Complimenten van de competitieleiding

KNZB
08 oktober 2020
Complimenten van de competitieleiding

“De clubs hebben zich zeer goed aan alle maatregelen en protocollen gehouden. De spelers, coaches, scheidsrechters, vrijwilligers en alle andere betrokkenen verdienen een groot compliment hoe ze zich tijdens het eerste weekend van de waterpolocompetitie in het ‘Corona-seizoen’ hebben gedragen.” Competitieleider Ilse Sindorf en Edwin Hoogerwerf, projectleider waterpolo wedstrijd- en breedtesport bij de KNZB, zijn eensgezind in hun oordeel. “Als we dit met z’n allen vasthouden, dan zien we ook de komende weekends met vertrouwen tegemoet.”

"Alle verenigingen hebben samen met de zwembadexploitanten de afgelopen weken keihard gewerkt om van ‘hun’ thuishaven een zo veilig mogelijke omgeving te maken. We spelen wat mogelijk is en dat gaat op een zo gecontroleerd mogelijke manier. Met al die maatregelen en protocollen zijn de contactmomenten buiten het water minimaal. Daar is uitvoerig naar gekeken en daar kan iedereen op vertrouwen”, vertelde Hoogerwerf een week geleden al vóórdat de competitie was begonnen. 

De optimistische verwachtingen van Hoogerwerf werden in de praktijk bevestigd door de koele cijfers, die Ilse Sindorf na de eerste speelronde op een rijtje zette. Zij vertelt: “Van de 872 wedstrijden die in het hele land gepland stonden, landelijk en regionaal, zijn er 811 doorgegaan. Dat is een percentage, waarmee wij – gezien de huidige omstandigheden – prima kunnen leven. Belangrijker nog is het feit dat we nauwelijks klachten hebben ontvangen van scheidsrechters en tegenstanders dat de thuisclub de boel niet op orde had. Sterker nog, we kregen vooral positieve reacties retour! Erg fijn!” 

Natuurlijk sluit de KNZB de ogen niet voor de afgelastingen die er ook wel degelijk waren. “Als je minimaal twee positieve Corona-besmettingen in je team hebt, dan moet de hele trainingsgroep in quarantaine en kun je dus ook niet spelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er uiteindelijk 61 wedstrijden op alle niveaus niet door konden gaan”, legt Sindorf uit. “Ontzettend jammer voor de betrokken teams en de tegenstanders natuurlijk. We hopen dat zij dit weekend alsnog hun eerste wedstrijd kunnen spelen en dat er niet al teveel andere teams worden getroffen.” 

Coulant
Begrip is er bij de KNZB ook voor de 46 teams die zich voor aanvang van de competitie hebben teruggetrokken. Hoogerwerf: “Op een totaal van bijna 1.800 waterpoloteams is dat een klein percentage. En het zijn ook vrijwel allemaal teams met veel spelers op leeftijd die liever geen risico willen nemen. We respecteren hun keuze en gaan dan ook geen boete opleggen.” Sindorf vult aan: “In principe kunnen deze teams volgend seizoen op hetzelfde niveau inschrijven als waarvoor ze zit jaar stonden ingedeeld. De competitieleider kan hier in bijzondere gevallen nog wel anders in beslissen, maar normaliter zullen de meeste inschrijvingen gewoon worden geaccepteerd. Een ander aspect waar we dit seizoen soepel mee omgaan is de invallersregeling. Die hebben we aanzienlijk verruimd met als doel dat zo veel mogelijk teams aan de competitie kunnen blijven meedoen, al dan niet met aanvulling van invallers die zich dan ook niet gelijk ‘vast’ spelen in een hoger team.”

De ‘coulante’ Corona-aanpak van de KNZB wordt in den lande alom gewaardeerd. De KNZB maakte als een van de eerste bonden bekend dat de competities niet zouden worden afgemaakt en snel daarna haalde competitieleider Ilse Sindorf veel onrust weg door de promotie-/degradatieregeling los te laten. Dat wil zeggen dat teams die op het moment dat de competitie werd afgebroken in hun klasse op een promotie- of degradatieplek stonden, zelf mochten aangeven of ze hier gebruik van wilden maken. Sindorf: “Deze ‘flexibele regeling’ was de uitkomst van een inventarisatie onder de verenigingen die nadrukkelijk met ons hebben meegedacht.”  

Speciale posters
Edwin Hoogerwerf vindt het ook positief dat veel clubs er nu versneld voor zorgen dat ze via livestreams toch hun ‘publiek’ kunnen bedienen nu toeschouwers voorlopig even niet welkom zijn bij de wedstrijden. “Ook al haperde er hier en daar nog wat in het beeld, de meeste wedstrijden in de Eredivisie dames en heren waren afgelopen weekend via een livestream te bekijken en ook op lager niveau werd er volop ‘live’ uitgezonden. Een hele goede zaak!” 

“We hadden Corona liever niet gehad natuurlijk, maar we zijn zeer blij zijn met de begripvolle en coöperatieve opstelling van alle betrokkenen. We zitten allemaal met elkaar in hetzelfde schuitje en het is mooi dat we met elkaar steeds weer naar nieuwe oplossingen blijven zoeken om veilig te kunnen blijven sporten”, aldus Hoogerwerf, die tot slot nog een tip heeft voor alle verenigingen en zwembaden die worstelen met de registratieplicht van alle aanwezigen in het bad. “Ga naar ikbezoek.nl en download een poster met QR-code. Print er daar een aantal van uit en hang die op verschillende punten in je bad. Alle spelers, begeleiders, officials en andere betrokkenen kunnen zich dan zelf bij de GGD registeren door met hun smartphone de QR-code te scannen. Dat bespaart enorm veel extra werk.” 

Voor meer Corona-info van de KNZB, volg deze link.

Beeld:
| Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER
3,046

Reacties

Lees ook

24 december 2021
Sinds zondag 19 december gelden er nieuwe coronamaatregelen. Nederland gaat opnieuw in een lockdown. Deze lockdown…
1,310
30 november 2021
De huidige maatregelen in de strijd tegen de coronacrisis raken de sport hard en diep. Onze sport, die juist gezien moet…
3,194