KNZB Beker: Polar Bears overklast Het Ravijn en pakt beker

KNZB-Beker, Eredivisie Heren
KNZB Beker: Polar Bears overklast Het Ravijn en pakt beker

Polar Bears pakte in het Hofbad in Den Haag de vijfde KNZB-beker in haar historie. In een sfeervolle ambiance won de ploeg met overtuigende cijfers van de mannen van Het Ravijn (9-4). De ploeg uit Nijverdal maakte een aangeslagen indruk na de verloren finale. ,,We kunnen het nog nauwelijks geloven”, omschreef keeper Dennis Stevens de teleurstelling.

Het Ravijn leek stijf van de spanning te staan in de openingsfase van de finale. Onder luid gejuich van beide groepen fans kwam Polar Bears op 2-0 voorsprong door treffers van Jesse Nispeling en Sem de Wit. Keeper Eelco Wagenaar pakte alle ballen in het eerste kwart en liet dat duidelijk merken. Samen met het afgereisde publiek uit Ede werd de toon gezet.

06-03-2016: Waterpolo: Polar Bears v Het Ravijn: Den Haag Finale KNZB beker heren seizoen 2015-2016 Foto: Gertjan Kooij
Toch kon Het Ravijn snel terugkomen in de tweede periode. Ivar Schilstra schoot de bal in de rechterbovenhoek en gaf Wagenaar het nakijken (2-1). Kort daarna zorgde Jorn Muller weer voor de comfortabele tussenstand van twee treffers (3-1). Het Ravijn kon via Lars Gottemaker terug komen in de wedstrijd, maar de bal spatte uiteen op de paal. Op de midvoor-positie maakte Jorn Muller namens de brigade uit Nijverdal kort voor het einde van de tweede periode 4-2.

Het Ravijn komt terug 

In de derde periode werd Polar Bears verder onder druk gezet. Aanvoerder Gottemaker schoot de 4-3 binnen. Nijverdal kreeg kort daarna een vijf-meter die Gottemaker koelbloedig afmaakte (4-4). Polar Bears herpakte zich goed en kwam via Sem de Wit opnieuw op voorsprong. Kort voor het einde van het derde kwart tekende Sem te Riele voor 6-4. Het Ravijn kwam er in de laatste periode niet meer aan te pas en werd op alle fronten voorbij gestreefd door de mannen uit Ede. Jesse Nispeling zette de ploeg op 7-4 door een perfect uitgevoerde taterbal. Het bleek de nekslag. Uiteindelijk besliste Sem te Riele de finale (9-4).

06-03-2016: Waterpolo: Polar Bears v Het Ravijn: Den Haag Sem te Riele van Polar Bears Finale KNZB beker heren seizoen 2015-2016 Foto: Gertjan Kooij

Coach Jeroen Cavaljé glunderde van oor tot oor na de gewonnen finale. ,,Zij een off-day?’ herhaalde hij de vraag. ,,Dan waren ze er gewoonweg niet klaar voor. Wij wel.” Volgens de oefenmeester viel er niets op de overwinning af te dingen. ,,Op alle fronten hebben we ze verrast. Met ons energieke spel moesten we de spelers continu door wisselen. Passie en ontzettend veel strijd.”

Spraakmakend seizoen

Het was misschien wel het meest spraakmakende bekerseizoen ooit. Nadat Polar Bears de halve finale overspeelde en ZPB de beoogde finalist werd legde de club uit Ede zich niet neer. Polar Bears tekende bezwaar aan en stond alsnog tegenover Het Ravijn, die favoriet waren voor de bekerwinst. ,,Het was een vreemde gang van zaken”, gaf Hans van Zeeland toe, oefenmeester van Het Ravijn. ,,Voor het imago van de sport is dit natuurlijk vreselijk. Maar dat mag geen enkel excuus zijn voor het verlies.” De coach bleef aan de badrand opvallend rustig. ,,Het is niet mijn ding om dan te gaan schreeuwen. Als trainer kon ik weinig doen op zo’n moment.”

06-03-2016: Waterpolo: Polar Bears v Het Ravijn: Den Haag Teleurstelling bij de spelers van Het Ravijn Finale KNZB beker heren seizoen 2015-2016 Foto: Gertjan Kooij

Het Ravijn aangeslagen

Keeper Dennis Stevens was aangeslagen na het verlies. ,,Hier heb ik geen woorden voor”, reageerde hij. ,,Als wij gewoon ons eigen spel spelen is er niets aan de hand. We hebben hier met zijn allen zo hard voor gewerkt.” Van Zeeland prijsde het optreden van zijn keeper. ,,Hij heeft het ontzettend goed gedaan. Wij waren favoriet. Die druk hebben we onszelf opgelegd. Het is dan extra zuur als je verliest op deze manier. De jongens kan ik niets verwijten, ze hebben hier echt naartoe geleefd.” Lang heeft de ploeg niet om de knop om te zetten. ,,Komend weekend wachten weer belangrijke wedstrijden in de competitie. We moeten het snel verwerken en de tijd zal uitwijzen of dat lukt.”

Publiek gaf vleugels 

Coach Cavaljé roemde het afgereisde publiek uit Nijverdal en Ede. ,,Zoveel publiek gaf een fantastische sfeer. Het klinkt misschien cliché, maar het gaf ons vleugels. Niet alleen in de goede tijden stonden zij er, maar ook in de fase waarin wij drie tegendoelpunten achter elkaar kregen te verwerken schreeuwden ze boven de garde uit Nijverdal uit.”

In het 70-jarig jubileum van Polar Bears is de bekerwinst zeer welkom. ,,Wij waren dan misschien geen favoriet, het zei niets. In dit mooie jaar willen we prijzen winnen voor de club. En dat is nu al gelukt. Wij gaan het feest groot vieren.”

Karakteristiek

Polar Bears – Het Ravijn 9-4
Periodestanden; 2-0, 2-2, 2-2, 3-0
Doelpunten Polar Bears: Jesse Nispeling 3, Sem te Riele 2, Sem de Wit 2, Luuk Nijkamp, Tom de Weerd.
Doelpunten Het Ravijn: Lars Gottemaker 2, Jorn Muller, Ivar Schilstra.


Foto's: Gertjan Kooij

Lees ook

Zondag stond in het teken van de KNZB Beker bij de dames. In vier wedstrijden vielen 98 doelpunten. Polar Bears, GZC Don…
1,712
Nadat vorige week de heren begonnen aan de KNZB Beker, is het dit weekend de beurt aan de dames. Maar op zaterdag wordt…
1,365