. De Utrechters verloren finale, vier jaar geleden, tegen ZVL ook al met 9-7. ,,Dit was de kans om weer eens een prijs te winnen. We liepen echter steeds achter de feiten aan en dat kostte veel energie. We horen bij de top-4 van Nederland dus die nieuwe kans komt er weer op korte termijn. Daarvan ben ik overtuigd.” In competitieverband komt de ploeg komend weekend weer in actie tegen ZVL. ,,Daar heb ik helemaal geen zin in”, bekende de oefenmeester.

06-03-2016: Waterpolo: UZSC v ZVL: Den Haag Coach Rob Bijeman van UZSC baalt van het verlies Finale KNZB beker dames seizoen 2015-2016 Foto: Gertjan Kooij

Karakteristiek

UZSC – ZVL-BAM 7-10
Periodestanden; 2-3, 1-2, 3-2, 1-3
Doelpunten UZSC: Michelle Janssen 2, Liselotte Smits 2, Roxanne Frauenfelder, Inger Hanselaar, Esther Scheij.
Doelpunten ZVL-BAM: Marianne de Groot 3, Iefke van Belkum 2, Malissa van Rijn 2, Roline Schuijt 2, Marlous Cabout.


Foto's: Gertjan Kooij

LEES MEER OVER

Lees ook

Zondag stond in het teken van de KNZB Beker bij de dames. In vier wedstrijden vielen 98 doelpunten. Polar Bears, GZC Don…
1,708
Nadat vorige week de heren begonnen aan de KNZB Beker, is het dit weekend de beurt aan de dames. Maar op zaterdag wordt…
1,365