Start het nieuwe seizoen als waterpolo-official!

KNZB, Scheidsrechters
Start het nieuwe seizoen als waterpolo-official!

Via de regio-scheidsrechters commissie kan je je vanaf nu aanmelden voor de Basiscursus Scheidsrechter. Deze deels onlinecursus leidt deelnemers op tot basisscheidsrechter met tevens de bevoegdheid om achter de jurytafel plaats te nemen.

 

Onder leiding van de landelijke scheidsrechterscommissie is er een volledig nieuwe opleiding ontwikkeld. Spelers, ouders en anderen betrokkenen van 16 jaar en ouder kunnen na het met goed gevolg voltooien van de opleiding niet alleen achter de jurytafel fungeren, maar ook als basisscheidsrechter bij de vereniging zelf fluiten bij de D, E en F jeugd.

 

"Door ouders en oudere spelers in te zetten als verenigingsofficial worden meerdere doelen bereikt", aldus Diana Dutilh, verantwoordelijk voor official opleidingen. "Ouders leren niet alleen de regels van het spel goed kennen, ze groeien hiermee als scheidsrechter ook mee met het niveau van hun kinderen". Op termijn moet het ‘gewoon’ worden dat een groot aantal wedstrijden binnen het waterpolo door verenigingsofficials worden gefloten. Het waterpolo volgt hiermee de beweging die in vele andere sporten reeds jaren geleden is ingezet.

 

"Voor spelers vanaf 16 jaar zouden verenigingen de opleiding moeten verplichten", zegt Henk van den Berg, belast met de inzet van scheidsrechters in Nederland. Op deze wijze krijgt iedere club een brede laag aan officials, leren spelers hoe de regels zijn en hoe scheidsrechters ernaar kijken én doet iedereen ook ervaring op in het fluiten. Zij die het leuk vinden kunnen doorgroeien naar een hoger niveau door het volgen van de vervolgopleidingen. In de vervolgopleiding wordt voortgeborduurd op de kennis die is opgedaan in de basisopleiding maar deze wordt verder uitgediept. Na twee theoriebijeenkomsten wordt een reguliere competitiewedstrijd gefloten als praktijkonderdeel. Is de vervolgopleiding met goed gevolg afgelegd, dan mag men regionale wedstrijden bij de B- en C-jeugd fluiten evenals de lagere seniorenklassen. Ook daar is weer een vervolgopleiding op, waardoor die scheidsrechter doorgroeit naar een Regioscheidsrechter.

 

Met goede begeleiding binnen de verenigingen zullen velen hopelijk veel plezier beleven aan het fluiten. Ook vanuit de Taakgroep scheidsrechters en de Landelijke scheidsrechterscommissie heeft begeleiding en ontwikkeling van officials veel aandacht. Dutilh: "We streven er naar een groot aantal (jonge) scheidsrechters te stimuleren om hun talenten te ontwikkelen waarbij sommige zullen kunnen doorgroeien naar een topniveau. Hopelijk heeft Nederland in de toekomst bij de Olympische Spelen de keuze uit meerdere kandidaten om daar als official actief te zijn."

 

Nadere informatie over de official opleidingen binnen het waterpolo vind je hier: https://www.knzb.nl/vereniging__wedstrijdsport/opleidingen/official_opleidingen/waterpolo_offcials/

 

Beeld:
Diana Dutilh in actie. (Archieffoto Beeldboot / Gertjan Kooij)
1,433

Lees ook

Met grote ontsteltenis hebben wij maandag 29 april kennisgenomen van het droevige bericht dat onze collega Peter van der…
1,964
Het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Midden-Nederland neemt aankomende 22 t/m 26 maart 2024 deel aan het HaBaWaBa festiv…
1,105