AZC heeft eerste prijs binnen

KNZB-Beker, Eredivisie Heren
AZC heeft eerste prijs binnen

Zondag heeft AZC Moscow ten koste van De Zijl Zwemsport zijn twintigste KNZB-beker veroverd. In het Hofbad in Den Haag werd het 12-11 voor de ploeg van Ron van der Wild en Nemanja Stevanovic. 

Het was De Zijl dat brutaal de leiding nam en dat verrassend lang vol hield. Met name Tom Nederend – nota bene spelend met gescheurde enkelbanden – onderscheidde zich in de beginfase door met drie vlijmscherpe schoten de equipe van Ron van der Harst uit te laten lopen naar 4-6. 

Dat was voor AZC het teken om een tandje bij te schakelen en daarmee keerden direct de kansen. Eerst kopieerde de Serviër Filip Ćorić twee keer de schotkunsten van Nederend en vervolgens schoot zijn landgenoot Dejan Indjic anderhalve minuut voor de lange rust uit een manmeer de bal tegen de touwen. Het was de eerste keer dat de Alphenaren op voorsprong kwamen: 7-6.

AZC liep in de derde periode uit naar 10-7, maar De Zijl gaf zich niet gewonnen. De nummer vier van de Eredivisie zette in de laatste periode aan de hand van oud AZC-er Adam Maklari en Roeland Spijker de eindsprint in en kwam nog terug tot 12-11. Een bloedstollende laatste minuut volgde, maar doelpunten – en daarmee een stunt – bleven uit.

Voor coach Van der Wild is het zijn eerste prijs. De ondernemer nam vier jaar geleden het roer over bij AZC en snakte al die jaren naar succes. “Fantastisch dat het nu lukt! Al die jaren waren we dichtbij, maar in finales tellen andere wetten. Nu betalen al die trainingsuren zich uit. Dat geeft vertrouwen voor de rest van de competitie. Het is en blijft onze doelstelling om zowel de beker te winnen als kampioen te worden. We zitten nu op vijftig procent. Dat maakt me een heel gelukkig mens.”

Tim de Mey, afkomstig uit de eigen kweekvijver, kon ook zijn geluk niet op. “Elk jaar lieten we het niet zien op beslissende momenten. Ook nu kwamen we in het begin knullig op achterstand en werd het aan het eind heel spannend, maar we hebben het gered. Het verschil ten opzichte van de vorige jaren? Ik denk dat de komst Nemanja (Stevanovic, trainer, red.) de puzzelstukjes op z’n plek laten vallen. We zijn nu nog beter op elkaar ingespeeld en dan blijkt hoe goed we echt zijn. Dit gaan we goed vieren met z’n allen!”        

Zondag 11 maart

KNZB bekerfinale
AZC Moscow – De Zijl Zwemsport: 12-11
Periodestanden: 2-4, 5-2, 3-1, 2-4.
Doelpunten AZC: Jacopo Mandolini 4, Dejan Indjic 3, Filip Ćorić 2, Andreas Miralis 2 en Milos Filipovic.
Doelpunten De Zijl: Tom Nederend 3, Adam Maklari 3, Jasper Haasnoot 2, Stan van Ruiten, Roeland Spijker en Mark Visser.

Tim de Mey laat de overwinning goed smaken
Tim de Mey laat de overwinning goed smaken

Foto's: Beeldboot / Gertjan Kooij

LEES MEER OVER

Lees ook

Zondag stond in het teken van de KNZB Beker bij de dames. In vier wedstrijden vielen 98 doelpunten. Polar Bears, GZC Don…
1,696
Nadat vorige week de heren begonnen aan de KNZB Beker, is het dit weekend de beurt aan de dames. Maar op zaterdag wordt…
1,360