Ivo Trumbic Lid van Verdienste van de KNZB

KNZB
20 april 2018
Ivo Trumbic Lid van Verdienste van de KNZB

Ivo Trumbic is vrijdagavond benoemd tot Lid van Verdienste van de KNZB. Na afloop van de Algemene Leden Vergadering van de KNZB speldde bondsvoorzitter Marius van Zeijts hem de bijbehorende onderscheiding op in het eerder die dag geopende nieuwe zwembad Amerena.

Ivo Trumbic heeft het eerbetoon van de KNZB verdiend voor zijn grote betekenis voor het Nederlandse waterpolo in de vorige eeuw. Met de geboren Kroaat als coach boekte het Nederlands mannenteam veel progressie, met als hoogtepunt de bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Montréal in 1976. Vier jaar later eindigde Oranje in Moskou als zesde.

Na een rondgang als bonds- en clubcoach in verschillende andere landen, keerde Trumbic terug op Nederlandse bodem om in de periode 1990-1995 het mannenteam weer nieuwe impulsen te geven. Onder zijn leiding kwalificeerde Nederland zich voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Na zijn tweede periode als bondscoach bleef Trumbic actief als clubcoach en technisch directeur van AZ&PC Amersfoort.

Maar de invloed van Ivo Trumbic op het Nederlands waterpolo ging veel verder dan Oranje. In de jaren zeventig schreef hij het boek ‘Waterpolo’ ter ondersteuning van de waterpolotrainersopleidingen. Talloze Nederlandse trainers hebben mede dankzij dit standaardwerk hun spelers en speelsters veel beter kunnen begeleiden op onder meer technisch, tactisch en conditioneel/fysiek gebied.

Sinds 2015 is Ivo Trumbic opgenomen in de internationale ‘Swimming Hall of Fame’. De in 1943 geboren Trumbic was namelijk niet alleen als coach in Nederland en andere landen succesvol, maar heeft tevens een imposante spelerscarrière achter de rug. Hij won met Jadran Split en Mladost Zagreb verschillende nationale titels en veroverde met Mladost drie keer de Europacup 1. Met de Joegoslavische nationale ploeg won hij zilver op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio en goud in 1968 in Mexico.

Dat Trumbic nu door de KNZB wordt onderscheiden, is mede te danken aan de ondersteuning van vele oud-internationals, trainers en anderen die met hem hebben gewerkt. Zij hebben stuk voor stuk lovende woorden en veel waardering uitgesproken voor wat hij destijds voor hen persoonlijk en het Nederlands waterpolo in het algemeen heeft betekend.

Ivo Trumbic woont tegenwoordig in Zagreb (Kroatië).

(Foto Beeldboot / Gertjan Kooij)

Beeld:

Lees ook

07 november 2022
Vorig seizoen speelden de landelijke B- en C-jeugdploegen voor het eerst Final Six wedstrijden. In juni 2022 zijn de fin…
1,097
28 juni 2022
Het waterpoloteam van Jong Oekraïne traint de komende twee weken in Nederland. In aanloop naar het Europees jeugdkampioe…