Moeilijke tijden voor de waterpoloverenigingen

KNZB
Waterpolobal - Beeldboot / Gertjan Kooij
Moeilijke tijden voor de waterpoloverenigingen

De huidige maatregelen in de strijd tegen de coronacrisis raken de sport hard en diep. Onze sport, die juist gezien moet worden als een bijdrage aan de oplossing, kan door veel verenigingen niet meer (volledig) worden aangeboden. Daarmee kunnen we onze waterpoloërs niet in de gelegenheid stellen om te werken aan hun conditie en weerstand, zowel geestelijk als lichamelijk.

 

Met de huidige avondlockdown is er voor veel van onze verenigingen geen of maar zeer beperkt badwater beschikbaar om hun waterpolotrainingen uit te voeren.  Daarmee staat deze lockdown voor de zwemsport bijna gelijk aan een volledige lockdown. Terwijl sporten en zwemmen in het bijzonder bijdraagt aan de weerbaarheid tegen onder andere het coronavirus. ‘Beweging is onmisbaar om de weerbaarheid tegen het virus te vergroten’, zegt ook wetenschapper Erik Scherder: ‘uit meerdere onderzoeken blijkt dat door inactiviteit je afweersysteem verzwakt. Daarmee ben je vatbaarder voor het coronavirus’.

 

Leden van de medische commissie van de KNZB, Cees-Rein van den Hoogenband en Andy Hoepelman benadrukken nog eens dat langdurige inactiviteit en wedstrijden zonder training blessures in de hand werken en benadrukken dat chloorwater een goede bijdrage levert aan de reductie van virusdeeltjes in het zwembad. Dankzij alle protocollen, de corona-testbewijzen en de inzet van velen hebben we ervoor kunnen zorgen dat de zwembaden een acceptabele omgeving zijn waarin eenieder op een veilige wijze kan blijven sporten. De actualiteit is helaas veranderd waardoor we gedwongen worden eerdere beslissingen opnieuw te beoordelen. Dit doen we weloverwogen en in nauw overleg met betrokkenen waaronder onze verenigingen, commissies zoals de medische commissie, NOC*NSF en de zwembranche.

 

Naast de gevolgen die de verenigingen direct voelen en de extra druk die het meebrengt voor alle betrokken vrijwilligers, vrezen wij ook voor de gevolgen op de langere termijn. ‘Je ziet dat er een aanzienlijk aantal teams afgehaakt is in de waterpolo-competitie’, zegt Ilse Sindorf, competitieleider waterpolo, ‘en de vrees is dat een derde incompleet seizoen de nu al forse klappen voor de sport in aantallen beoefenaars nog veel erger zal maken’. De betaalbaarheid van de sport, en daarmee ook de sportinfrastructuur die in de zwemsport van groot belang is voor de zwemveiligheid van de Nederlanders, komt onder grote druk te staan. Aschwin Lankwarden, directeur van de KNZB zegt daarover: ‘Het zal nog lang duren voordat de zwemsport deze klap op klap weer te boven is. Financieel, organisatorisch, maar zeker ook sportief zijn de gevolgen zeer ingrijpend’.

 

Zoals de medische commissie ook aangeeft, is blijven sporten voor iedereen belangrijker dan het spelen van competitie en het zwemmen van wedstrijden. Regelmatig sporten levert een grote bijdrage aan de hart-long conditie en voorkomt blessures. Het advies aan onze verenigingen is dan ook om alle mogelijkheden binnen de bestaande regelgeving te benutten om de leden aan het sporten te houden en de betrokkenheid bij de club te behouden. Zowel in het beschikbare badwater als daarbuiten. Daarom heeft de KNZB de volgende besluiten genomen ten aanzien van de activiteiten die gepland staan in de komende weken.


Door de afgekondigde avondlockdown kan slechts 14% van de wedstrijden binnen de regio- en bondscompetitie op de geplande tijdstippen doorgang vinden. Bij doorgang zullen de verschillende competities steeds verder scheef gaan lopen. Daarbij lopen de afgelastingen per week op (van 0,2% bij de start naar 11,1% afgelopen week) door stijging van het aantal op corona positief geteste sporters binnen de teams.  Eveneens hebben de meeste verenigingen beperkt badwater tot hun beschikking. Bij mogelijkheid tot training en andere wateractiviteiten geeft dit meer zekerheid in aanbod aan de leden.
Er is daarom besloten de competitie tenminste tot aan de jaarwisseling stil te leggen. De oproep aan alle verenigingen is om de hierdoor vrijgekomen badwaterruimte te benutten om jong en oud te laten trainen. Want blijven sporten is immers zeer belangrijk voor de gezondheid van al onze sporters.
Streven is vanuit de competitieleiding tezamen met de verenigingen te kijken of de nu gemiste wedstrijden ingehaald kunnen/dienen te worden.
Een uitzondering geldt voor de Eredivisie senioren dames en heren. Na 17:00 uur mag er door hen nog worden gesport. Deze competitie komt dan ook niet stil te liggen.

 

Wij realiseren ons dat deze beslissingen niet bij iedereen in goede aarde vallen. Wij hopen en rekenen op begrip en medewerking in deze voor allen lastige tijd.

Beeld:
Beeldboot/ Gertjan Kooij
3,309

Lees ook

Het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Midden-Nederland neemt aankomende 22 t/m 26 maart 2024 deel aan het HaBaWaBa festiv…
1,061
Oud-bondscoach Paul Metz heeft in samenwerking met TOC Noord meer dan 200 waterpolo trainers opgeleid naar het diploma T…