In memoriam: Peter van der Loo (1966-2024)

KNZB
In memoriam: Peter van der Loo (1966-2024)

Met grote ontsteltenis hebben wij maandag 29 april kennisgenomen van het droevige bericht dat onze collega Peter van der Loo zeer onverwachts is overleden. Peter is 58 jaar geworden. Hij laat een grote leegte achter bij zijn familie maar ook bij ons als zijn collega's. Behalve collega was Peter ook jarenlang binnen allerlei geledingen bij de KNZB actief, in de regio, bij zijn vereniging en als waterpoloscheidsrechter. Ook binnen het scheidsrechterskorps is zijn overlijden een groot gemis.

‘Gedreven, vol passie en een enorm verantwoordelijkheidsgevoel’. Iedereen die Peter van der Loo heeft gekend zal deze drie eigenschappen in hem herkennen. Peter was getrouwd met Gabriëlle, vader van drie kinderen en een echte familieman.  

Peter was gepassioneerd waterpololiefhebber. Een toptalent als speler was hij niet, vond hij. Zijn ontwikkeling als scheidsrechter ging beter. Peter was in totaal veertig jaar scheidsrechter. Tot international aan toe. Hij was ook een echte verenigingsman. Voor hem was het heel gewoon om iets terug te doen voor zijn vereniging Z&PC Koudekerk (tegenwoordig onderdeel van SG Aquadraat), waar hij ook tot erelid is benoemd.  

Uit de manier waarop Peter het regelde dat hij naar een verplichte clinic van de LEN kon, spreekt zijn passie en gedrevenheid. Het was september 2003. Zijn vrouw was zwanger en eind augustus uitgerekend van hun derde kind. Als Peter niet naar de clinic zou gaan, zou zijn plek opgevuld worden door een collega. Het behoeft geen uitleg dat Peter heel graag naar de clinic wilde. Maar ja, je wordt ook niet iedere dag vader. Peter werkte destijds in het Rijnland ziekenhuis en hij had goed contact met de gynaecoloog. Het gevolg laat zich raden: zijn dochter werd keurig op tijd geboren en Peter kon op tijd naar de clinic.

In mei 2023 nam Peter afscheid als scheidsrechter. Na de eerste play-off-wedstrijd tussen GZC Donk en ZV De Zaan om het landskampioenschap, kreeg hij de ereofficial-speld opgespeld. Niet alleen voor zijn verdiensten als scheidsrechter overigens. Als penningsmeester maakte hij zeven jaar deel uit van het regiobestuur West. Daarnaast was hij secretaris van de spelregelcommissie waterpolo en lid van de protestcommissie. Na zijn actieve scheidsrechterscarrière werd hij delegate bij eredivisiewedstrijden. Op die manier bleef Peter betrokken bij zijn geliefde sport en kon hij zijn kennis en kunde op kenmerkende constructieve wijze blijven overbrengen. 

Bij regio West had Peter de financiën tot in detail voor elkaar. "Hij wist alles en keek breder dan de regio. Hij was scherp en ook in financiën heel deskundig, bijna fanatiek. Tot in detail kon hij, op z’n karakteristieke wijze, uitleggen wat de bedoeling was. Zijn overstap naar de KNZB was daarom heel logisch. Bij de zwembond kon hij zijn kennis delen op een hoger niveau”, aldus Anton Bervoets, jarenlang medebestuurslid in regio West, collega-scheidsrechter en voorzitter van de Waterpolo Official Commissie.

“Zijn professionele baan als manager Finance bij de KNZB was hem op het lijf geschreven", vertelt Thijs van Berckel, zijn leidinggevende bij de KNZB. “Het voelde voor hem niet als een baan maar als een roeping. Ongelooflijk toegewijd, 200% inzet, kantoortijden kende hij bij wijze van spreken niet. Bovenal een echte vakman, hij wist waarover hij het had en hij had een enorme bereidheid om te leren. Als collega is hij te karakteriseren als oprecht, altijd behulpzaam en zeer loyaal. Met het verlies van Peter verliest de KNZB ook een betrokken, bescheiden en sociaal mens. Iemand die geïnteresseerd was in andere mensen en wist te verbinden. De KNZB is Peter veel dank verschuldigd voor wat hij heeft betekend.”

Het bestuur, de directie en alle medewerkers van de KNZB wensen de familie, vrienden en bekenden van Peter ontzettend veel sterkte.  

Gelegenheid tot afscheid nemen:
Vrijdag 3 mei 19.00-21.00 uur condoleance in Roos Eten & Drinken, Parklaan 4, Boskoop
Maandag 6 mei 11.00 uur afscheidsdienst in de Dorpskerk, Kerkplein 3, Boskoop
De afscheidsdienst is ook live te volgen via: https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/00014

Correspondentieadres: 
De Blauwe Vinder, Passage 47, 2741 HB Waddinxveen

1,964

Lees ook

Het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Midden-Nederland neemt aankomende 22 t/m 26 maart 2024 deel aan het HaBaWaBa festiv…
1,105
Oud-bondscoach Paul Metz heeft in samenwerking met TOC Noord meer dan 200 waterpolo trainers opgeleid naar het diploma T…