Voorbeschouwing bekerfinales

KNZB-Beker
Dit jaar is het Hofbad wederom uitverkocht | Beeldboot/Gertjan Kooij.
Voorbeschouwing bekerfinales

De Eredivisie staat op de rand van de eerste beslissingen dit seizoen, wanneer morgen de bekerfinales in Den Haag worden gespeeld. Dan strijden Polar Bears - ZV De Zaan (dames) en AZC - Widex GZC Donk (heren) om de eerste échte prijs van het seizoen. Tussen de finales zijn gelijke parallellen te trekken. Beide kennen een torenhoge favoriet, die vorig seizoen ook al de bekerfinale speelde.

Bij de heren ging AZC er toen met de beker vandoor, ten koste van De Zijl Zwemsport (nu ZVL-1886). Dat was het startsein voor de eerste Alphense prijzenreeks, waar later de landstitel en de Supercup aan werden toegevoegd. De laatste keer dat een ploeg twee keer op rij de beker veroverde was in het seizoen 2008-2009.

Welke ploeg was dat? Juist, GZC Donk. De Goudse formatie was in die tijd dé te kloppen ploeg van Nederland, met drie keer op rij de dubbel. In 2015 veroverden ze voor het laatst de beker. In totaliteit moeten ze het zeker afleggen tegen de aankomende tegenstander, die het zilverwerk al twintig keer veroverde tegenover vier keer succes voor GZC Donk. 

De verhoudingen lijken vooraf duidelijk. Op de ranglijst in de Eredivisie verschillen beide ploegen maar één positie. Qua punten is het verschil met negen punten ruim in het voordeel van de Alphenaren. 

ger18031127715%20(2).jpg

In de competitie kwamen ze elkaar op 26 januari nog tegen. Toen won AZC met 8-9. GZC Donk lijkt echter in mindere doen de laatste weken. Onlangs werd er met ruime cijfers verloren van ZVL-1886 (thuis) en ZV De Ham (uit). Echter, hebben de finales van de afgelopen jaren bewezen, is de spanning steevast groot. Vorig jaar kwam ZVL in de slotfase heel dichtbij, evenals Polar Bears het jaar daarvoor tegen de toenmalige winnaar UZSC. 

Coach Ron van der Wild concludeerde vorige week dat zijn ploeg er klaar voor is. 'We hebben de beste papieren en de meeste kwaliteiten", zei hij tegen Studio Alphen. Maar bleef desondanks voorzichtig. 'We hebben twee finales in Nederland, die van de beker en om het landskampioenschap. Het staat gewoon weer 0-0 volgende week.'

Polar Bears op voor eerherstel, ZV De Zaan op jacht naar een unieke titel

De teleurstelling was vorig jaar groot bij Polar Bears, toen de finale met 6-8 verloren ging van ZVL. De toen ook als favoriet bestempelde ploeg kon het echter niet waarmaken. Die teleurstelling werd overigens een aantal maanden later weer goed gemaakt toen ze datzelfde ZVL in de finale om het landskampioenschap versloegen. 

De kans op eerherstel lijkt nu voor het oprapen te liggen. Polar Bears, als landskampioen en ongeslagen koploper, ontmoet het zeer jonge ZV De Zaan. Nummer vijf op de ranglijst en voor het eerst in de finale sinds de fusie in 2013. Daarvoor wist alleen het toenmalige ZZC Alliance in 1993 de beker te winnen. Polar Bears veroverde de beker al vier keer.

ger18031127527.jpg

De Zaanse ploeg kan echter bogen op zeer talentvolle jeugd, die al vier keer de nationale titel bij de B-jeugd veroverde. Met de toevoeging van enkele Australische speelsters wint de ploeg al jaren aan niveau. Zondag komt daarvoor de eerste kans op tastbaar succes. 

Daarvan is Polar Bears-coach Evangelos Doudesis zich ook bewust stelde hij tegenover De Gelderlander. "Het zou van arrogantie getuigen om van een eenvoudige klus te spreken. Natuurlijk zijn we op papier sterker dan De Zaan, maar dat moeten we wel waarmaken. In een finale kunnen rare dingen gebeuren."

De finales zijn uitverkocht, maar wel live te volgen via deze livestream.

Informatie voor bezoekers
Voor bezoekers is het parkeerterrein gesloten. Helaas kan de organisatie geen parkeerplek garanderen, omdat er tijdens het evenement ook vrijzwemmen is. Mocht de parkeerplaats vol zijn, is op bekerfinales.nl een plattegrond geplaatst met nabij gelegen parkeermogelijkheden. Deze zijn op slechts enkele minuten lopen van het Hofbad, dus je kunt er ook bij voorbaat al voor kiezen je auto daar te parkeren.

Zondag 10 maart

14.00 uur Polar Bears - ZV De Zaan (scheidsrechters Pool en van Duijnen)
16.00 uur AZC - Widex GZC Donk (scheidsrechters Taylan en Reemnet)

In de Eredivisie zijn er vanavond ook nog 'gewoon' vijf wedstrijden.

Zaterdag 9 maart

Eredivisie Dames
19.35 uur ZPB H&L Productions - UZSC (scheidsrechters Hoeksema en Hinds)

Eredivisie Heren
19.00 uur ZVL-1886 - ZV De Zaan (scheidsrechters Van Rossum en Gransjean)
19.30 uur ZV De Ham - Het Ravijn (scheidsrechters Pastoors en Schapers)
20.00 uur Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort - Polar Bears (scheidsrechters Reemnet en Van der Molen)
20.00 uur Schuurman BZC - ZPB H&L Productions (scheidsrechters Nieuwkoop en Smit)

Selecteer voor de stand de kolom 'tussenstand' rechtsboven. Kies de competitie —> Bekijk tussenstand.

Beeld:
Dit jaar is het Hofbad wederom uitverkocht | Beeldboot/Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Lees ook

Zondag stond in het teken van de KNZB Beker bij de dames. In vier wedstrijden vielen 98 doelpunten. Polar Bears, GZC Don…
1,675
Nadat vorige week de heren begonnen aan de KNZB Beker, is het dit weekend de beurt aan de dames. Maar op zaterdag wordt…
1,341