In memoriam: Vic Kerkhoff

KNZB
19 maart 2020
In memoriam: Vic Kerkhoff

Op 18 maart is Vic Kerkhoff in zijn woonplaats Best overleden. Vic is 75 jaar geworden. Hij had al een tijdje te kampen met een afnemende gezondheid. Velen zullen zich Vic herinneren als een markante persoonlijkheid die een enorme bijdrage leverde aan de omgevingen waar hij actief was: zijn familie, de waterpolowereld, FNV/PvdA/SP, de Rabobankorganisatie en de gemeente Best.

Vic groeide op in Haarlem en klom op tot manager van de vestigingen en P&O van de lokale Rabobank waar hij 17 jaar werkte (1969-1986). Daarna maakte hij de overstap naar Rabobank Nederland waar hij in het HR-vak van 1986 tot 2003 - eveneens 17 jaar - een belangrijke rol speelde.

Afkomstig uit een ‘rood’ nest onderhandelde Vic met vakbonden over arbeidsvoorwaarden en uiteindelijk werd hij afdelingsdirecteur HR bij de staven en diensten van Rabobank Nederland. Daarna werkte hij als directeur Logistiek en Productie in het facilitaire bedrijf van de Rabobank om zijn loopbaan te eindigen als interim-manager in directies van lokale Rabobanken.

In de waterpolowereld vervulde Vic diverse rollen en functies. Hij was zelf geen begenadigd waterpolospeler maar heeft zeer veel spelers naar de top begeleid en ondersteund. Bij clubs als Rapido in Haarlem, VZC in Veenendaal, AZ&PC Amersfoort en PSV in Eindhoven heeft Vic vele teams en spelers begeleid of bestuurlijke taken vervuld. Ook als scheidsrechter en later KNZB-bestuurder in arbitragezaken en scheidsrechterrapporteur heeft Vic een belangrijke bijdrage geleverd aan onze mooie sport. De KNZB benoemde hem in 2015 tot Lid van Verdienste (*). 

Veel waterpolo-internationals en andere talentvolle spelers uit de jaren ’80 en ’90 hebben een afstudeerstage of eerste werkervaring aan Vic te danken omdat hij zijn netwerk voor hen opende. De ‘jonge honden van Vic‘ was destijds een gevleugeld begrip. Vic was trots op ‘zijn’ jongens en hield de tel bij hoeveel hij er een eerste zet in hun loopbaan heeft gegeven.

Nadat het werk Vic in Best had gebracht werd hij actief in de Bestse gemeentepolitiek. Hij werd uiteindelijk fractievoorzitter en wethouder namens de PvdA. Hij stopte hiermee in 2012. 

Vic was een innemende persoonlijkheid, had intense aandacht voor de mensen om hem heen, kon speechen en verhalen vertellen als de beste, was een ondernemer die risico’s durfde te nemen, stak zijn nek uit, stond ergens voor en vertolkte soms stevige meningen. 

De laatste jaren nam zijn gezondheid sterk af en heeft hij jammer genoeg te weinig van zijn pensioen kunnen genieten. Velen zullen warme herinneringen aan hem koesteren en hopelijk zal er na de Corona-crisis een moment komen om gezamenlijk afscheid van hem te nemen.

Rob van de Blaak
Ex-waterpolo-international en een van de ‘jonge honden van Vic’

(*) Zie ook:
https://www.knzb.nl/actueel/nieuws/bericht/1000031339/onderscheidingen_uitgereikt_tijdens_alv/

image001.jpg

Beeld:
Vic Kerkhoff.
4,276

Reacties

Lees ook

15 oktober 2020
Omdat competitiesport de komende vier weken niet is toegestaan, heeft de KNZB besloten alle wedstrijden van de waterpolo…
4,852
08 oktober 2020
“De clubs hebben zich zeer goed aan alle maatregelen en protocollen gehouden. De spelers, coaches, scheidsrechters, vrij…
2,954